Atlético Madridin pelaaja-arvostelut: Ilman parasta pelaajaa paikka Mestarien liigaan olisi ollut kortilla

© Kuva: Getty Images

Teemme pelaaja-arvostelut kuluneesta kaudesta niin Barcelonan, Atléticon kuin Real Madridin osalta.

Ensimmäisenä vuorossa on Atlético. Pelaajan nimen oikealla puolella on hänelle annettu arvosana.

Maalivahdit

Antonio Adán

Saapui Atléticoon kesällä Betisistä. Hintansa puolesta hyvä hankinta, sillä Betisissä vakuuttanut Adán maksoi vain miljoona euroa.

Adán pelasi luonnollisesti vain Copassa, mutta peliesitykset eivät olleet sieltä parhaimmasta päästä. Atlético putosi Copan neljännesvälierissä Gironalle. Toinen osa päättyi Metropolitanolla 3-3 -tasapeliin ja Adán päästi kaikki maalia kohti lähteneet vedot maaliin.

Jatkanee Atléticossa ensi kaudellakin samassa roolissa.

Arvosana: 6

Jan Oblak

Yksi maailman parhaista maalivahdeista oli kuluvallakin kaudella Atléticon tärkein yksittäinen pelaaja. Todellisuudessa Oblak on ollut viimeisen kolmen vuoden ajan Atléticon tärkein pelaaja.

Ilman Oblakia Atlético ei olisi todennäköisesti päässyt Mestarien liigaan. Se kertoo kaiken tarvittavan. Piti Atléticoa jatkuvasti pystyssä sarjassa ja nousi esiin etenkin vaikeina aikoina, jolloin Atléticon peliesitykset olivat kaukana parhaasta.

Rauhallisuuden perikuva. Kuva: Getty

Allekirjoitti Atléticon onneksi jatkosopimuksen hiljattain, joka pitää slovenialaisen vielä pitkään seurassa. Oblakin jatkosopimus oli tärkein mahdollinen uutinen Atléticolle koko kaudella.

Oblakin arvon ymmärtää viimeistään silloin, kun vahti on loukkaantuneena tai penkillä lepäämässä Copassa. Korvaajat eivät vain yksinkertaisesti ole lähelläkään samaa tasoa.

Arvosana: 10

Puolustajat

Diego Godín

Godín on Diego Simeonen menestyksekkään aikakauden kenties suurin ruumiillistuma. Kokenut uruguaylaistoppari uskalsi laittaa kroppansa peliin Atléticon puolesta vuosikausien ajan ja lähtee sen vuoksi seurasta legendana.

Godín on eniten otteluita Atléticossa pelannut ulkomaalaispelaaja. Godín nousi Atléticossa maailman parhaiden topparien joukkoon ja oli siellä vuosikausia. Kuluvalla kaudella ikä näkyi entistä enemmän. Godín ei ole nopea tai järin taitava pallon kanssa, mutta jalkapallossa näkee harvoin samanlaisia johtamiskykyjä. Suuri johtaja niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

Kapteeniksi ei yleensä valita ulkomaalaista pelaajaa, mutta Godín oli Atléticon keulakuva ja sai siten kantaa ansaitusti viimeisen kauden ajan kapteenin nauhaa. Poistuu Interiin, sillä Atlético piti kiinni säännöistään ja tarjosi 33-vuotiaalle kapteenilleen vain yhden vuoden mittaisen jatkosopimuksen.

Godín halusi pidemmän sopimuksen, mutta siitä ei päästy sopuun. Palaa todennäköisesti seuran johtoportaaseen tulevaisuudessa Gabinja Fernando Torresin kanssa.

Arvosana: 7

Filipe Luís

Filipe joutui heti kauden alussa kannattajien ja seuran hampaisiin. Brasilialainen halusi poistua Atléticosta saatuaan PSG:ltä elokuussa rahakkaan tarjouksen. Atlético ei suostunut päästämään laitapuolustajaansa pois.

