Se tiedettiin, että Barcelona haki keskushyökkääjän tontille mitat täyttävää kaveria. Harva olisi uskonut, että The Chosen One olisi Kevin-Prince Boateng.

Maanantai-iltana Barcelona tiedotti lainanneensa Boatengin loppukauden ajaksi Sassuolosta (lue juttu tästä). Barca maksaa lainasta lähteestä riippuen 1-2 miljoonaa euroa, ja kauden päätteeksi seura voi ostaa 31-vuotiaan ghanalaisen itselleen kahdeksalla miljoonalla eurolla.

Hyökkääjähankinta tuli ajankohtaiseksi, kun Munir El Haddadi halusikin lähteä Kataloniasta jo kesken kauden. Lehtien palstoilla Barcelonaan ehdittiin huhuilla muun muassa Álvaro Morataa, Iago Aspasia ja Carlos Velaa. En muista missään vaiheessa törmänneeni nimeen Boateng.

Tuittuilija, joka rikkoo joukkuehengen?

Boatengia pidetään ongelmapelaajana ja ylipäätään ”kovana” kaverina. Siis hyvin erilaisena kuin mitä Barcelonan koulupojat keskimäärin ovat. Boatengia on pidetty ensimmäisissä arvioissa – syystä – hyvin epätyypillisenä Barca-hankintana. Onko siis niin, että tämä avioliitto on tuhoon tuomittu jo ennen ensimmäistäkään ottelua?

Lähtökohdat eivät ole erityisen hyvät. Heti kun saatiin vihiä Boatengin Barca-kuviosta, espanjalaismedia kaivoi esiin vanhoja lausuntoja, joissa Boateng nostaa Real Madridin ja Cristiano Ronaldon Barcelonan ja Lionel Messin yläpuolelle. Painetta on siis niskassa heti alusta lähtien.

Eri tahot ovat myös kyseenalaistaneet Boatengin luonteen joukkuedynamiikan suhteen. Onko kyse sooloilijasta, joka sekoittaa pakan kesken kauden?

Kaikki on toki mahdollista, mutta siirrossa voidaan nähdä myös logiikkaa.

Parempi kuin Munir

Aloitetaan siitä, että Boateng on jo paperilla mitä todennäköisimmin Muniria laadukkaampi pelaaja. Boateng on jo osoittanut tasonsa useamman kauden aikana. Hän on osoittanut kykenevänsä pelaamaan pätevällä tasolla sekä laidassa että keskikaistalla. Munir taas ei missään vaiheessa kehittynyt niin hyväksi pelaajaksi kuin mitä Barcelonassa odotettiin ja toivottiin.

Siinä missä Munir on 175-senttinen ja 69-kiloinen melko hentorakenteinen juoksija, joka ei sitten kuitenkaan ole mikään Ousmane Dembélén kaltainen raketti, Boateng on rehellisemmin jässikkä. Mitat: 185 senttiä, 86 kiloa.

Boateng on Muniria hitaampi, mutta toisaalta ulottuvampi ja voimakkaampi. Ernesto Valverden pelitavassa Barcelona ehkä kaipaakin enemmän jälkimmäistä pelaajatyyppiä keskushyökkääjän tontille. Juoksijoita on jo: Dembélé ja Nélson Semedo oikealla, Jordi Alba vasemmalla. Keskelle tarvitaan puolustajien sitoja ja ajoittaisten pystypallojen voittaja. Boateng on sitä paljon enemmän kuin Munir.

Tilastot tukevat väitettä. Tällä kaudella Boateng on voittanut Italian Serie A:ssa keskimäärin 1,6 pääpalloa ottelua kohden. Munirin lukema La Ligassa on 0,1. Tietysti se kertoo myös eroista Barcelonan ja Sassuolon pelitavoissa, mutta silti.

Mitä luvattiin?

Boatengilta ei ole vielä yhtään peliä Barca-paidassa nähty, joten kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei voi eikä kannata vetää. Se voitaneen kuitenkin sanoa, että mahdollisuuksia on sekä hitiksi että hudiksi.

Nyt hyvin paljon riippuu siitä, mitä emme todennäköisesti saa tietää. Eli mitä Barca-johto on Boatengille luvannut.

Jos Boatengille on luvattu peliaikaa, merkittävää roolia, pääsyä Barcelonan historiankirjoihin samoille sivuille Messin ja kumppaneiden kanssa, niin tästä voi tulla yksi iso katastrofi.

Jos taas on suoraan sanottu, että peliaikaa tulee tasan silloin kun Luis Suárez tarvitsee huilia; että suurimman osan ajasta Boateng istuu penkillä tai katsomossa ja että kentälle päästessäänkin Boateng pääsee koskemaan hyvin vähän palloon, hankinta voi osoittautua oikeinkin hyväksi.

Se tiedetään, että Boatengin ura on jo ehtoopuolella. Munirilla oli kiire päästä pois, koska ura ei Barcelonan penkillä edennyt. Boatengilla ei ole samaa painetta. Jos hän tyytyy antamaan kaikkensa niinä hetkinä kun kutsu käy, niin Kevin-Prince Boateng on Barcelonalle vahvistus.

Jaakko Perttilä
Twitter: JaakkoPerttila