Espanjalaislehtien kannet ovat tulleet Gareth Balelle tutuksi vuonna 2013 tapahtuneen siirron jälkeen. Alkuun walesilaista ylistettiin Cristiano Ronaldon manttelinperijänä. Hän myös sai osansa muun muassa seuran neljästä Mestarien liigan voitosta viiden vuoden sisällä.

Viime vuosina otsikoiden sävy on vaihtunut radikaalisti.

Balen suosio alkoi laskea Madridissa lukuisten loukkaantumisten myötä, joita seurasi suuresti ailahtelevat otteet. Jossain näiden vaikeiden aikojen vallitessa Balesta muodostui syntipukki Los Blancos -kannattajien ja madridilaislehdistön silmissä. Molemmat näistä ovat tunnettuja armottomuudestaan, joten lumipalloa on lähes mahdoton pysäyttää, kun se on jo pyörinyt rinnettä alas ensimmäiset metrit.

Alkuun Baleen kohdistunut kritiikki ja myllerrys tuntui aiheelliselta, mutta kohtuuttoman kovalta.

Viime kausi oli lopun alkua

Syöksykierre paheni Real Madridin katastrofaalisen viime kauden seurauksena. Cristianon lähdön myötä Balen toivottiin hoitavan tehtävän, jota varten hänet ostettiin Tottenhamista viisi vuotta aikaisemmin: Cristianon saappaiden täyttäminen.

Puhuttiin pitkään, tulisiko Florentino Perézin avata lompakkoaan ja hankkia joukkueensa hyökkäykseen uusi galáctico, mutta kesän harjoitusotteluiden otteet saivat hänet ja Zinédine Zidanen vakuuttuneeksi siitä, että korvaaja löytyy jo seuran palkkalistoilta.

Bale teki tuolla sesongilla 29 La Liga -ottelussa vain kahdeksan maalia ja kuten tiedetään, koko joukkueen kausi oli katastrofaalinen. Madridilaisten hampaisiin jo joutunut Bale valikoitui yhdeksi suurimmista syntipukeista.

Tässä vaiheessa tunsin häntä kohtaan lähinnä sääliä. Miksi? Koska Balesta huokui, että kaikesta huolimatta hän rakastaa edustamaansa seuraa ja antaa itsestään kentällä aina kaikkensa – oli se riittävästi tai ei.

Ostajan epätoivoinen etsintä

Lopullinen raiteilta suistuminen tapahtui kesällä 2019. Bale haluttiin ulos seurasta ja tämän myönsi Zidanekin.

– Hän [Bale] ei ollut kokoonpanossa, koska seura neuvottelee hänen siirrostaan muualle ja tästä syystä hän ei pelannut, Zidane sanoi lehdistötilaisuudessa Bayern München -harjoitusottelun jälkeen.

On harvinaista, että seuran sisältä kommentoidaan siirtomarkkinoiden tapahtumia näin avoimesti.

Real Madrid – kannattajista puhumattakaan- halusi Balesta eroon. Kapuloita rattaisiin työnsi kuitenkin pelaajan agentti Jonathan Barnett, joka toitotti koko ajan, että Bale ei lähde Santiago Bernabéulta.

Tässä vaiheessa Balea kohtaan tuntemani sääli alkoi vaihtua hämmennykseksi. Jos joukkueen kannattajat vihaavat sinua ja seura haluaa sinusta eroon, miksi ihmeessä haluaisit jäädä sellaiseen ympäristöön.

Toki tämä olisi edellyttänyt Balelta kriteeriensä laskemista, sillä aivan kovimmat huippuseurat eivät olleet valmiita satsaamaan jyrkässä laskussa olleeseen pelaajaan. Tähän hyökkääjä ei ollut valmis, sillä huhujen mukaan hän ei muun muassa halunnut pudottaa palkkaansa vaikka vaarana oli jääminen yhteisöön, jossa häntä ei arvosteta.

Ihmekuntoutuminen

Käynnissä olevan kauden pyörähdettyä käyntiin, on tapauksessa nähty jälleen merkittävä käänne. Nyt Balen käyttäytymisestä on tullut epäkunnioittavaa seuraansa kohtaan, joka on antanut hänelle paljon monellakin eri mittarilla mitattuna.

Sama pelaaja, joka aiemmin vaikutti vaikeuksista huolimatta laittavansa kaikkensa likoon valkoisen pelipaidan puolesta, on näyttänyt pelaajalta, joka aidosti vihaa joukkuettaan syvästi.

Toki ymmärrystäkin Balea kohtaan löytyy. Seison edelleen ajatukseni takana, että ennen viime aikojen käänteitä Bale on saanut liian rajua palautetta useasta suunnasta.