Filipe oli alkukaudella Lucas Hernándezin takana, mutta nousi aika ajoin syyskauden aikana avaukseen. Loukkaantumiset häiritsivät huomattavasti talvella. Filipe palasi alkukeväästä pelikuntoon ja oli loppukaudella yksi Atléticon parhaista.

Filipen sopimus päättyy kuluneeseen kauteen. Filipe on useampaan otteeseen todennut haluavansa jatkosopimuksen, mutta Atlético ei ole ainakaan vielä tehnyt jatkosopimustarjousta. Siten todennäköisesti poistuu seurasta.

Yksi Atléticon historian parhaista laitapuolustajista, ellei jopa se paras.

Arvosana: 7

Santiago Arias

Vahva debyyttikausi. Alkukaudesta loukkaantumisia, mutta nappasi sen jälkeen avauskokoonpanon paikan itselleen – tosin melkein pakon edessä muiden loukkaantumisten vuoksi.

Ariasin debyyttikausi on monella tapaa Simeonen aikakaudella varsin eriskummallinen, vaikka viime aikoina Juanfran onkin napannut avauksen paikan itselleen. Nimittäin hyvin harvoin seuraan saapunut pelaaja ottaa Atléticossa heti avauspaikan itselleen, koska Simeonen pelitapaan sopeutuminen ottaa uusilta pelaajilta aikaa.

Arias kuitenkin on osoittanut sopeutuneensa siihen ja todennäköisesti jatkaa seurassa ensi kaudellakin. Juanfran poistunee Atléticosta, joten Arias nappaa avauspaikan itselleen kokonaan.

Arvosana: 8

Stefan Savic

Godínin, Filipen ja koko muun joukkueen tapaan valtavista loukkaantumisongelmista kärsineen Savicin kausi oli niin rikkonainen, ettei sitä voi analysoida sen suuremmin.

Syyskausi pyörähti enemmän tai vähemmän sairastuvalla ja ainoa jakso, jolloin Savic sai hieman jatkuvuutta, oli marras-joulukuussa.

Savic on Godínin tapainen toppari, joten jäänee ensi kaudeksi Atléticoon, sillä uruguaylainen vaihtaa maisemaa. Vahva kaksinkamppailuissa ja pääpalloissa, eli kuin tehty Simeonen pelitapaan, mutta kääntöpuolella hitaus ja pallovarmuus. Virhealtis, mutta korjaa valtavasti asenteellaan.

Arvosana: 6

Juanfran

Vanha konkari pelasi hienon kauden ottaen huomioon lähtökohdat.

Syyskausi sujui muiden tapaan sairastuvalla, mutta kauden toisella puoliskolla kokenut Juanfran nousi jälleen avaukseen ja on täyttänyt roolinsa. Ei tarjoa enää samanlaista hyökkäysuhkaa kuin aiemmin, mutta se on luonnollista.

Vanha konkari pelasi lähtökohtiin nähden odotuksia paremman kauden. Kuva: Getty

Yksi Simeonen aikakauden tärkeimmistä yksilöistä. Ikä painaa ja se näkyy, mutta esitti hyviä otteita silti kovissakin paikoissa. Saattaa poistua seurasta kesällä. Jos poistuu, suuret jäähyväiset ovat paikallaan. Godínin tapaan Atléticon ruumiillistuma. Hylkäsi aikoinaan suuria tarjouksia jäädäkseen Atléticoon ja se jää ikuisesti kannattajien mieleen.

Muiden suurien pelaajien tapaan palannee seuraan jossain vaiheessa muiden tehtävien merkeissä.

Arvosana: 7

Lucas Hernández

Pelasi vahvan syyskauden muutamaa vammaa lukuunottamatta.

Pelasi viimeisen ottelunsa Atléticossa Madridin derbyssä helmikuun alussa, minkä jälkeen polvivaivat palasivat. Paranteli polveaan puolentoista kuukauden verran, kunnes siirtyi Bayerniin ja käväisi samalla polvileikkauksessa.

Lucasilla on edessään loistava tulevaisuus ja Ranskan A-maajoukkueen avainpelaaja olisi ollut luonnollisesti suuressa roolissa Simeonen alaisuudessa ensi kaudella.

