Näkökulma: Etsinnät voidaan lopettaa – Barcelona on löytänyt uuden Xavin

© Kuva: Getty Images

Siitä on kolme vuotta, kun Xavi lähti Barcelonasta Al Saddiin. Kolmen vuoden ajan Barcelona on etsinyt maailmalta uutta Xavia. Nyt etsinnät voidaan julistaa päättyneiksi.

Ei ole sinänsä mikään ihme, että etsinnät ovat kestäneet näin kauan. Xavin kaltaista keskikentän dynamoa ja pelin rytmittäjää ei löydy ihan joka oksalta. Sellaista ei löytynyt La Masiasta. Ei löytynyt koko Espanjasta. Ei edes Euroopasta. Mutta Brasiliasta löytyi.

Porto Alegressa, aivan eteläisessä Brasiliassa lähellä Uruguayn rajaa toimii Grêmio-niminen seura. Grêmiossa pelasi viime kesään saakka poika nimeltä Arthur Henrique Ramos de Oliveira Melo, tuttavallisemmin Arthur.

Pari kuukautta sitten 22 vuotta täyttänyt Arthur ehti pelata Grêmion edustusjoukkueessa vain 50 ottelua. Se riitti Barcelonalle. Katalaanien rekrytointiosasto oli nähnyt tarpeeksi. Sen kun näkee nopeasti, jos jollain pelaajalla virtaa suonissaan barcalainen DNA.

On ollut suorastaan hämmentävää nähdä harjoituskaudella ja kuluvan kauden ensimmäisissä peleissä, miten noin nuori kaveri – jolle koko ympäristö on aivan uusi ja joka on saanut futisoppinsa ihan toisella puolella maailmaa – pelaa saman tien niin samalla tavalla kuin La Masian kasvatit. Liike vapaaksi. Positiivinen peliasento. Syötön vastaanotto. 1-2 kosketuksella syöttö joukkuekaverille. Taas liike vapaaksi. Syötön vastaanotto. Pienellä vartaloharhautuksella tilaa itselle. 1-2 kosketuksella syöttö joukkuekaverille…

Huomattavasti useammin nuori pelaaja on kuten Ousmane Dembélé on Barcelonassa ollut. Kentällä hieman pelokas, jää helposti pelin ulkopuolelle, ei uskalla ottaa osaa itse peliin. Jopa Neymar oli sellainen, kun hän saapui Barcelonaan. Arthur ei ole. Eikä nyt ole kyse ylimielisyydestä – päin vastoin. Arthur pelaa hämmentävän kypsästi ja ymmärtää kollektiivin merkityksen, vaikka ikää on vasta 22 vuotta.

Vertaus Xaviin on monella tapaa liioittelua mutta samaan aikaan monella tapaa myös osuva. Viime viikonlopun ottelussa Valenciaa vastaan, Arthur syötti käsittämättömät 142 kertaa. Edellisen kerran tuollaiseen oli pystytty La Ligan vieraspelissä vuonna 2012. Silloin syöttöjä oli 148 – ja syöttäjä oli Xavi.

Toki Arthurilla on vielä kovasti kehitettävääkin. Katse ei pysy vielä periskooppimaisesti ylhäällä koko ajan, kuten Xavilla ja Andrés Iniestalla. Arthur ei toisin sanoen vielä kykene aivan yhtä hyvin ja jatkuvasti havainnoimaan kenttää kuten legendaarinen Barcelona-kaksikko.

Eikä Arthur vielä aivan tunnista murtautumistilanteita. Syöttöjä on valtavat määrät, mutta toistaiseksi murtavat syötöt ovat jääneet melko vähiin.

Kokonaisuutena puhutaan kuitenkin huikeasta lupauksesta. Virallisia otteluita on Barcelonan paidassa vasta seitsemän. Niissäkin yhteensä vain 321 minuuttia. Ensimmäiset isot näyttöpaikat tulivat Tottenhamia ja Valenciaa vastaan. Molemmissa otteluissa Arthur oli erinomainen.

Valmennusjohdon dilemma

Nyt Barcelonan valmennusjohdolla on edessään pienimuotoinen positiivinen ongelma. Arthur on jo niin hyvä, että häntä voi surutta peluuttaa. Mutta kuka sitten jää sivuun?

Sergio Busquetsin asema keskikentän pohjalla on sementoitu. Jos Ernesto Valverde haluaa mukaan myös tasapainottavan keskikenttäpelaajan (Ivan Rakitic), Philippe Coutinho on siirrettävä penkille tai hyökkäystrioon. Jos Coutinho siirtyy hyökkäykseen, Dembélé siirtyy penkille (koska Lionel Messi ja messinkaveri Luis Suárez ovat koskemattomia).

Jos taas Valverde haluaa keskikentälle enemmän pallollista osaamista, Busquetsin ja Arthurin kanssa kolmantena lenkkinä voi pelata Coutinho. Tällöin Dembélélle avautuisi paikka, mutta Rakitic putoaisi pois. Kaikkein selkein häviäjä Arthurin nousun myötä on Arturo Vidal. Vidal on ehtinyt nousta Barcelona-uransa aikana otsikoihin lähinnä negatiivisten asioiden myötä (viime päivien somekohu). Jos Arthur jatkaa tällaisia otteita, Vidalin rooli ei kauden edetessä ole merkittävästi kasvamassa.

***

Saattaapi muuten olla, että uutta Iniestaakaan ei tarvitse etsiä kovin kauan. La Masiassa kasvaa hyvin mielenkiintoinen kaveri nimeltään Riqui Puig. Viime kesänä 19-vuotias pelintekijä jo ihastutti harjoituspeleissä. Nimi kannattaa painaa mieleen viimeistään nyt. Parin vuoden kuluttua Barcelonan keskikentällä saattaa dominoida kaksikko Arthur-Puig, uuden ajan Xavi-Iniesta.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

Liity Jalkapallon olohuoneen sisäpiiriin!
⚽ Klikkaa itsesi Facebookiin TÄSTÄ.
⚽ Liity jäseneksi ja odota hyväksyntää