Viimeiset viikot eivät ole kohdelleet Atlético Madridia hyvin. Sen jälkeen, kun joukkue hävisi Saudi-Arabiassa pelatun Espanjan Supercupin loppuottelussa Real Madridille rankkareilla, on meno kotimaan kentillä ollut todella takkuista.

Ensin Atlético taipui Eibarille vieraissa 0-2, sitten kolmannen sarjaportaan Cultural Leonesa pudotti Atléticon Copa del Reystä jatkoajan jälkeen maalein 2-1, ja sunnuntaina Atlético jäi kotikentällään 0-0 -tasapeliin sarjajumbo Leganésia vastaan. Tasapelissä oli vahvasti tappion makua.

Yksi tehty maali viimeisessä neljässä ottelussa – ja sekin alasarjaseuraa vastaan – on umpisurkea saldo. La Ligassa on 11 joukkuetta, jotka ovat tehneet sarjakauden aikanna Atléticoa enemmän maaleja.

Jos vielä alkukaudesta Barcelonan ja Real Madridin kompastellessa, arveltiin Atléticon haastavan jättiläiskaksikon mestaruustaisteluun, ovat nuo puheet nyt vaienneet täysin. Eroa kärkeen on nyt jo kymmenen pistettä, ja Atlético saa taistella tosissaan edes Mestarien liigaan pääsystä. Kriisistä puhuminen kuulostaa jo vähättelyltä. Siksi AS julistikin otsikossaan astetta räväkämmin Atléticon ”vajonneen koomaan”.

”B-suunnitelmaa ei ole”

AS:n toimittaja Javier G. Matallanas kiinnitti sunnuntaisessa artikkelissaan huomiota Atléticon viimeaikaiseen taktiseen köyhyyteen. Diego Simeonen miehistö ei enää prässää samalla tavalla kuin mihin on totuttu. Onko selitys joukkueen fysiikassa vai taktisissa valinnoissa?

Atléticolla on toki ollut loukkaantumisia, mutta niiden taakse ei voi piiloutua, sillä ei vammakierre mitenkään merkittävästi muita saman sarjan seuroja pahempi ole ollut. Kenties joukkue on jo rakenteellisesti liian kapeaksi rakennettu, jos kehnoja tuloksia joudutaan selittelemään loukkaantumisilla?

Myös Leganés hallitsi peliä Atléticoa vastaan avausjaksolla sunnuntaina. Vaikka Simeonen joukkue on totuttu tuntemaan aggressiivisesta terrierifutiksesta, ovat punavalkoraidalliset olleet tällä kaudella pikemminkin kesyjä puudeleita. Onko Simeone luopunut ”pelaajien hereille läpsimisestä” ennen ottelujen alkua, vai mistä on kyse?

– Kun etsimme taktista selitystä tämän kauden Atléticon kamalille ensimmäisille puoliajoille, voisi todeta Simeonen antavan pelaajilleen vain yhden ohjeen: pitkä pallo (Álvaro) Moratalle ja jos hän ei saa palloa haltuun, takaisin omalle puoliskolle. B-suunnitelmaa ei ole, Matallanas toteaa analyysissään.

AS-toimittaja hämmästelee suuresti, mihin Atléticon tuttu prässi on kadonnut. Jälleen kerran Jan Oblak joutui torjumaan Atléticon maalilla useammin kuin Pichu Cuéllar Leganésin veräjällä. Mikä tylsytti Atléticon hampaat?

– Miksi Simeonen Atlético ei prässää ensimmäisillä puoliajoilla? Eikö joukkue jaksa prässiä vastustajan kenttäpuoliskolla kuin varttitunnin? Vai onko kyseessä taktinen päätös? Ehkä Simeone ohjeistaa joukkueensa vain vastahyökkäyksiin, vaikka se pelaisikin Wanda Metropolitanolla Leganésin kaltaista pienempää joukkuetta vastaan, Matallanas jatkaa.

Atléticon puolustuspeli toimii edelleen vanhaan malliin, suuri kiitos myös maailman ehdottomaan eliittiin kuuluvalle Jan Oblakille. Vain Real Madrid on päästänyt Atléticoa vähemmän maaleja sarjassa. Matallanas kuitenkin pohtii, liikkuuko hyökkääjien päässä jo kesken hyökkäyksen se, mitä pitää tehdä, jos menettää pallon? Atléticon pelaajat eivät tunnu tietävän, kelle pallon pelata eikä hyökkäysten rakenteluun keskitytä tarpeeksi. Hyökkäämisestä tulee ”näennäishyökkäämistä”.

Siirtopolitiikka pahasti epäonnistunut

Atléticon vaikeuksien typistäminen pelkkään huonoon viimeistelyyn on osin itsepetosta. On totta, että Atlético on viimeistellyt huomattavasti tilastojen osoittamaa maaliodottamaansa heikommin, sillä joukkueella pitäisi olla peräti 13 maalia enemmän tehtynä. Kenties tässäkin tilastossa näkyy juuri edellä mutuiltu hätäily maalipaikoissa – puolustukseen panostaminen hyökkäämisen kustannuksella?