Bayern maksoi Lucasista 80 miljoonaa euroa, mikä tuntuu loppupeleissä varsin pieneltä summalta verrattaessa siihen, millainen jalkapalloilija Lucasista kehittynee muutaman vuoden kuluessa.

Arvosana: 5

José María Giménez

Uruguaylainen kärsi syyskaudella useammasta vammasta ja oli sen vuoksi ennen tammikuuta vain kuudesti avauksessa. Giménez onnistui kuitenkin välttämään vammat tammikuun ja huhtikuun välisenä aikana, jolloin toppari oli pelipaikkansa paras Atléticossa.

Giménez on Godínin tapaan hyvin cholomainen pelaaja. Uskaltaa panna kroppansa likoon kovissakin paikoissa ja tykkää fyysisestä pelistä. Godínin tapaan Giménez ei ole sen teknisempi, mutta jaloista löytyy enemmän nopeutta kuin yhdeltäkään toiselta topparilta Atléticossa.

Giménez nousee Atléticon puolustuksen johtajaksi ensi kaudella ja on yksi ensimmäisistä nimistä, jotka Simeone kirjoittaa avauskokoonpanoon. Johtaa muita loistavalla periksi antamattomalla asenteellaan.

Loppukausi sujui katsomon puolella varvasmurtuman vuoksi.

Arvosana: 7

Francisco Montero

20-vuotias Montero pelasi ensimmäiset ottelunsa Atléticon edustusjoukkueessa kuluvalla kaudella. Peliaikaa kertyi yhteensä reilut 700 minuuttia. Montero korvasi kauden mittaan useampaan otteeseen loukkaantuneita toppareita ja suoritui tehtävistään hyvin.

Suurimmat minuutit tulivat Atléticon B-joukkueen riveissä Segunda B:ssä. Montero todennäköisesti jatkaa Atléticon ja B-joukkueen välillä myös ensi kaudella, ellei Atlético hanki kahta topparia. Siinä tapauksessa nuorukainen menee lainalle.

Arvosana: 8

Keskikenttäpelaajat

Thomas Partey

Thomas on noussut viimeisen kahden kauden aikana Atléticon avainpelaajaksi. Monipuolinen, ulottuva ja nopea keskikenttäpelaaja kykenee pelaamaan niin keskikentän pohjalla, astetta ylempänä, laidoilla kuin laitapuolustajanakin.

Juuri Ghanan vuoden urheilijaksi valittu Atléticon oma kasvatti on seuran tulevaisuus. Loistavan kaukolaukauksen omaava Thomas ei kaihda fyysistä peliä ja on eliittiä muun muassa pallonriistoissa. Heikkouksia löytyy etenkin taktisella puolella, mutta Simeonen alaisuudessa Thomas kehittyy siinä jatkuvasti.

Thomas on tehnyt itsestään selvän avauskokoonpanon pelaaja Atléticossa vuosikausiksi eteenpäin. Kuva: Getty

Mitä luultavimmin ensi kaudellakin yhtä suuressa roolissa – ellei suuremmassa – kuin menneillä kausilla. Kertoi hiljattain jäävänsä Atléticoon.

Arvosana: 8

Koke 

Kenties Atléticon aliarvostetuin pelaaja. Koke on koko Atléticon pelitavan kannalta äärimmäisen tärkeä yksilö. Sen huomaa parhaiten silloin, kun Koke on loukkaantuneena.

Näkymätöntä työtä kentällä tekevä Atlético-kasvatti on avain sille, pysyykö Atléticon keskikenttä tasapainossa suunnanmuutospelaamisessa. Simeone on sanonut Koken olevan koko joukkueen tärkein pelaaja ja siihen on helppo yhtyä.

Koke ei liiemmin paistattele otsikoissa, mutta on silti yksi ainoista Atléticossa, joka tekee tärkeän työnsä varmuudella jokaisella kaudella. Tekee harvoin virheitä ja antaa omalla panoksellaan Atléticolle mahdollisuuden voittaa.

