Näkökulma: Barcelonan suuruuden ajat ovat ohi – PSG sai Barcelonan näyttämään taktisesti ja valmennuksellisesti surkealta

© Kuva: Getty Images

Barcelona hävisi viime syyskuun 12. päivä Bayern Münchenille maalein 2-8 Mestarien liigan pudotuspelissä. Vajaa puoli vuotta myöhemmin tyhjällä Camp Noulla todistettiin samanlaista esitystä, mutta tulos puolittui.

Se olikin Barcelonalle ainoa hyvä uutinen, kuten Jonathan Wilson kuvaavasti totesi.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

PSG löylytti Blaugranaa 1-4 Kylian Mbappén hattutempun siivittämänä. Mbappén kolme maalia ovat isojen otsikoiden aihe, ja ilon hetki meille Mbappé-faneille, mutta La Ligan ystäviä kiinnostanee enemmän Barcelonan korpivaelluksen jatkuminen. Mikä tiistaina 16. helmikuuta aiheutti jälleen yhden epäpuhtauden seuran logon päälle?

Kuten Bayernia vastaan viime vuonna, niin myös tällä kertaa Barcelona epäonnistui täydellisesti puolustusstrategiassaan. Topparipari Gerard Piqué-Clément Lenglet ei selvinnyt juoksuissa PSG:n hyökkääjiä vastaan, ja joutuivat tukemaan laitoja, jossa laitapuolustajat olivat niin ikään vaikeuksissa. Barcelona merkkasi miestä, ja se koitui kohtaloksi.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Barcelonan muoto venyi likkaa. Yläpuolella olevassa twiitissä materiaalia avauspuoliajalta. Tila linjan ja keskikentän välissä oli valtava ja vastaavia tiloja muun muassa Leandro Paredes ja Marco Verratti hyödynsivät ottelun edetessä joko syöttämällä tiloihin hyökkääjille tai nostamalla pallon näihin tiloihin itse kuljettamalla.

Mbappé, Mauro Icardi ja Moise Kean tippuivat kutospaikan tilaan hakemaan palloja ja peli pääsi etenemään säännöllisesti. Samalla he vetivät heitä merkanneita Barcelonan pelaajia keskelle, ja PSG nosti laitapuolustajansa ylös Antoine Griezmann ja Ousmane Dembélé kintereillään – kaksi hyökkääjää epäsuotuisissa rooleissa.

Ylläolevassa tilanteessa nähdään muutenkin paljon huonoa valmentamista. Miesmerkkaus todettiin selvästi ei-toimivaksi, ja pelaajat ovat saaneet vääriä ohjeita. Huomionarvoista on muun muassa se, että Sergio Busquets on pelaaja, joka prässää keskikentän pelaajista ylimpänä ja Frenkie de Jongista ei ollut tietoakaan paikkaajana kutostilassa.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Barcelona ei kyennyt kontrolloimaan peliä, ja se oli täydellisessä epätasapainossa kentän täyttöjen suhteen. Lionel Messi haki palloa todella alhaalta ja niin hyökkääjien kuin keskikenttäpelaajienkin ollessa väärin sijoittuneina hyökkäykset puuroutuivat. PSG liikutti palloa ja Barcelonaa, eikä kotijoukkue saanut aikaan yhtenäistä prässiä esimerkiksi pariisilaisten linjaa kohtaan.

Pitkien pallonhallintojen tuottaminen oli Barcelonalle yhtä tuskaa. Se oli yksi Barcelonan isoista taktisista haasteista, jota se ei kyennyt ratkaisemaan. PSG teki sen myös mahdottomaksi puolustamisellaan. Ronald Koeman on edelleen täysi arvoitus valmentajana ja etenkin isoja seuroja vastaan isoissa otteluissa.

Sivuhuomiona: Sosiaalisessa mediassa levinnyt viraali video Piquésta huutamassa joukkueelleen ja vaatien edes yhtä hyvää ja pitkää pallonhallintaa oli muuten myös osoitus siitä, ettei Barcelona keskity vielä Liverpool-painajaisen jälkeenkään vastustajan kulmapotkuihin.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Toisella puoliajalla PSG hyödynsi lopulta erinomaisesti Barcelonan heikkoudet. Puolustuslinjan ollessa väljä oli hyökkääjillä – voisi jopa sanoa – helppo työ juosta selustaan ja hakea joko itse viimeistelyä tai sitten syöttää kultaiselle alueelle, kuten kävi Mbappén toisessa maalissa.

