Barcelona teki viime viikolla yhden kauden kohutuimmista hankinnoista, kun se osti 18 miljoonalla eurolla Leganésista tanskalaishyökkääjä Martin Braithwaiten. Kohutun hankinnasta teki se, että Braithwaite siirtyi Barcelonaan siirtoikkunan ulkopuolella. Poikkeusluvalla tehty pelaajasiirto jätti Leganésin pahaan pinteeseen.

Jatkoakin saattaa seurata, sillä myös Valencia on lähellä hankkia korvaajan polvensa teloneelle Ezequiel Garaylle.

La Ligan säännöt sallivat seurojen hankkia loukkaantuneelle pelaajalle korvaajan siirtoikkunan ulkopuolellakin, jos sarjan oma lääkärikomissio vahvistaa poissaolon kestävän vähintään viisi kuukautta. Korvaaja pitää hankkia Espanjan omista sarjoista.

Laliiga.com kirjoitti aiheesta kaksi erillistä Näkökulma-tekstiä. Kyseinen poikkeussääntö teki epäilemättä Barcelonan mestaruustaistelulle hyvää, mutta samalla vahingon kiertoon laittaminen pani Leganésin putoamistaistelussa erittäin ahtaalle. Näkökulmatekstit voi lukea alla olevista linkeistä.

Näkökulma: Tuomitsiko moraaliton Barcelona pikkuseuran putoamaan? Siirtokorvausmiljoonat eivät korvaa sarjapaikan menetystä

Näkökulma: La Liga on rakennettu sääntöjä myöten isojen ehdoilla – kun Barcelonalle kumarretaan, pienemmille pyllistetään

Martin Braithwaiten Barcelona-siirto herätti luonnollisesti Leganésissa suurta närää. Myös Barcelonan puheenjohtaja Josep Maria Bartomeulta riitti Leganésille myötätuntoa. Bartomeu ehdottikin, että kyseistä poikkeusluvan mahdollistavaa sääntöä pitäisi muuttaa.

On hyvin mahdollista, että näin myös käy. Espanjan jalkapalloliitto RFEF ilmoitti, että se aikoo ehdottaa sääntöpykälän poistamista. Korvaavan pelaajan hankkiminen pitkän sairausloman seurauksena siirtoikkunan ulkopuolella on nykysäännöillä mahdollista vain Espanjassa eikä missään muussa merkittävässä jalkapallomaassa.

[readmore from=Braithwaite-Martin]

RFEF:n puheenjohtaja Luis Rubiales kertoo, että kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA suositteli Espanjan jalkapalloliitolle säännön poistamista jo vuonna 2016. Sääntö pidettiin kuitenkin voimassa, koska La Liga vastusti sen poistamista.

– Aiomme esittää tähän sääntöön muutosta, jotta poikkeusluvat poistuvat käytöstä, Rubiales totesi AS:n mukaan.