Nousi seuran kapteeniksi vain 27-vuotiaana Godínin lähdettyä. Koke nousee myös alle 30-vuotiaana eniten otteluita Atléticon historiassa pelanneeksi pelaajaksi, jos loukkaantumiset eivät häiritse. Seuralegenda.

Arvosana: 7

Saúl Ñíguez

Koken tavoin matkalla seuralegendaksi. Saúl oli läpi kevään siirtohuhujen kohteena, mutta oma kasvatti kertoi jäävänsä Atléticoon koko sopimuksensa ajaksi. Sopimus loppuu vuonna 2026.

Saúlin kausi oli kaukana loistavasta. Keskikenttäpelaajan alkukausi oli vaikea. Maajoukkueessa sujui, mutta Atléticossa otteet olivat keskinkertaisia.

Ei noussut missään vaiheessa osoittamalleen korkealle tasolle. Osasyynä olivat luonnollisesti muiden pelaajien loukkaantumiset, joiden vuoksi Saúl joutui pelaamaan käytännössä koko talven laitapuolustajana.

Saúl on Simeonen ehdoton luottomies joka tapauksessa ja täysin ansaitusti. Atlético hankkii kesän aikana useamman laita- ja keskuspuolustajan, joiden tarkoitus on samalla päästää Saúl pelaamaan omalla paikallaan loukkaantumisten sattuessa. Lupa odottaa enemmän.

Arvosana: 6

Rodrigo

Atléticon parhaita hankintoja vuosikausiin.

Oma kasvatti palasi kotiin Villarrealista korvaamaan Gabia. Ariasin tavoin nappasi itselleen välittömästi suuren roolin, vaikka Simeonen pelitapaan sopeutuminen ottaa valtavasti aikaa.

Rodrigo suoritti korkealla tasolla läpi kauden ja oli Thomasin kanssa Atléticon paras keskikenttäpelaaja. Kaksikko onkin Atléticon keskikentän keskustan tulevaisuus vuosikausiksi eteenpäin.

Rodrigoa on verrattu usein Sergio Busquetsiin. Se on oiva vertaus, sillä Busquetsin tapaan Rodrigolla ei ole koskaan pallon kanssa kiire. Rodrigo tekee jatkuvasti pallon kanssa oikeita ratkaisuja, edistää peliä ja välttää virheitä. Thomasin tapaan loistava pallonriistäjä kykenee myös avaamaan vastaiskuja peliälynsä ansiosta. Hieno pelaaja, joka on Atléticon ja Espanjan A-maajoukkueen tulevaisuus.

Arvosana: 8

Hyökkääjät

Antoine Griezmann

Griezmannin kausi ei ollut mikään suurmenestys. Se on kova väite pelaajasta, joka teki kuluneella kaudella kaikissa kilpailuissa yhteensä 21 maalia. Griezmann oli tammikuulle saakka Atléticon ainoa todellinen maalintekouhka ja se näkyi otteluissa.

Griezmann turhautui kauden aikana useampaan otteeseen siihen, miten ei saanut riittävästi maalipaikkoja. Griezmannista ei kuitenkaan pidä puhua ainoastaan puhtaana kärkenä tai maalintekijänä, koska ranskalainen on paljon muuta. Ensinnäkin Griezmann on kaukana puhtaasta kärkipelaajasta.

Leo Messin tapaan Griezmann tykkää liikkua suurella säteellä hyökkäyspäässä, rakentaa peliä ja olla viimeistelemässä tilanteita.

Kokonaisvaltainen pelaaja, joka tarvitsee otteisiinsa kuitenkin ripauksen lisää tasaisuutta. Griezmann teki kauden ensimmäisen ja 14:nnen sarjaottelun välillä vain kolme maalia. Seuraavan yhdeksän ottelun aikana syntyi komeat yhdeksän maalia, mutta kuiva kausi jatkui sen jälkeen. Loppukauden 12 ottelussa Griezmann onnistui vain kolmesti maalinteossa.

