Barcelona matkustaa Mestarien liigan otteluun ilman suurinta tähteään. Yllättävää, mutta vain tavallaan.

Päävalmentaja Ronald Koeman valitsi Kiovan-reissulle 19 pelaajan kokoonpanon. Barcelonan tiedotteesta erityisesti yksi asia pisti silmään: missä on Lionel Messi?

Messi – ja Frenkie de Jong – jäävät kotiin, kun Barcelona pelaa tiistaina vieraissa Mestarien liigan lohkovaiheen neljännen kierroksen ottelun Kiovan Dynamoa vastaan.

Messin ja de Jongin lisäksi Barcelonalta puuttuvat loukkaantuneet Ansu Fati, Sergi Roberto, Gerard Piqué, Ronald Araújo, Samuel Umtiti ja Sergio Busquets. Ihanneavauksesta jää siis sivuun yli puolet pelaajista loukkaantumisten ja teknisten syiden vuoksi.

Barcelonan topparitilanne on niin katastrofaalinen, että Kiovaan lentää tasan kaksi topparina pelaamaan pystyvää pelaajaa (Clément Lenglet ja Óscar Mingueza) – ja heistäkin toinen (Mingueza) on Barcelonan B-joukkueesta.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Keskikenttäpelaajan statuksestaan huolimatta de Jong psytyisi pelaamaan topparina – ja on sillä tontilla pelannutkin tällä kaudella jo useampaan otteeseen. Mutta nyt ei hänkään ole mukana, sillä Koeman haluaa lepuuttaa hollantilaista.

Avaava topparipari Dynamo-ottelussa on melko lailla varmasti Lenglet-Minguez, ja sitten on vain toivottava, ettei kumpikaan loukkaannu.

Aika ohutta on muuallakin. Busquets ja de Jong ovat Koemanin papereissa avaava kaksikko keskikentän pohjalla, mutta nyt kumpikaan ei ole mukana. Miralem Pjanic saanee vastuuta, ja hänen rinnallaan saa nyt ison näyttöpaikan todennäköisesti Carles Aleñá. On myös mahdollista, että vähintäänkin vaihdosta minuutteja saa Aleñán kanssa koirankopissa istunut Riqui Puig.

Hyökkäyksestäkin puuttuvat nyt Fati ja Messi, mutta sinne vaihtoehtoja edelleen riittää. Antoine Griezmann, kuntoutunut Philippe Coutinho, Pedri, Ousmane Dembélé, Trincão, Martin Braithwaite, nuori Konrad de la Fuente

Barcelonalaislehti Sport kertoi kokoonpanovalinnoista otsikolla: ”Koeman pudotti pommin kokoonpanolistallaan.” Tavallaan se toki onkin niin, sillä Messiä harvemmin jätetään kokoonpanon ulkopuolelle. Vielä harvemmin tällaisessa loukkaantumissumassa jätetään ulos useampaa valmentajan luottopelaajaa. La Ligassa Barcelonan pelaajista eniten peliaikaa ovat saaneet de Jong, Piqué, Messi ja Roberto. Tiistaina heistä ei pelaa kukaan.

Silti on sanottava, että Koeman teki ihan järkevän ratkaisun.

Tärkeää lepoa – sekä fyysisesti että henkisesti

Barcelonan ympärillä on riittänyt kohinaa oikeastaan koko tämän vuoden ajan. Tuoreimpana tekonaan Barca hävisi tärkeän ottelun Atlético Madridille, ja esimerkiksi Messi pimennettiin täysin.

Messi oli jo ottelun alla myrskypilvien alla, kun häntä syytettiin laiskaksi ja Griezmannin mahdollisuuksien pilaajaksi. Siihen päälle jatkuva fyysinen rasitus ja heikentyneet peliotteet. On hyvin todennäköistä, että Messi kiittää levosta – niin fyysisesti kuin henkisesti.

De Jong ei ole joutunut niin paljon taiteilemaan kentän ulkopuolisten syytösten kanssa, mutta häneenkin on kohdistunut valtava fyysinen rasitus jo pitkään.

Nyt jos koskaan oli paikka lepuuttaa. Barcelona johtaa kolmen kierroksen jälkeen Mestarien liiga -lohkoaan puhtaalla pelillä ja pudotuspelipaikka on jo lähes plakkarissa.

[readmore from=Barcelona]

La Ligassa vastaavaa saumaa ei tällä kaudella tule. Barcelona on pelannut tulosten valossa niin surkeasti, että se on käytännössä joka kierroksella pakkovoiton edessä. Siinä ei ole valmentajan kovin helppoa harrastaa rotaatiota tai kokeilla nuoria pelaajia.

Eli: vaikka tämä kokoonpanouutinen oli periaatteessa ”pommi”, se on täysin ymmärrettävä. Kaiken lisäksi ”pommi” on äärimmäisen mielenkiintoinen Barcelonan ystäville, sillä nyt tietyt, vähemmälle peliajalle jääneet pelaajat saanevat näyttöpaikan.

On mahdollista, että Barca häviää pelin, mutta tärkeämpää joukkueen kannalta on se, että vajaan viikon kuluttua Messi ja de Jong ovat virkeämpiä kuin jos he olisivat matkustaneet Kiovaan.