55-vuotias Ernesto Valverde on johtanut kummallakin kahdesta kaudestaan Barcelonan La Ligan selvään voittoon. Uskomaton tilasto on sekin, että Barcelona on näiden kahden kauden aikana johtanut sarjaa 72 kierroksella 76 mahdollisesta.

Siitä huolimatta Valverden asema on mediassa vahvasti kyseenalaistettu. Syynä tähän on kahtena perättäisenä keväänä Mestarien liigassa nähty romahdus. Vuosi sitten Barcelona hukkasi puolivälierävaiheessa kolmen maalin etumatkansa AS Romaa vastaan, ja tänä kevään oli Liverpoolin vuoro toistaa välierissä sama temppu. Barcelonan vierassaldo viimeisten kolmen kauden ajan Mestarien liigan pudotuspeleissä on sanalla sanottuna umpisurkea.

Valverde on itse vakuutellut medialle, ettei hän aio erota. Silti mediassa liikkuu vahvoja huhuja, että ensi kaudella saattaisi olla uuden miehen vuoro yrittää. Espanjalaissivustoilla väitetään, että Barca-johto päättää Valverden kohtalosta Copa del Reyn finaalin jälkeen. Valencian on kaaduttava, tai Valverdelle osoitetaan ovea. Toisin sanoen ottelun teemana on ”tupla tai kuitti”.

[readmore from=Valverde-Ernesto]

Valverden lähtö on kaikkea muuta kuin varmaa, mutta luonnollisesti mediassa on alettu jo spekuloida seuraajasta. El Chiringuito ja Mundo Deportivo ovat nostaneet esille kaksi nimeä, jotka ainakin paperilla sopisivat erinomaisesti Barcelonan pelitapaan ja -identiteettiin. Nämä kaksi ehdokasta tuntevat vieläpä mitä parhaiten Barcelonaan isolla rahalla ja kovilla odotuksilla siirtyvän Frenkie de Jongin sekä mahdollisesti De Jongia seuraavan Matthijs de Ligtin.

Mediatietojen mukaan Barcelonan ykkösehdokas Valverden seuraajaksi on hollantilainen Ronald Koeman, Barcan oma seuralegenda. Koeman pyssytti Wembleyllä maalin, kun Barcelona kruunattiin vuonna 1992 ensimmäisen kerran Euroopan parhaaksi seurajoukkueeksi. Muutenkin hänen kuusi kauttaan Barcelonassa vuosina 1989-1995 olivat lähes täydellinen menestystarina.

Koeman toimi jo vuosina 1998-2000 Barcelonassa Louis van Gaalin apulaisvalmentajana. Sen jälkeen hän on valmentanut enimmäkseen Hollannissa ja Englannissa, joskin myös La Liga -työ tuli tutuksi vajaan kauden verran, Valenciassa kaudella 2007-2008.

Tätä nykyä Koeman toimii Hollannin maajoukkuevalmentajana. Hän aloitti tehtävässä viime vuoden helmikuussa ja johdatti Oranjen lähes ensi töikseen Nations Leaguen kesäkuussa pelattavaan lopputurnaukseen. De Jong ja De Ligt ovat Koemanin maajoukkueen vakiokalustoa, ja tiettävästi juuri Koeman suositteli De Jongille vahvasti siirtoa Barcelonaan.

Toisena ehdokkaana Barcelona-luotsiksi mainitaan Ajaxin käskyttäjä Erik ten Hag. 49-vuotias Ten Hag johdatti Ajaxin sensaatiomaisesti Mestarien liigan välieriin, palautti joukkueen Hollannin mestariksi viiden vuoden tauon jälkeen ja edustaa vahvasti Barcelonan cruijffilaista pelitapaa. Ten Hagin Barca-pesti olisi myös looginen jatkumo De Jongin jo varmistuneelle ja De Ligtin huhutulle Barca-siirrolle.

[readmore from=Koeman-Ronald]

Barcelonan fanit näkisivät epäilemättä joukkueen luotsina mahdollisimman pian seuralegenda Xavin, joka on ilmoittanut aloittavansa valmentajauran lyötyään myöhemmin toukokuussa nappikset naulaan. Xavi lienee kuitenkin Barcaan vielä liian vihreä käskyttäjä, ja Chiringuiton mukaan hän ei ole myöskään innokas Barcan ruoriin nykyisen seurajohdon aikana. Näin ollen Xavi valmentaa ensi kaudella lähes varmasti Qatarissa.

Koeman on myös kannattajien vankassa suosiossa, jos Barcelona päätyy valmentajanvaihtoon. Mundo Deportivo kysyi lukijoiltaan, ”olisiko Koeman Barcelonalle hyvä valmentaja”, ja 74 prosenttia vastanneista oli vastannut kysymykseen myöntävästi tämän jutun kirjoitushetkeen mennessä (13.5. kello 15.45, vastaajia reilut 2 600).