Barcelonan tähtipelaaja palasi maajoukkueeseen – miksi vasta nyt? ”Emme tiedä, mitä siellä tapahtuu”

© Kuva: Getty Images

Kun Espanjan maajoukkue marraskuussa pelattaviin maaotteluihin julkistettiin viime viikolla, pelaajalistalta löytyi ainakin yksi osin yllättävä nimi.

Barcelonan luotettavan laitapuolustajan Jordi Alban nimi löytyi pelaajaluettelosta. Tuttu juttu, eikö niin? Tavallaan. Alba nimettiin ensimmäistä kertaa La Rojan ryhmään sitten kesän MM-lopputurnauksen.

MM-kisoissa punapaitoja Julen Lopeteguin viime hetken potkujen takia luotsannut Fernando Hierro vaihtui Venäjän-rupeaman jälkeen Luis Enriquehen, joka valitsi nyt Alban ensimmäistä kertaa ryhmäänsä sitten kesällä Venäjällä nähdyn futisspekataakkelin.

Alba, 29, on pelannut Espanjan paidassa vuodesta 2011 lähtien 66 A-maaottelua. Sen takia on jo jonkin aikaa ihmetelty, miksi pelipaikkansa eliittiin maailmassa lukeutuva Blaugranan pelaaja ei ole mahtunut maajoukkueeseen. Vasen laitapakki ehti jäädä rannalle kahdesti Enriquen Nations Leaguen otteluissa pelaavasta ryhmästä.

Pelaajauransa vuonna 2004 Barcelonassa päättänyt Enrique, nyt 48, valmensi Albaa juuri Barcelonassa kausina 2014-2017. Kaudella 2016-17 Alba istui loppusesongista yhä useammin vaihtopenkillä, jolloin esiin nousivat spekulaatiot kaksikon huonoista väleistä. Kysymys kuuluu, antoiko Enrique henkilökohtaisten syiden vaikuttaa aiemmin valitsemiinsa maajoukkueryhmiin?

Espanjalaismediassa ihmeteltiin syksyllä suuresti Enriquen päätöksiä olla valitsematta loistokautta pelaavaa Albaa maajoukkueeseen. Liekö paine kasvanut liian suureksi, mutta tällä kertaa Alba löytyy entisen seurajoukkuekoutsinsa ryhmästä.

Tällä kaudella Alba on pelannut Barcelonan kaikissa 12 sarjapeleissä ja ollut 11 kertaa avauskokoonpanossa.

Pelillisesti Alba kuuluu kiistatta Espanjan maajoukkueeseen, sanoo Viasatin asiantuntija Mika Kottila päättäväisenä. Entinen hyökkääjä kuitenkin muistuttaa, että Enriquen aiempia valintoja on vaikea kritisoida tietämättä mahdollisen välirikon taustoja.

– Emme tiedä, mitä siellä tapahtuu pelien ulkopuolella: rakennatko enemmän vai hajotatko enemmän omalla persoonallasi? Ne ovat varmasti sellaisia asioita, joista meillä ei ole hölkäsen pöläystä tai lähtökohtaisesti mitään faktatietoja. Me näemme vaan pelitaidot, Kottila pohtii.

– Se pätee aina, että valmentaja tekee sen päätöksen ja miettii kokonaisuutta. Pelillisesti mietittynä Alba kuuluu ihan varmasti ryhmään.

Nyt Alba on palannut maajoukkueeseen, mutta se ei tarkoita suoraan avauskokoonpanon paikkaa tai edes peliaikaa. Espanja kohtaa torstaina MM-finalistin Kroatian Nations Leaguen vierasottelussa ja pelaa sunnuntaina Las Palmasissa harjoitusottelun Bosnia-Hertsegovinaa vastaan.

Kroatia-Espanja näkyy torstaina 15.11. kello 21.35 alkaen Viasat Urheilu -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa. Ottelut parhaat palat ovat katsottavissa Viafreessä.

Christos Zavros
Twitter: @CZavros

Liity Jalkapallon olohuoneen sisäpiiriin!
⚽ Klikkaa itsesi Facebookiin TÄSTÄ.
⚽ Liity jäseneksi ja odota hyväksyntää