Huippuyksilö, mutta vuodessa 24 miljoonaa euroa nettona tienaavalta pelaajalta odotetaan enemmän tasaisuutta ja esiin astumista suurissa paikoissa, jos ranskalainen haluaa olla samassa pöydässä Messin ja Cristiano Ronaldon kanssa.

Arvosana: 8

Nikola Kalinic

31-vuotias Kalinic jäi odotetusti pienelle vastuulle Atléticossa. Teki kaikkensa saadessaan mahdollisuuden, eikä kroatialaista voi kritisoida sen suuremmin otteistaan.

Pääsi yllättäen avauskokoonpanoon joulukuussa Diego Costan loukkaannuttua. Silloin onnistumisia tuli ja Kalinic oli kuukauden ajan yksi Atléticon parhaista. Noin tuhannessa peliminuutissa syntyi neljä onnistumista.

Kalinicin jatko Atléticossa on auki. Costa jää todennäköisesti Atléticoon, Vaikka Griezmann lähtee, edelleen pitäisi ohittaa nokkimisjärjestyksessä Costa, Álvaro Morata ja mahdollinen Griezmannin korvaaja. Kalinic todennäköisesti haluaa vaihtaa maisemaa kesän aikana.

Arvosana: 6

Ángel Correa

Oikea laituri on osoittanut vuosien saatossa olevansa Atléticolle huomattavasti hyödyllisempi pelaaja tullessaan kentälle vaihdosta. Nopeudestaan ja tekniikastaan elävä Correa jää usein pelin ulkopuolelle ollessaan avauskokoonpanossa.

Vaihdosta tullessaan Atlético hyötyy Correan aktiivisuudeesta, jatkuvista haastoista ja vauhdista enemmän kuin avauksessa.

Ángel Correalta odotetaan lopullista askelta eliittiin. Kuva: Getty

Correa on Simeonelle tärkeä pelaaja. Simeone on todennut itsekin, että Correalla on pelaajana sellaisia ominaisuuksia, joita kenelläkään muulla ei ole Atléticossa. Correa on nykyään Atléticossa ainoa pelaaja, joka kykenee haastamaan vastustajia niin tekniikallaan kuin nopeudellaan.

Vastuuta on tullut kiitettävästi, mutta tehot ovat jääneet alhaisiksi. Se on tosin ollut kuluvalla kaudella muodissa koko Atléticossa, ei ainoastaan Correalla. Correassa on valtavasti potentiaalia ja myös Simeone tietää sen. Eri asia onkin, saako Correa koskaan ulosmitattua sitä Atléticossa. Ensi kaudella on suuri näyttöpaikka, jos argentiinalainen jää Atléticoon.

Arvosana: 7

Thomas Lemar

Lemar on Atléticon seurahistorian kallein pelaaja. Ranskalainen saapui Atléticoon viime kesänä AS Monacosta peräti 70 miljoonalla eurolla.

Lemarille on käynyt se, mikä käy suurelle osalle Atléticoon siirtyvistä pelaajista. Ensimmäinen kausi menee totutellessa uuteen ympäristöön ja vaativaan pelitapaan. Lemar ei ole saanut itsestään parasta irti ensimmäisellä kaudellaan ja myönsi julkisesti, ettei kausi sujunut täysin odotuksien mukaan.

Simeone totesi hiljattain uskovansa Lemarin tekevän lopullisen läpimurtonsa ensi kaudella Euroopan huippupelaajien joukkoon. Lemarilla on siihen mahdollisuus, sillä pelaajalla on Correan tapaan valtavasti käyttämätöntä potentiaalia. Pallotaiturin pitäisi saada maanmiehensä Griezmannin tapaan enemmän tasaisuutta otteisiinsa.

Simeone antaa Lemarille ensi kaudella todellisen mahdollisuuden. Atléticolla ei ole kuitenkaan aikaa odottaa ennätyshankintaansa pitkään, joten Lemarin on parempi onnistua syyskaudella.

