Atlético tiedotti torstaina hankkineensa Marcos Llorenten Real Madridista. Llorente käy lääkärintarkastuksessa ja allekirjoittaa seuran kanssa viisivuotisen sopimuksen.

Llorente korvaa Atléticossa Rodrigon. Rodrigon odotetaan poistuvan seuraavien päivien aikana Manchester Cityyn. Manchester City maksaa Rodrigon 70 miljoonan euron ulosostopykälän, ja Pep Guardiola saa jo pitkään haluamansa madridilaisen riveihinsä ensi kaudeksi.

Kyseessä on Atléticon kannalta loistava hankinta.

Rodrigo palasi kasvattajaseuraansa vuosi sitten kovin odotuksin. Olihan edellinen kausi Villarrealissa sujunut mahtavasti ja useat suurseurat Barcelona mukaan lukien olivat pelaajan kintereillä, mutta Rodrigo halusi palata kasvattajaseuraansa.

Rodrigo oli yksi harvoista pelaajista, jotka kykenivät ottamaan heti ensimmäisellä kaudellaan avauskokoonpanon paikan Diego Simeonen alaisuudessa. Toisaalta se oli luonnollista, olihan Rodrigo saapunut korvaamaan seurasta poistunutta Gabia.

Espanjan A-maajoukkueeseen nousseen Rodrin ainoaksi jäänyt Atlético-kausi oli onnistunut. Monet ajattelivat Rodrigon olevan se seuraava suuri oma kasvatti, joka Koken ja Saúlin tapaan hylkää suuret tarjoukset ja jää mielellään Atléticoon Simeonen alaisuuteen.

Rodrigon päätös siirrosta oli toisaalta ymmärrettävä. Rodrigo saa itsestään enemmän irti Guardiolan pelitavassa kuin Simeonen vastaavassa. Se ei kerro siitä, että Simeone olisi Guardiolaa huonompi valmentaja. Se kertoo enemmänkin siitä, miten erilaisia kaksikon pelitavat ovat ja Rodrigo ymmärtää kehittyvänsä haluamallaan tavalla paremmin Englannissa.

Rodrigo voitti Atlético-uransa ensimmäisessä ottelussa pokaalin. Real Madrid kaatui UEFA Supercupissa maalein 4-2. Pokaali jäi samalla Rodrigon ainoaksi Atléticossa. Kuva: Getty

Rodrigon kaltaisen pelaajan korvaaminen on lähtökohtaisesti hyvinkin vaikea haaste etenkin Atléticon mittapuulla. Atlético ei kykene taistelemaan maailman parhaista puolustavista keskikenttäpelaajista, sillä seuran edellä on taloudellisesti kymmenisen seuraa.

Marcos Llorente on siten kuin taivaanlahja Simeonelle. Pelaaja, joka ilmestyi käytännössä tyhjästä Atléticon saataville ja siitä suurin kiitos kuuluu myös osin Zinédine Zidanelle, joka ei nähnyt madridilaiselle käyttöä Real Madridissa.

Llorente sopii Atléticon pelitapaan Rodrigoa paremmin.

Siitä ei pääse yli eikä ympäri. Real Madridissa Llorente ei saanut käytännössä ollenkaan vastuuta, mutta Simeone todennäköisesti luo Llorentesta uuden ”Gabinsa”. Atlético kaipasi päättyneellä kaudella ajoittain Gabia ja seuran pitkäaikaisen kapteenin johtamiskykyjä. Simeone saa todennäköisesti Llorentesta esiin entistä enemmän samanlaista asennetta, jota ilman Atléticossa on vaikea pärjätä.

Llorente on loistava pallonriistäjä, mutta ennen kaikkea omaa Rodrigon kaltaisen kyvyn organisoida peliä keskikentältä käsin. Vahva kaksinkamppailupelaaja kykenee pelaamaan Koken tai Thomasin parina keskikentällä ja pystyy pitämään Simeonen tarkasti organisoiman keskikentän nelikon tiiviinä.

Rodrigo on Llorentea huomattavasti kokonaisvaltaisempi pelaaja. Llorente on kuitenkin tietyillä – ja Simeonen korkealle arvostamilla osa-alueilla – Rodrigoa edellä. Se nousee tulevaisuudessa arvoon arvaamattomaan.

Simeonen ideologiassa keskikenttäpelaajan pohjapelaajalla on muutama muita tärkeämpi työtehtävä. Oikea sijoittuminen, muiden keskikenttäpelaajien ohjaaminen, syöttölinjojen- ja tilojen peittäminen ja pallonriistojen jälkeen nopea pelinavaaminen vastahyökkäyksiä varten. Simeonen alaisuudessa Llorente kehittyy jokaisessa mainitussa osa-alueessa, eikä olisi mikään mahdottomuus, että Llorente nousisi Rodrigon kilpakumppaniksi A-maajoukkueeseen jo ensi kaudella.

Potentiaalia siihen on.