Kaikki aiempi ymmärrykseni on kuitenkin taantunut viime aikoina ja sama tuntuu pätevän myös suurimpaan osaan Real Madridin kannattajista.

Bale oli pitkään sivussa pelikentiltä ja syyksi paljastui loukkaantuminen vaikka seura ei asiasta mitään tiedottanutkaan. Häntä ei nähty otteluiden kokoonpanoissa tai edes harjoituskentällä. Pitkän poissaolon keskellä tulee ilmoitus, että Ryan Giggs on nimennyt hänet Walesin maajoukkueen mukaan EM-karsintoihin.

Maajoukkuetauon alettua Bale osallistui välittömästi ensimmäisiin harjoituksiin ja pelasi kahdessa ottelussa yhteensä 148 minuuttia mahdollisesta 180 minuutista. Mistä tämä viestii? Joko totaalisesta kunnioituksen puutteesta seuraa ja työnantajaa kohtaan tai uskomattomasta sattumasta, jos kuntoutuminen oikeasti sattui päivälleen maajoukkuetauon alkuun.

Jälkimmäisen ottelun päätyttyä ei kuitenkaan ole vaikea arvata, kummasta on kyse.

Wales, Golf, Madrid

Walesin varmistettua EM-kisapaikkansa Bale teki jotain, mitä madridistat eivät tule koskaan unohtamaan.

Predrag Mijatovic sanoi taannoin haastattelussa ne kuuluisat sanat liittyen Balen kiinnostuksen kohteisiin.

– Wales, Golf, Madrid. Tässä järjestyksessä.

Sanoista muodostui hitti Walesin kannattajien keskuudessa ja tätä viestiä tuotiin viime karsintaotteluissa esille sekä laulujen että bannereiden voimalla.

Kohtalonsa Bale sinetöi, kun Wales juhli juuri saavutettua kisapaikkaansa. Pelaaja juhli railakkaasti joukkueensa kanssa nurmella ja mukana isossa roolissa oli lippu, jossa luki Mijatovicin kuuluisat sanat.

Amazon Prime Video Sport

@primevideosport
Disrespectful. Misguided. Ungrateful.

In that order.

The Spanish media are not happy with Gareth Bale...

Balen toiminta ei mielestäni ole millään tavalla hyväksyttävää. Hän tekee työnantajastaan pellen vitsailemalla ja vähättelemällä sen merkitystä julkisesti.

Ymmärtäisin toiminnan, jos kyseessä olisi salakuva Walesin yksityisistä jatkojuhlista, mutta katsomon ja median edessä Real Madridille avoimesti naureskelu ei ole hyväksyttävää.

Toki suurena vaikuttavana tekijänä on tilanteen luoma huuma. Tämä lienee viimeisen viikon aikana tullut meille suomalaisillekin tutuksi, kun olemme juhlineet Huuhkajien historiallista saavutusta.

Yksittäisillä henkilöillä on välillä tullut tehtyä juhlinnan ohessa asioita, joita jälkeenpäin tarkastellessa on helppo todeta, että meni hieman yli. Periaatteessa Balen toiminnassa on kyse juuri tästä, mutta kun juhlintasi loukkaa julkisesti työnantajaasi ja varsinkin niitä miljoonia ihmisiä, joille joukkueen kannattaminen merkitsee niin paljon, ei toimintasi ole hyväksyttävää.

Esiin tulee myös nostaa vielä yksi ryhmä: Balen joukkuekaverit. Jokainen jossakin tavoitteellisessa yhteisössä mukana ollut henkilö tietää tai voi kuvitella, kuinka tällainen käyttäytyminen ryhmän parhaiten palkatulta henkilöltä vaikuttaa ryhmädynamiikkaan.

Seuraamukset?

On vielä epäselvää, kuinka Real Madrid suhtautuu asiaan. Se saattaa sivuuttaa asian miettimättä teon välittämää viestiä kovin tarkasti tai sitten seura voi laittaa tähden loppuvuodeksi koirankoppiin ja myydä tammikuussa pois. Aika näyttää.

Varmaa on kuitenkin se, että seuran kannattajat eivät tule tätä unohtamaan. Bale on ollut epäsuosiossa pitkään ja joskus aivan liikaakin, mutta tällä kertaa kritiikki on täysin ansaittua.

Ne valkopaitojen kannattajat, jotka ovat tähän asti olleet pelaajan tukena, voivat kokea tulleensa loukatuksi pelaajan taholta. Kun tähän yhdistää ne kannattajat, jotka ovat Balelle viheltäneet jo ennen tuoreimpia kommelluksia, tullaan lopputuloksena kuulemaan Santiago Bernabéulla valtava vihellyskonsertti omalle pelaajalle – kerrankin ansaitusti.

Jeremias Fisk
@MonsieurFisk