Arvosana: 7

Diego Costa

Costa lähti kauteen kovin odotuksin. Kärki voitti Atléticolle maaleillaan elokuussa Euroopan Supercupin Real Madridia vastaan. Syyskuussa verkko heilahti Mestarien liigassakin, mutta muutamaa viikkoa myöhemmin Costa loukkasi pahasti varvastaan.

Costa pelasi kivuissaan aina joulukuun alkuun saakka, jolloin Atléticon valmennusjohto ja Costa laittoivat kivut sivuun varvasleikkauksella.

Costa oli sivussa helmikuun puoliväliin saakka. Kärki ehti pelata kuukauden ennen kuin sai uuden lihasvamman. Costa parsittiin kasaan Barcelona-otteluun, jossa Costalla keitti yli ja hyökkääjä sai peräti kahdeksan ottelun pelikiellon haukuttuaan tuomaria ja rikottuaan oikeudenjakajan koskemattomuutta.

Costan kautta on vaikea analysoida, sillä syyskaudella hyökkääjä pelasi ainoastaan loukkaantuneena ja kevätkausi epäonnistui kuntouttamisprosessin ja pelikiellon myötä. Hyökkääjä pelasi vain reilut 30 prosenttia mahdollisista minuuteista kuluneella kaudella.

Simeone haluaa Costan jäävän Atléticoon ensi kaudeksi. Silloin Costan on onnistuttava. Jos loukkaantumiset jatkuvat, ei Atlético voi pitää kärkeä enää seurassa. Viime kesänä harjoituskausi jäi olemattomaksi MM-kisojen vuoksi ja Costa maksoi niistä kovan hinnan.

Joka tapauksessa fakta on se, että Atlético vaatii ykköskärjeltään kaudessa enemmän kuin viisi maalia. Oli jatkuvia loukkaantumisia ja pelikieltoja tai ei.

Arvosana: 5

Álvaro Morata

Morata saapui Atléticoon tammikuun siirtoikkunassa paikkaamaan loukkaantunutta Costaa. Morata sopii Simeonen pelitapaan loistavasti, joten kärki ei kärsinyt liiallisista sopeutumisongelmista.

Morata onnistui osoittamaan tasonsa heti alussa. Ensimmäiset ottelut sujuivat hienosti ja Morata onnistui useampaan otteeseen maalinteossakin.

Álvaro Morata pelasi hienon kevätkauden Atléticossa. Kuva: Getty

Espanjan A-maajoukkuekärki todisti kykenevänsä pelaamaan korkealla tasolla Atléticossa ja mikä tärkeintä, Morata vaikuttaa olevan jatkuvasti todellinen uhka vastustajan boksissa. Morata on tehnyt pelkän kevätkauden aikana vaikka kuinka monta maalia, jotka VAR on hylännyt muutaman sentin paitsioina. Pallot tuntuvat menevät jatkuvasti maaliin ja se on Simeonelle ainoa asia, joka loppupeleissä merkitsee.

Morata jatkaa Atléticossa ensi kaudellakin ja kilpailee Costan kanssa avauskokoonpanon paikasta. Ennakko-odotuksia parempi kevätkausi.

Arvosana: 8

Vitolo

Vitolo saapui kovin odotuksin Atléticoon 36 miljoonan euron saattelemana puolitoista vuotta sitten.

Vitolo ei ole kuitenkaan koskaan onnistunut nappaamaan vakituista avauksen paikkaa Atléticossa. Suurena osasyynä ovat luonnollisesti olleet loukkaantumiset, jotka ovat haitanneet Vitoloa valtavasti tämänkin kauden aikana.

Kanarialainen on pelannut kuluneella kaudella vain reilut tuhat minuuttia. Roolia ei ole löytynyt muun muassa kasvaneen kilpailutilanteen vuoksi. Ei olisi suuri yllätys, jos Vitolo vaihtaisi maisemaa kesällä. Vitolo on onnistunut kuluvan vuoden puolella muutamassa ottelussa, mutta siihen ne jäivätkin. Vähän mahdollisuuksia, vähän onnistumisia.

Arvosana: 6

Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: @tuukka_21