Espanjassa ja etenkin Kataloniassa kansa on lähtenyt liikkeelle. Syynä tähän on se, että Espanjan korkein oikeus tuomitsi tänään yhdeksän Katalonian poliittista johtajaa 9-13 vuoden vankeustuomioihin kansankiihottamisesta ja julkisten varojen väärinkäytöstä.

Tuomiot ovat peruja kahden vuoden takaisesta Katalonian itsenäisyysäänestyksestä, jonka jälkeen Katalonia julistautui itsenäiseksi. Espanjan valtio piti äänestystä laittomana.

Kataloniassa ankarat tuomiot on otettu tyrmistyneenä vastaan. Kansa on noussut barrikadeille, protestoinut näkyvästi, ja muun muassa Espanjan lippuja on poltettu. Kansanliike näkyy ennen kaikkea Barcelonan Prat-lentokentällä, jonne on kokoontunut tuhansittain ihmisiä mieltään osoittamaan.

Junaliikenne lentokentälle on pysähtynyt ja lentokentälle johtava tie on tukossa. Näin muun muassa maajoukkuetehtävistä palannut Barcelona-pelaaja Ivan Rakitic joutui lähtemään lentokentältä jalkaisin.

El Partidazo de COPE

@partidazocope
💥 Ivan Rakitic (@ivanrakitic) uno de los afectados por las movilizaciones en el aeropuerto de Barcelona tras la #SentenciaProces

📸 @PREC96

FC Barcelona julkaisi tuomion julistuksen jälkeen tiedotteen, jossa se otti kantaa vankeusrangaistuksiin. Barcelonan tiedote kuuluu kokonaisuudessaan näin.

– FC Barcelona, yhtenä Katalonian johtavista toimijoista ja puolustettuaan koko historiansa ajan ilmaisunvapaata ja päätöksenteon oikeutta, toteaa korkeimman oikeuden Katalonian kansalais- ja poliittisia johtajia vastaan antaman tuomion jälkeen seuraavaa:

– Samalla tavalla kuin tutkintavankeus ei auttanut ratkaisemaan konfliktia, ei sitä tee myöskään tänään annettu vankeustuomio. Vankila ei ole ratkaisu.

– Katalonian konfliktin ratkaisun pitää tulla yksiselitteisesti poliittisen dialogin kautta.

– Siksi seura pyytää kaikkia poliittisia johtajia johtamaan keskustelua ja neuvotteluja konfliktin ratkaisemiseksi nyt enemmän kuin koskaan. Sen pitäisi myös johtaa tuomittujen kansalais- ja poliittisten johtajien vapauttamiseen.

– FC Barcelona ilmaisee myös kaiken tukensa ja solidaarisuutensa perheille, joiden jäseniltä on riistetty heidän vapautensa.

Barcelonan luottotoppari Gerard Piqué ilmaisi hyväksyntänsä kannanotolla kirjoittamalla twiittiinsä: ”Olen ylpeä siitä, että saan olla osa tätä seuraa”.

Gerard Piqué

@3gerardpique
Proud to be part of this Club.

FC Barcelona

@FCBarcelona
FC Barcelona announcement
"Prison is not the solution"

Tyrmistyksensä korkeimman oikeuden päätökseen on osoittanut myös Barca-ikoni Xavi, joka luonnehti päätöstä Instagram-tilillään sanalla ”häpeä”.

Mundo Deportivo

@mundodeportivo
‼️ Xavi Hernández ‘estalla’ tras la sentencia: “Vergüenza”
mundodeportivo.com/vaya-mundo/201…

Katalonian presidentti Carles Puidgemontista annettiin tuomionluvun jälkeen kansainvälinen pidätysmääräys. Puidgemont pakeni vuonna 2017 Belgiaan välttyäkseen Espanjan viranomaisten pidätykseltä.

Lähde: Guardian