Gareth Balen urakäyrä on ollut selvässä laskussa jo pidempään. Yksi selitys on toki useissa eri loukkaantumisissa, mutta terveenäkään walesilainen ei ole enää sillä tasolla, mikä teki hänestä taannoin maailman kalleimman pelaajahankinnan.

Täksi kaudeksi 31-vuotias Bale lainattiin Valioliigan Tottenhamiin. Real Madridin tarve keventää palkkakuormitustaan kallispalkkaisen Balen lainalla oli niin suuri, että mediatietojen mukaan se suostui maksamaan puolet Balen tämän kauden palkasta. Tottenham ja Real siis jakavat tasan Balen noin 30,7 miljoonan euron vuosipalkan.

Lainasopimuksessa ei ole ostovelvoitetta, mutta Madridissa on varmasti toivottu Tottenhamin lunastavan miehen omakseen. Zinédine Zidane ei näe Balelle käyttöä joukkueessaan, mutta kaikki merkit viittaavat siihen, että Tottenhamissa ollaan tulossa samaan johtopäätökseen. Balen sopimus Madridin kanssa ulottuu kesään 2022, joten jollei miestä saada kaupaksi, kuormittaisi hän Madridin palkkanauhaa ensi kaudellakin. Tai sitten edessä voi olla pakon sanelema alennusmyynti.

Bale on pelannut tällä kaudella Tottenhamissa 15 ottelua, joissa maaleja on syntynyt neljä. Maaleista kaksi tuli cup-otteluissa alempisarjalaisia Wycombea ja Stokea vastaan, ja yksi Eurooppa-liigassa LASK Linziä vastaan. Valioliigapelien saldo on 230 peliminuuttia kuudessa ottelussa ja yksi tehty maali. Sunnuntain pelissä West Bromwichia vastaan José Mourinho heitti vaihtopenkiltä kentälle mieluummin 16-vuotiaan Dane Scarlettin kuin Balen.

Bale ei ole siis vastannut huutoon alkuunkaan. Niinpä Daily Mailin toimittaja Oliver Holtkin tarttui aiheeseen ja kuvaili sunnuntain kolumnissaan, kuinka suuri pettymys Bale on Lontoossa ollut. Tottenham maksaa vuodessa yli 15 miljoonaa euroa miehelle, joka istuu lähinnä penkillä.

– Gareth Bale on ollut nöyryyttävä ja kallis floppi Tottenhamissa tällä kaudella. Näyttää siltä, että kyseessä on pieleen mennyt PR-temppu. Missä on nälkä, jolla hän osoittaisi lahjakkuutensa, Holt kyseli.

Holtin mielestä Gareth Balen ”toisen tulemisen” piti olla aivan toista maata. Hänen piti täydentää Spursin hyökkäyksen superkolmikko (jonka muut jäsenet ovat Harry Kane ja Heung-min Son), mutta lopulta Bale on vaipunut lähinnä unohduksiin. Hänen mielestään Balea odottaa nyt ”taksi takaisin Madridiin”.

– Espanjalaisjättiä pidettiin kiittämättömänä ruojana siksi, kuinka tyylittömästi he häntä kohtelivat. Nyt on kuitenkin vaikeaa väittää, etteikö heidän arvionsa olisi osunut oikeaan, Holt kirjoittaa.

Holtin mukaan Bale saa tätä nykyä peliaikaa vain, jos Tottenham on epätoivoinen tai vastustajasta ei ole vaaraa voiton ollessa jo plakkarissa.

– Emme ehkä ole enää kaukana hetkestä, kun Bale seisoo virnuilevien maajoukkuetoveriensa kanssa kentällä pidellen kylttiä, jossa lukee ”Wales, golf, Spurs: siinä järjestyksessä”, Holt heittää viitaten skandaalinkäryiseen tapaukseen Madridin vuosilta.

– Balen suuntaan katsotaan otteluissa Ludogoretsia ja LASK Linziä vastaan, ja hän voi pelata puoli tuntia FA Cupissa Marinea vastaan. Isoissa otteluissa hän tuntuu kuitenkin viihtyvän lähinnä katsojana.

[readmore from=Bale-Gareth]

– (José) Mourinho peluutti häntä viime viikolla Brightonia vastaan Harry Kanen ollessa loukkaantuneena. Se ei toiminut. Bale jaksoi tunnin joukkueen kehnossa esityksessä. Sitten hänet otettiin vaihtoon.

– Ei näytä siltä, että Balella olisi enää nälkää. Ei ainakaan sitä samaa nälkää, joka hänellä joskus oli. Ei kaikilla ole Cristiano Ronaldon sisäistä paloa ja kyltymätöntä työmoraalia. Bale on 31-vuotias. Ehkä hän on liian tasapainoinen ihminen uhratakseen elämäänsä jalkapallolle enää kauemmin, Holtin suorasukainen arvio kuului.