Atléticon syyskausi on ollut odotetun vaikea.

Seura koki kesällä suuren uudelleenrakennusprojektin. Useat monivuotiset avainpelaajat vaihtoivat maisemaa ja samalla Atlético nuorensi joukkuettaan.

Syyskauden vaikeudet eivät siten tulleet yllätyksenä, sillä Diego Simeonen pelitapaan sopeutuminen vie luonnollisesti aikaa – etenkin, kun avauskokoonpanossa on jopa neljästä viiteen uutta pelaajaa.

Atléticon puolustuspeli on ollut edelleenkin varsin hyvää ottaen huomioon sen, että puolustuslinja on ollut täysin uusi käytännössä koko syyskauden. Atlético on Leicesterin kanssa vähiten maaleja päästänyt neljän suurimman sarjan joukkue.

Jos puolustuspeli on toiminut, vaikkei luonnollisesti samalla tavalla kuin vuosia sitten, ei samaa voi sanoa hyökkäyspelistä. Atlético luo hyvällä tahdilla maalipaikkoja, eikä joukkueen pelinrakentelua voi kritisoida alkusyksyn tapaan, mutta se tärkein elementti on loistanut poissaolollaan. Nimittäin viimeistely. Atlético on tehnyt syyskaudella keskimäärin vain yhden maalin ottelua kohden. Se on suorastaan kammottava saldo.

Simeone on menettänyt hermonsa useaan otteeseen tällä kaudella, kun joukkue ei onnistu tekemään maaleja loistavista paikoista huolimatta. Kuva: Getty

Atlético tarvitsee itselleen tammikuussa puhtaan maalintekijän. Ei niinkään hyökkäävää keskikenttäpelaajaa tai pelinrakentelijaa, vaan maalintekoon kykenevän hyökkääjän.

Diego Costa ja Darío Poveda ovat vielä monta kuukautta sivussa, joten Atléticolla on tällä hetkellä käytössään kärjessä Álvaro Morata, Ivan Saponjic, Sergio Camello ja Borja Garcés. Morata on nelikon ainoa pelaaja, joka on saanut edustusjoukkueessa peliminuutteja tällä kaudella.

Camello ja Garcés kuuluvat B-joukkueeseen ja kesällä seuraan saapunut Saponjic ei ole mahtunut juurikaan edes penkille. Kärkitilanne on siten surkea, eikä Atlético kykene todellisuudessa kilpailemaan edes paikasta Mestarien liigaan nykyisellä hyökkäyksellään.

Atlético on siten kärjen kintereillä tammikuun siirtoikkunassa. Atlético tarvitsisi myös vasemman laitapuolustajan Renan Lodin varamieheksi, mutta seuran palkkabudjetissa ei ole tilaa ja Atléticon on keskityttävä siten ainoastaan hyökkääjän hankkimiseen. Sekin vaatii mahdollisesti Thomas Lemarin myyntiä, jotta seura saisi hieman tilaa palkkabudjettiinsa. Lemar on epäonnistunut pahasti Atléticossa, eikä ole saanut viimeisissä otteluissa juurikaan peliaikaa.

Atlético on madridilaislehdistön mukaan kiinnostunut Edinson Cavanista, Timo Werneristä, Rodrigosta ja Olivier Giroud’sta. Pienelle peliajalle PSG:ssä tällä kaudella jäänyt Cavani on tiettävästi valmis jättämään Pariisin taakseen jo tammikuussa ja haluaisi siirtyä Atléticoon, mutta hyökkääjän 15 miljoonan euron nettopalkka asettaa Atléticolle vaikeuksia. Werner maksaisi Copen mukaan noin 60 miljoonaa euroa. Rodrigo olisi irrotettavissa samaan hintaan Valenciasta ja Giroud lähtisi Chelseasta käytännössä vain muodollisella siirtosummalla.

Joka tapauksessa Atléticon on hankittava itselleen uusi avauskokoonpanon hyökkääjä. Marcan mukaan Atlético etsii kokenutta, tunnettua ja välittömästi maalintekoon kykenevää hyökkääjää. Sellaista on harvoin tarjolla tammikuussa, mutta nyt Atlético on sellaisessa tilanteessa, ettei seura voi olla hankkimatta uutta maalintekijää. Muuten Atlético saattaa todella jäädä neljän kärjen ulkopuolelle La Ligassa.

Se olisi katastrofi.

Tuukka Ikkeläjärvi

https://twitter.com/tuukka_21