Näkökulma: Paine kasvoi liian suureksi – Luis Enriquen oli pakko ottaa Jordi Alba mukaan

© Kuva: Getty Images

Live Stream: Katso Copa del Reyn matsit ilmaiseksi!

  • Torstai-illan herkkupala klo 22.30: FC Barcelona vs Levante

Piti ihan hieraista silmiä, kun Espanjan maajoukkue marraskuun maaotteluihin hetki sitten julkistettiin (katso koko joukkue tästä).

Oli se sama nimi siellä listalla hieraisun jälkeenkin. Jordi Alba. Luis Enriquen joukkueessa. Käsittämätöntä.

Maajoukkueessa pelaaminenhan on sinänsä Alballe hyvin tuttua puuhaa. Alba on edustanut Espanjaa U19-, U20-, U21-, U23- ja A-tasoilla. Miesten maaotteluita on kertynyt 66. Arvokisoissa Alba on esiintynyt neljä kertaa: EM-kisoissa 2012 ja 2016, MM-kisoissa 2014 ja 2018. Lähes jokaisessa arvokisaottelussaan Alba on pelannut täydet minuutit.

Alban maajoukkueura alkoi syksyllä 2011 ja on jatkunut siitä asti lähes katkeamattomana (yksittäisiä lepuutuksia ja loukkaantumisia), kunnes viime kesän MM-kisojen jälkeen tuli totaalistoppi.

Valmentaja vaihtui. Julen Lopetegui meni Real Madridiin ja MM-kisat läpi vetänyt Fernando Hierro vaihtui Luis Enriquehen. Hieno juttu Barcelonan pelaajille, kuului yleinen mielipide. Niin, ehkä muille paitsi Alballe. Alballe Enriquen nimitys tiesi henkilökohtaista katastrofia.

Lopputulos oli odotettu. Alba jätettiin ulos Enriquen ensimmäisestä ryhmästä, joka aloitti uuden Nations Leaguen. Ei selitystä Alban suhteen. Vasen pakki jätettiin ulos myös Enriquen toisesta ryhmästä. Ei selitystä.

Huhumylly on käynyt kuumana, mutta kaikkein yleisin selitys on ollut julkisena salaisuutena pidetty välirikko Enriquen ja Alban välillä. Se alkoi, kun Enrique vielä luotsasi Barcelonaa.

Mieluummin kolmen linja kuin Alba

Jotain tapahtui talvella 2016-17. Alba löysi yhä toistuvammin itsensä penkiltä. Enrique alkoi yhä toistuvammin käyttää kolmen miehen puolustuslinjaa. Kumpi oli syy, kumpi seuraus? Sitä emme ehkä koskaan saa tietää. Fakta oli joka tapauksessa se, että Enrique peluutti mieluummin muita kuin Albaa, joka on ennen tuota kautta ja sen jälkeen ollut selkeä ykkösvaihtoehto vasemman pakin tontille.

Alban ja Enriquen välirikon liennyttämistä ei varmaan ainakaan auttanut Alban kommentointi Ernesto Valverden pestaamisen jälkeen.

– Nyt minulla on toivoa ja innokkuutta. Tällaista intoa ja kipinää ei ole ollut vähään aikaan. Mielestäni minulla pyyhkii paremmin kuin moneen vuoteen, Alba sanoi kesällä 2017.

– Nyt pääsen enemmän vaara-alueelle. On selvää, että valmentajalta saatu luottamus on tärkeää.

Enrique sai kostonsa, kun hänet valittiin Espanjan maajoukkueen peräsimeen.

Liian hyvä jäädäkseen rannalle

Enrique voisi jättää kokoonpanon ulkopuolelle pelaajan, jonka tilalle olisi muitakin hyviä vaihtoehtoja. Spekulointia olisi, mutta päätös ymmärrettäisiin.

Alban kohdalla paine on syksyn mittaan kuitenkin kasvanut liian suureksi. Jopa madridilaismedia on kovaan ääneen ihmetellyt, miten ihmeessä Alba ei mahdu joukkueeseen.

Alba on ollut alkukaudesta elämänsä iskussa. 16 ottelua, kaksi maalia, seitsemän maalisyöttöä. On hyvin mahdollista, että Alba on juuri nyt maailman paras pelaaja omalla pelipaikallaan. Ei tällaisen pelaajan rannalle jättämistä voi perustella oikein mitenkään.

Nyt tuli mitta täyteen. Enrique joutui antamaan periksi. Ehkä siinä auttoi Alban hiljattain antama sovittelevampi kommentti:

– Aion tehdä kaiken voitavan, jotta pääsisin mukaan maajoukkueeseen. Olen tehnyt niin siitä asti, kun debytoin maajoukkueessa, Alba sanoi lehdistölle.

– Minua ei kutsuttu edelliseen maajoukkueryhmään, mutta jatkan työntekoa asian hyväksi.

Kuka tietää, ehkä kulissien takana on käyty jotain sovittelevia keskustelujakin.

Vielä on matkaa avaukseen

Maajoukkuekutsu ei tarkoita sitä, että Alba palaisi Espanjan maajoukkueen avauskokoonpanoon. Nyt pitäisi vielä vakuuttaa Enrique harjoituskentällä ja joukkueen yhteisissä tapahtumissa, ehkä henkilökohtaisissa keskusteluissakin.

Enrique sai nyt itselleen aikaa, kun hän otti Alban mukaan. Paine hellittää ainakin hetkeksi, vaikka Alba saisi marraskuun peleissä vain jämäminuutteja.

On mielenkiintoista nähdä, mitä tulevissa maaotteluissa tapahtuu. Saako Alba näyttöpaikan? Jos saa ja jos onnistuu, onko Enriquellä enää varaa olla peluuttamatta Albaa?

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

Liity Jalkapallon olohuoneen sisäpiiriin!
⚽ Klikkaa itsesi Facebookiin TÄSTÄ.
⚽ Liity jäseneksi ja odota hyväksyntää

Katso FC Barcelona – Levante ilmaiseksi!

  • Näe kaikki Copa del Reyn matsit ilmaiseksi