Barcelona varmisti lauantaina toisen peräkkäisen mestaruutensa, kun se kukisti Levanten niukasti 1-0. Mestaruuden ratkaisi maalillaan vaihdossa aloittanut Lionel Messi, kukapas muu muka.

Messi on takonut 32 pelaamassaan sarjaottelussa uskomattomat tehot 34 maalia ja 15 maalisyöttöä. Hän on siis ollut joko tekijänä tai syöttäjänä suoraan osallisena yli puolissa Barcelonan 86 liigamaalista. Hyvin suurella todennäköisyydellä Messi tulee myös voittamaan kauden päätteeksi kolmannen peräkkäisen ja yhteensä uransa kuudennen Kultaisen kengän Euroopan sarjojen parhaana maalintekijänä.

On siis sanomattakin selvää, että Messi oli tälläkin kaudella Barcelonan mestaruuden ehdoton takuumies ja ylivoimaisesti tärkein pelaaja. On mahdotonta tietää, olisiko Barcelona voittanut mestaruuden, jos Messin paikalla olisi ollut syystä tai toisesta koko kauden ajan joku toinen mies. Se on ainakin varmaa, että Messin läsnäolosta on ollut Blaugranalle mestaruustaipaleella mittaamattoman suuri apu.

Lionel Messi, tälläkin kaudella omaa luokkaansa. Kuva: Getty Images

Ainoa onnistuja Barcelonan joukkueessa Messi ei silti suinkaan ollut, vaan moni muukin pelaaja on pelannut vahvan sarjakauden. AS nosti artikkelissaan esiin seitsemän muuta onnistujaa Lionel Messin takaa, ja me tukeudumme tässä jutussa tietyiltä osin AS:n näkemykseen.

Yksi ehdottomasti tärkeimmistä palasista oli tälläkin kaudella loistavasti torjunut Marc-André ter Stegen. Saksalaisvahdilla on jalat tukevasti maan pinnalla, paitsi loistopelastuksiin ponnistaessaan. Viime kaudella 26-vuotiaan ter Stegenin torjunnoilla saattoi olla Barcan mestaruudessa vieläkin suurempi rooli, mutta miehen kypsyys ja varmuus olivat tälläkin kaudella eliittitasoa.

Ter Stegen tekee virheitä vain aniharvoin, avaa erinomaisesti peliä ja on saanut puolustuksensa luottamaan häneen täydellisesti. Ter Stegen on ehdottomasti maailman maalivahtien parhaimmistoa, vaikka Saksan maajoukkueessa hän saakin tyytyä kakkosviulun soittamiseen. Ter Stegen on myös Barcelonan ainoa pelaaja, joka on pelannut kaikissa kauden sarjaotteluissa – jokaisen luonnollisesti alusta loppuun.

Erinomaisen kauden on pelannut myös keskuspuolustaja Gerard Piqué. Kenties jopa yhden uransa parhaista kausista. 32-vuotias Piqué aloitti kauden hieman hapuillen ja teki jokusen kohtalokkaan virheen, mutta syksyn pimetessä hän pääsi erinomaiseen iskuun. Barcelonan 1-0 -voitossa Santiago Bernabéulla Piqué oli suoraan majesteettinen.

Piqué on kenttäpelaajista Barcelonan peliaikakuningas ja laadukkaan puolustamisen lisäksi hyökkäystehojakin on tällä kaudella nähty. Seitsemän tehtyä maalia kaikissa kilpailuissa sivuaa Piquén yhden kauden maaliennätystä. Kenties maajoukkueesta lopettaminen ja runsaampi lepoaika maajoukkuetauoilla on auttanut tasonnostossa? Olkoonkin, että kiireisenä Piqué on pitänyt itseään tenniksen Davis Cup -hankkeen sekä alasarjaseura Andorra FC:n omistajana.

Onko kausi 2018-2019 jopa Gerard Piquén uran paras? Kuva: Getty Images

Kenties vieläkin keskeisempää Piquén onnistumisessa on ollut se, kuinka hän on tutoroinut Barcelonaan täksi kaudeksi siirtynyttä Clément Lenglet’tä. Barcelona olisi saattanut jäädä pulaan Samuel Umtitin loukkaantumiskierteen pahennuttua viikko viikolta, mutta seuran onneksi myös Sevillasta siirtynyt Lenglet on onnistunut.

