Tänään kajahtaa Anfieldilla, kun Liverpool ja Barcelona iskevät yhteen Mestarien liigan välierien toisessa osaottelussa.

Ennakkoon ajateltiin, että ottelusta tulisi äärimmäisen kiihkeä tapahtuma, jossa ratkottaisiin rinta rinnan paikka loppuotteluun. Nyt asetelma on kuitenkin toisenlainen, kun Barcelona lähtee peliin kolmen maalin johtoasemassa.

Liverpool pelasi ensimmäisen osaottelun erinomaisesti ja laittoi etenkin toisella jaksolla Barcan paikoitellen todella ahtaalle. Harvemmin Barca on joutunut niin ottavaksi osapuoleksi Camp Noun nurmella, joskin se oli osin myös Ernesto Valverden ”portit kiinni” -taktiikkaa.

Pelitapahtumien vastaisesti Barca paineli hyvinkin selvään 3-0-voittoon. Luis Suárez osui kerran ja Lionel Messi kahdesti. Etenkin Messin vapaapotkumaali 30 metristä räjäytti sosiaalisen median ja sai asiantuntijat haukkomaan henkeään.

Lopussa Liverpool haki vierasmaalia vimmatusti ja pääsikin maaliviivalle asti. Vastaavasti Barcalla oli pelin lopussa peräti kaksi 3v1-hyökkäystä, mutta Suárez ja Ousmane Dembélé sähelsivät vuoron perään melko koomisesti.

Nyt siis ollaan siinä tilanteessa, että käytännössä kaikki odottavat Barcelonan marssivan finaaliin. Se on täysin normaali tulkinta tilanteessa, jossa Liverpoolilta vaaditaan varsinaisella peliajalla vähintään kolmea maalia. Ja jos Barca iskee edes kerran, Poolin olisi tehtävä jo viisi.

Barcelonan asemia parantaa entisestään se, että Poolin tähtitriosta kaksi – Mohamed Salah ja Roberto Firmino – ei pysty pelaamaan. Hyökkäyspään tehot ovat siis korostetun paljon Sadio Manén vastuulla. Barcelonaltakin puuttuu Dembélé, mutta hyökkäyksestä löytyy edelleen Messiä, Suárezia ja Philippe Coutinhoa – jos nyt nykyformin Coutinhoa voi pelotteeksi mainostaa.

Onko Liverpoolilla saumaa?

Barca on siis jättimäinen ennakkosuosikki. Vaikka Pool voittaisi 2-0, Barca menisi finaaliin.

Toisaalta, on niitä ihmeitä nähty ennenkin. Barcelona on ollut molempiin suuntiin osallisena ja vieläpä aivan viime vuosina.

Valverden avauskausi Barcelonassa sai pitkän miinuksen viime keväänä, kun joukkue menetti Mestarien liigan puolivälierien ensimmäisessä osassa hankitun 4-1-johtonsa AS Romaa vastaan. Roma voitti toisen osan 3-0 ja paineli jatkoon vierasmaalisäännön turvin. Ja se siis oli AS Roma. Nyt vastassa on Liverpool.

Se oli katkera ilta monelle Barca-fanille. Mutta moni Barca-fani muistanee myös sen yhden illan Camp Noulla, kun Tuomas Virkkunenkin sekosi.

– Sergiiiii Robertoooooo!

PSG oli voittanut neljännesvälierien ensimmäisen osan Pariisissa peräti 4-0. Barcalla ei pitänyt juuri olla saumaa jatkoon.

Toisen osaottelun kolmannella minuutilla kuultiin pieni, toiveikas hymähdys, kun Luis Suárez iski 1-0:aan. Juuri ennen taukoa Barca siirtyi 2-0-johtoon Layvin Kurzawan omalla maalilla. Ei silloinkaan vielä kovin moni tainnut uskoa La Remontadaan, comebackiin.

Aivan toisen jakson alussa tunnelma muuttui oikeasti toiveikkaaksi, kun Lionel Messi vei pilkulta Barcan 3-0-johtoon. Enää yksi.

Ja sitten valot sammutettiin. Edinson Cavani iski 62. minuutilla vierasmaalin, joten Barca tarvitsi taas kolme lisää.

[readmore from=Barcelona]

Pientä pelailua ja Neymarille lohtumaali 88. minuutilla. Vaan mitäs kummaa, Barcalle pilkku 90+1. minuutilla. Neymar teki maalin. Tässähän on vielä aikaa, ajateltiin.

Ja sitten, viimeinen pallo maalille ruuhkaan. Neymarin pystysyöttö ja Sergi Roberton liu’ulla pallo maaliin. 6-1! Barcelona jatkoon yhteismaalein 6-5.

Että se joka sanoo ihmeiden olevan mahdottomia, katsokoon koosteen tuosta pelistä. Liverpoolin kohdalla ihmeen todennäköisyys taitaa olla aika pieni, mutta kyllä siellä jonkinlainen mahdollisuus on. Siksi illan pelissä – alkaa kello 22 Suomen aikaa – riittää yhä jännitettävää.