Barcelona ja Inter pelasivat keskiviikkoiltana yhden Mestarien liiga -historian viihdyttävimmistä lohkovaiheen otteluista.

Jo ennakkoon peliin oli ladattu maksimaaliset panokset. Barcelonan oli pakko voittaa. Katalonia oli innostuneempi kuin aikoihin. Lippuja oli myyty 94 000, joista vain murto-osa Interin kannattajille. Kaduilla laulettiin, huudettiin ja tehtiin kaikki mahdollinen voiton eteen.

Päävalmentaja Xavi oli tehnyt selväksi, että tämä olisi loppuottelu – ilman voittoa käteen ei jää mitään.

Barca painoi koko pelin ajan päälle, se haki vimmatusti maalia tai maaleja. Siinä vain kävi niin kuin Robert Lewandowski asian pelin jäkeen ilmaisi, että hyökkäysvimmassa unohtui puolustaminen. Eikä tehtävä ainakaan helpottunut, kun kokeneet Gerard Piqué ja Sergio Busquets sortuivat isoihin virheisiin.

Peli oli katsojan näkökulmasta suorastaan mieletön. Siinä mentiin päästä päähän hirveällä riskitasolla. Selostaja Tuomas Virkkuseltakin meinasi ääni pettää.

Xavi sanoi osuvasti pelin jälkeen, että jos häviää Interille kotonaan, ei ansaitsekaan mennä jatkoon. Se on aika lailla juuri niin. Voidaan väitellä siitä, olisiko Barcelona ansainnut enemmän otteluista Bayern Müncheniä ja Interiä vastaan. Totuus on joka tapauksessa se, että neljästä lohkovaiheen ottelustaan Barcelona on voittanut vain Viktoria Plzenin. Se ei ole ihan sitä, mitä vahvistuneelta Barcelonalta odotettiin.

Tasapeli ei vielä varmistanut Barcelonan rannalle jäämistä pudotuspeleistä, mutta hyvin todennäköistä se on. Barcelona on siis painelemassa toista kautta putkeen torstailiigaan ensi kevääksi.

Isku on valtava sekä Joan Laportan että Xavin kannalta. Barcelona kipuilee hyvin vakavissa talousvaikeuksissa. Joukkuetta vahvistettiin kesällä riskeeraamalla tulevaisuutta omaisuuserien myynnillä. Taustalla oli ajatus siitä, että vahvempi joukkue pärjää paremmin ja aiheuttaa positiivisen kierteen. Se taas olisi vaatinut menestystä Mestarien liigassa.

Laporta on laskenut budjettia sen varaan, että Mestarien liigassa mennään pitkälle, tulee lippurahaa ja palkintorahaa. Tuoreiden arvioiden mukaan Eurooppa-liigaan päätyminen aiheuttaa Barcelonan talouteen 20 miljoonan euron loven.

Mitä vähemmän tulee rahaa sisään, sen vaikeampaa on jatkaa urheilullisen puolen vahvistamista lisähankinnoin. Lionel Messistä on puhuttu, mutta Inter-pelin jälkeen Messin paluu Barcelonaan on yhä epätodennäköisempää.

Eikä kyse ole vain Messistä. Miten rahat riittävät ja kuinka uskottavalta tämänhetkinen meno näyttää huippupelaajien silmissä? Siinä ne kaksi keskeisintä kysymystä vähän kaikkien siirtokohteiden suuntaan.

Mestarien liigan lohkovaiheen jälkeen tuskin kukaan huipputason pelaaja on ainakaan aiempaa enemmän sitä mieltä, että tuohon Barcelonan joukkueeseen on päästävä.

Tekeminen siis vaikeutuu useammalla eri rintamalla. Barcelonassa lähdetään jälleen lähtöruudusta liikkeelle. Uskottavuus on tuotava menestyksen kautta ja samaan aikaan seuran talous on pyrittävä tervehdyttämään. Ei ihan helppo yhtälö ja nyt näyttää kovasti siltä, että Messi ei tuohon yhtälöön mahdu.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

Lue myös