Miljoonat Barcelonan kannattajat ympäri maailman kutsuvat itseään ja toisiaan nimellä culé. Ehkä sinäkin olet tehnyt niin? Tiesitkö, että culé tarkoittaa raadollisesti sanottuna persettä?

Tarina lempinimen synnystä juontaa juurensa sadan vuoden taakse.

Barcelona perustettiin vuonna 1899. Alkuvuosina seura pelasi otteluita vähän missä sattui. Vuonna 1909 seura hankki itselleen ensimmäisen vakinaisemman kotinsa. Camp del Carrer Industria, tuttavallisemmin La Escopidora, toimi Barcan kotina vuoteen 1922 saakka.

Seura alkoi saada suosiota, ja ”stadion” pullisteli liitoksistaan. Vuonna 1916 katsomoa laajennettiin, jolloin yleisöä mahtui paikalle 6 000 henkilöä.

Kuuden tuhannen ihmisen katsomot eivät vielä nouse mahdottoman korkealle. Niinpä piippuhyllyillä katsojat uskalsivat istua reunan päällä. Stadionin ulkopuolella ohikulkijat tiesivät viimeistään yläpuolella näkyvistä takapuolista, että peli oli käynnissä.

Pikku hiljaa näitä piippuhyllyn katsojia alettiin kutsua nimillä ”Culers” tai ”Culés”, mikä tarkoittaa henkilöä, joka näyttää takapuoltaan.

Takapuolet, ”Culés”, katsomon reunalla. Kuva: LaLiga

Lempinimi vakiintui yleiseksi Barca-kannattajien kutsumanimeksi, vaikkakaan enää ei näy takapuolia, jos pelin aikaan kävelee kadulla Camp Noun ulkopuolella.

Camp Nou on sen verran suuri stadion, että enää ei takapuolia näy, jos kävelee kadulla stadionin ulkopuolella. Kuva: LaLiga