Tilanteessa Alessandro Florenzi syötti pystyyn ja Kean keskitti pallon maalille Mbappén viimeisteltäväksi Barcelonan pienellä, mutta suurella avustuksella. Barça epäonnistui maalissa puolustamaan linjana, niin ennen avainsyöttöä kuin myös sen jälkeen boksissa. Topparipari Piqué-Lenglet oli ylipäätään vähintään yhtä surkea kuin Bayernia vastaan. Tilannetta voisi puolustaa monella eri tavalla, mutta en usko, että Griezmannin ja Dembélén pudottaminen linjaan neljän puolustajan vierelle on yksi toimivista tavoista.

PSG:n päävalmentaja Mauricio Pochettino hyödynsi Barcelonan huonoutta ja varmasti osaltaan edesauttoi huonouden näkymistä räikeämmin. Laitureiden kaventaminen keskelle ja samalla laitapuolustajien nostaminen ylös leveälle levensi Barcelonan linjan välejä. Tähän kun yhdistää hyökkääjien liikkumisen, oli sekasorto valmis. PSG loi uskomattoman määrän laukauksia Barcelonan boksin sisältä vaara-alueilta.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

On olemassa toimivia viiden tai kuuden linjoja, mutta Barcelonan kohdalla tästä ei voida puhua. Linja on 40 metriä maalista, topparit ovat vierekkäin ja silti ympärillä ja etenkin vierellä on tilaa vastustajan laitureille hyökätä selustaan. Kaiken kaikkiaan malliesimerkki huonosta puolustamisesta. Kymmenien metrien tila staattisen linjan takana kuulostaa kuolemantuomiolta.

Lopulta sen todellisen kuolemantuomion langetti kuitenkin Mbappé, joka pelasi yhden uransa parhaista otteluista. Mausta riippuen uransa parhaan, on nimittäin vaikea pidätellä superlatiiveja tuollaisen suorituksen ja nähtyjen maalien jälkeen.

Mbappé pääsi täydellisesti irti ja oikeuksiinsa tuhoten Barcelonan viimeistelytaidollaan. Etenkin ensimmäinen ja kolmas osuma olivat upeita näytteitä nuoren supertähden kyvyistä. Ensin pallonhallinta pienessä tilassa, pehmeitä kosketuksia ja räjähtävä viimeistely maalin kattoon. Sen jälkeen juuri optimaalinen sijoittuminen boksissa alueelle, johon pallo oli putoava keskityksen seurauksena ja varma laukaus ohi Marc-Andre ter Stegenin. Hattutempun kruunasi käytännössä täydellinen finesse, joka antoi takaumia Cristiano Ronaldon viimeistelystä. Kylmät väreet kotistudiossa.

Ylipäätään nyt voidaan unohtaa narratiivi, että Mbappé on hyvä vain koska on nopea. Hän on äärimmäisen taitava pallonkäsittelijä, älykäs liikkuja ja pelinlukija, vahva laukoja, väkevä prässin alla pienissä tiloissa puolustajiaan vastaan sekä hyvä syöttelijä. Ehkä joillekin nämä ovat vielä uusia asioita Mbappésta, mutta eivät enää.

Vaikka maalit ovat ne, jotka muistetaan ja niistä kirjoitetaan, on silti muistutettava tärkeämmästä asiasta. Eliittihyökkääjät erottaa nimenomaan tarkkailemalla heidän pallotonta tekemistään. Loppujen lopuksi se on asia, joka mahdollistaa maalit joko hyökkääjälle itselleen tai muille hyökkäykseen osallistuville pelaajille.

Kuten Arsène Wenger on todennut, parhaiden pelaajien katse on kuin tutka. Mbappén kentän skannaaminen on omaa luokkaansa. Parhaimmillaan Mbappén havainnointi ja puolustajiensa manipulointi tekee hänestä täysin mahdottoman puolustaa.

Voidaan myös todeta, että nämä ovat hetkiä jolloin Mbappé osoittaa suuruuttaan. Kun muita avainpelaajia – kuten Neymar – puuttuu, hän pystyy kantamaan joukkuettaan eteenpäin ja ratkomaan kokonaisia otteluita, ehkäpä myös ottelupareja, kuten tässä todennäköisesti kävi.

Piqué toivoi siis edes yhtä hyvää pallonhallintajaksoa. Barça-kannattajat ja fanit sen sijaan toivovat edelleen edes yhtä hyvää tilannetta. Näyttää siltä, että Barçan suuruuden ajat ovat historiaa. Tämän kokoluokan seuran ei pitäisi anella armoa, mutta nyt se sitä tekee.

LUE MYÖS:

Bujamies
Twitter: @Bujamies


PÄIVÄN VIHJE: PSG – BAYERN MÜNCHEN

Pariisin kevätilta tarjoaa aivan uskomattoman herkulliset lähtökohdat PSG – Bayern München -matsille