Atléticon pelaajapolitiikan onnistumistakin sopii kyseenalaistaa. Joukkueesta lähti kesällä Antoine Griezmann. Vaikka ranskalaisen lähtö olikin myrskyisä ja suosio vaihtui nopeasti epäsuosioon, ei Griezmannin viiden kauden aikana tekemiä 133 maalia voi väheksyäkään. Hyökkäyksessä laskettiin paljon Álvaro Moratan ja Diego Costan varaan. Liiankin paljon?

Moratan yhden kauden maaliennätys 17 maalia on noin puolet Griezmannin Atlético-vuosien vuotuisesta maalikeskiarvosta. Diego Costan viime kaudet ovat puolestaan olleet paitsi erittäin rikkonaisia, myös varsin vaisuja. Kuinka paljon sopii odottaa ikääntyvältä hyökkääjältä, joka on tehnyt kahdella edellisellä kaudellaan seitsemän ja viisi maalia? Transfermarkt listaa Costalle viimeisten kahden vuoden sisälle 13 eri loukkaantumista ja niiden vuoksi kaikkiaan 47 missattua ottelua.

Atlético maksoi Costasta kaksi vuotta sitten 66 miljoonaa euroa. Saadun tuoton perusteella tekisi mieli ehdottaa, että numeroiden väliin pitäisi mahduttaa pilkku.

Ei Costa toki ainoa ole. Hyökkäyspään flopeiksi voidaan laskea myös puolen miljoonan summalla värvätty optimistihankinta Ivan Saponjic, jolle ensimmäisiä peliminuutteja on annettu vasta aivan pakon edessä, 70 miljoonaa euroa maksanut Thomas Lemar sekä herra paratkoon, 126 miljoonalla eurolla hankittu João Félix.

Tuntuu todella karulta tylyttää flopiksi marraskuussa 20 vuotta täyttänyttä pelaajaa, mutta kolminumeroinen hintalappu asettaa nuorelle portugalilaiselle myös velvoitteensa. Eikä kaksi maalia ja yksi maalisyöttö 17 La Liga -ottelussa todellakaan vastaa sitä, mitä João Félixiltä odotettiin. Jollei João Félix sovi Simeonen taktiikkaan, tai Simeone ei osaa hyödyntää superlupausta oikein, on jossain kohtaa menty pahasti metsään. Nyt nuorukainen lähinnä turhautuu – eikä se lupaa kevään ajaksi hyvää.

Atléticon siirtopolitiikka vaikuttaa viimeisten vuosien otannalla hyvin arveluttavalta. On täysin realistinen skenaario, että Thomas Lemar ja João Félix tulevat puhkeamaan lähivuosina kukkaan jossain muualla kuin Atléticossa – ja Atlético ottaa siirtosummissa pahasti takkiin. Erittäin lupaavaan Bruno Guimaraesiin, johon Atléticolla oli etuosto-oikeus, seuralla ei puolestaan ollut Financial Fair Playn takia rahaa. Sitä Atlético voi vielä joutua katumaan.

Football Talent Scout - Jacek Kulig

@FTalentScout

Football Talent Scout - Jacek Kulig

@FTalentScout
Atletico Madrid:

✅they had an option to buy Lautaro Martinez - they didn't use it

✅they had an option to buy Bruno Guimarães - they didn't use it

They will regret these two ballers so much. Atletico's transfer policy has been very bad in recent years.
Atletico's transfer policy in one meme.

Simeone ei voi väistellä taktista vastuutaan loputtomiin. Jos toivehankinta Edinson Cavani onnistutaan Madridiin tuomaan, kysytään Chololta viimeistään nyt hyökkäyspelaamiseen myös muita vaihtoehtoja. Cavani on tottunut nauttimaan PSG:ssä ensiluokkaisesta tarjoilusta – jota Atléticossa ei tällä hetkellä ole – eikä Pariisissa ole seitsemän kauden aikana totisesti tarvinnut vastahyökkäyspelaamisesta murehtia.

Uruguaylainen on edelleen maailmanluokan maalitykki, mutta taikuri ei hänkään ole. Atlético on pieni vain Camp Noun ja Santiago Bernabéun norsunluutorneista tähystettynä, mutta jos se jatkaa ujosteluaan jatkossakin kaiken maailman eibareita ja leganéseja vastaan, voi Cavani löytää pian nimensä floppilistan jatkona. Atléticon on uskallettava myös hyökätä, sillä 0-0 -tasapeleillä se ei ensi kaudeksi Mestarien liigaan yllä.