23-vuotias Lenglet siirtyi Barcelonaan 35 miljoonalla eurolla, ja kauppa kannatti. Alku oli ehkä hapuileva, mutta kauden edetessä Lenglet on noussut vastuunkantajaksi. Aivan samoin kuin Piqué kasvoi aikanaan Carles Puyolin rinnalla, on Lenglet’kin kypsynyt pikaista vauhtia. Seuraava etappi: Ranskan A-maajoukkue?

Tuttu onnistuja on tietysti myös Lionel Messin monivuotinen tutkapari Jordi Alba. 30-vuotias Barca-kasvatti on tarjoillut laitapuolustajaltan paikaltaan kymmenen maalisyöttöä La Ligassa, ja tehnyt päälle kaksi maalia. Kaksinumeroiseen maalisyöttölukemaan ovatkin pystyneet vain Messi ja Alba.

Alba ei nauttinut aina Luis Enriquen suosiota, mutta Ernesto Valverde arvostaa miestä enemmän kuin paljon. Ei ihmekään, että Barcelona jatkoi Alban sopimusta vuoteen 2024.

Valverden suuresti arvostama pelaaja on myös 31-vuotias Ivan Rakitic, viime kesän MM-hopeamitalisti. Rakitic on pelannut 32 sarjaottelussa, ja näistä avauksessa 27:ssä. Rakiticin pallokosketus on pehmeä ja hänen jalkapalloaivonsa ovat hyvin älykkäät. Rakitic on monikäyttöinen keskikenttäpelaaja, jonka arvon huomaa usein vasta, kun mies ei kentällä ole. Hän toteuttaa laadittua taktiikkaa tunnollisesti, tekee valtavasti pyyteetöntä työtä ja pystyy paikkaamaan tilanteen mukaan muiden pelaajien jättämiä aukkoja molemmissa päissä kenttää.

Ivan Rakitic, Barca-luotsi Valverden ehdottomia luottomiehiä. Kuva: Getty Images

Onnistujiin AS lukee myös toukokuussa 22 vuotta täyttävän Ousmane Dembélén, vaikka nuorta ranskalaista vaivaakin yhä ailahtelevaisuus. Dembélén avauskausi Kataloniassa meni loukkaantumisten vuoksi pipariksi, ja toinenkin kausi on ollut hieman rikkonainen. Kahdeksan maalia ja viisi maalisyöttöä ovat kuitenkin selvä merkki paremmasta, ja harhauttelijana ja tilanteiden luojana Dembélé alkaa olla jo Barcelonan parhaimmistoa.

Vaikka Dembélé saakin välillä kritiikkiä osakseen, ja välillä on jouduttu soveltamaan myös kurinpidollisia toimia myöhästelyjen vuoksi, on nuorukainen osoittanut jo omaavansa kylmän pään. Usein Dembélé on ollut parhaimmillaan juuri silloin, kun arvostelu on äänekkäintä ja tärkeimmät maalinsakin hän on tavannut tehdä silloin, kun Barcelona on pelannut selkä seinää vasten.

Messin tehokkuus vie hyökkäyspään taiturien osalta luonnollisesti kaiken huomion, mutta aplodit ansaitsee sinänsä myös 32-vuotias konkari Luis Suárez. Uruguaylainen on tehnyt Barcalle 21 liigamaalia, eli noin neljänneksen joukkueen koko kauden saldosta. Philippe Coutinhon, Malcomin ja Kevin-Prince Boatengin kontribuutio on ollut sen verran olematonta, että ilman El Pistoleron onnistumisia Barcelona olisi voinut ajautua todellisiin vaikeuksiin.

Luis Suárez on kiinni La Ligan maalipörssin kakkospaikassa. Kuva: Getty Images

Suárez kantoi Barcelonaa etenkin silloin, kun Messi poti hetken aikaa murtunutta käsivarttaan. Kauden ensimmäisessä Clásicossa Suárez iski hattutempun ja järjesteli Real-luotsi Julen Lopeteguille potkut. Suárezin maalilla Barcelona raivasi tiensä myös Copa del Reyn loppuotteluun.

Vaikka Suárez onkin epäilemättä hidastunut, on mies myös tilantekijänä Messille tärkeä, eikä olisikaan ihme, jos nimenomaan Messi puoltaisi vahvasti tutkaparinsa jatkosopimusta. Suárez rikkoi tällä kaudella kahdeksannen kerran urallaan 20 liigamaalin rajan, ja hän on Messin ja Cristiano Ronaldon ohella ainoa pelaaja, joka on voittanut Euroopan Kultaisen kengän viimeisten kymmenen kauden aikana. Suárezin kaappiin pysti on päätynyt kahdesti.