Atlético maksaa kovaa hintaa siitä, että Antoine Griezmannia ei korvattu kesällä oikein mitenkään, eikä oikeastaan Manchester Cityyn lähtenyttä Rodriakaan. Lähes kokonaan hajonneen puolustuksen onnistuneesta uudelleenrakentamisesta Simeone ja Atlético ansaitsevat joka tapauksessa sulat hattuihinsa.

Olisiko sinulla aikaa puhua Diego Simeonen potkuista?

Simeone valmentaa Atléticoa jo yhdeksättä kauttaan. Ura samassa seurassa on nykyisessä huippufutiksessa jo poikkeuksellisen pitkä, ja Atlético henkilöityykin argentiinalaiseen valmentajaansa enemmän kuin kenenkään muuhun. ”Cholo” on seuran kasvot, ellei jopa pyhä lehmä.

Vuosien varrella Simeonea ei ole totuttu potkuhuhuissa näkemään, mutta nyt sekin mahdollisuus on noussut esiin. Jos Ernesto Valverden korvaaminen Barcelonassa kuulosti vielä jokunen viikko sitten rajulta ratkaisulta ja loppukauden mahdolliselta uhraamiselta – ja kuulostaa toki siltä edelleen – on Simeonen erottamisessa nähtävissä enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia. Jos siis kallista erorahaa ei oteta huomioon, onhan Simeone yksi maailman parhaiten palkatuista valmentajista.

Ilmassa on vahvoja merkkejä siitä, että Simeonen eväät alkavat olla syöty, eikä piknikille kenties liittyvä Cavani voi yksin purren suunta kääntää. Jos Atléticolla olisi olemassa aikakone, olisi kenties kaikkien kannalta parasta ollut olla antaa Simeonen mennä jo kesä tai kaksi sitten?

AS haastatteli Leganés-ottelun jälkeen lukuisia Atlético Madridin kannattajia Wanda Metropolitanon ulkopuolella. Toiveikkaimmat uskoivat nousun alkavan onnistuneista pelaajahankinnoista, mutta joukkuetta syytettiin myös kehnosta asenteesta ja motivaation puutteesta. Pelaamista moitittiin liian puolustavaksi, ja Simeonelta toivottiin riskinottoa. Hämmästyttävän moni – joskin yhä vähemmistö – ehdotti reseptiksi valmentajanvaihdosta.

Luottamuslause lopun alun merkki?

– Suhtaudun aina ihmisten mielipiteisiin kunnioituksella. Pelaajana minullekin vihellettiin toisella etapillani seurassa. En pelannut silloin hyvin. Kaikille voidaan viheltää, sillä ihmiset haluavat nähdä joukkueensa voittavan. Kun tulokset eivät tyydytä, on normaalia, että ihmiset suuttuvat. Nyt on tehtävä ratkaisuja, Simeone vastasi häneen kohdistuvaan kritiikkiin Leganés-pelin jälkeen.

Ensi viikonloppuna Atlético pääsee jälleen omalle mukavuusalueelleen, kun Real Madrid ottanee mielellään pallonhallinnan Madridin derbyssä. Simeoneltakin vaaditaan jo tuloksia.

Sen verran vakavasti Atlético-leirissä koomaan vajoamiseen jo suhtaudutaan, että seura julkaisi vakavasanaisen tiedotteen cupista putoamisen jälkeen. Toimitusjohtaja Miguel Ángel Gil Marínin suulla annettiin myös luottamuslause Diego Simeonelle.

– Mitä enemmän tekemäämme työtä arvostellaan ulkoapäin, sitä vahvempia ja yhtenäisempiä meidän täytyy olla, tiedotteessa todettiin.

– Vaadin kaikilta seuran työntekijöiltä sitoutumista ja tuloksia, ja faneilta pyydän luottamusta, sillä olen varma, että joukkue vastaa siihen. Joukkueen ja valmennusjohdon osaaminen ja sitoutuminen on kyseenalaistamatonta, Diego sen johdossa. En epäile lainkaan sitä, etteivätkö he saavuttaisi seuran tavoitteita ja auttaisi meitä kasvamaan tulevina vuosina.

[readmore from=Atletico-Madrid]

– Olemme päässeet tähän pisteeseen fanien, seuran, valmentajien ja pelaajien ansiosta. Kasvumme ja voimamme salaisuus on siinä (yhtenäisyydessä), sillä se erottaa meidät muista joukkueista.

Tulevat viikot ja kuukaudet näyttävät, onko klassinen ”luottamuslause” sittenkin vain Simeonen lopun alkua seurassa. Juuri nyt Atlético on liian ennalta-arvattava jokaiselle La Liga -seuralle, ja vanhaltakin koiralta vaaditaan uusien temppujen oppimista. Simeonen taktinen mielikuvituksettomuus näyttäytyy haluttomuutena, joten olisiko sittenkin aika höllätä jo suitsia, ja päästää taitopelaajat pelaamaan omilla aseillaan?