Espanjan Supercopa pyörähtää käyntiin keskiviikkona.

Turnaus pelataan toista kertaa Saudi-Arabiassa. Viime vuonna se pelattiin koronaviruspandemian vuoksi Sevillassa, mutta Espanjan jalkapalloliitto palautti neljän joukkueen muodostaman Supercopan takaisin Saudi-Arabiaan.

Real Madrid ja Barcelona iskevät yhteen keskiviikkoiltana yksiosaisessa välierässä. Atlético ja Athletic kohtaavat toisensa torstaina toisessa välierässä. Finaali pelataan sunnuntaina.

Supercopa pelattiin ensimmäisen kerran Saudi-Arabiassa tammikuussa 2020. Mediatietojen mukaan Saudi-Arabian valtio maksaa Espanjan jalkapalloliitolle noin 40 miljoonaa euroa vuosittain Supercopan isännöimisestä. Espanjan jalkapalloliiton yhteistyösopimus Saudi-Arabian kanssa herätti silloin paljon porua. Monet kummastelivat, miksi jalkapalloliitto päätti myydä Supercopan isännöintioikeudet ihmisoikeusrikkomuksistaan tunnetulle valtiolle.

Athletic-konkari Raúl Garcían mielestä Supercopan pelaaminen Saudi-Arabiassa on vähintäänkin kummallista.

– Mielestäni siinä ei ole mitään järkeä. Kyseessä on espanjalainen kilpailu, eikä sen vieminen toiseen maahan ole järkevää. Ei siinä ole mitään ideaa. Jalkapallo on muuttunut, koska nykyään kannattajia ei enää ajatella. Olemme unohtaneet jalkapallon perustan, eli kannattajat. Nyt vain yhteistyökumppaneilla ja rahalla on merkitystä. Jalkapallo on muuttunut paljon niistä ajoista, kun aloin pelaamaan ja se on suuri sääli, Raúl García summasi.

Kaksi vuotta sitten Saudi-Arabiassa pelattu Supercopa oli monella tapaa epäonnistunut projekti, sillä silloin espanjalaisseurojen kannattajat eivät matkustaneet paikan päälle turnaukseen. Vain harvat joukkueiden jäsenet uskalsivat kritisoida jalkapalloliiton päätöstä. Raúl García on siten positiivinen poikkeus.

Kun Espanjan jalkapalloliitto ilmoitti syksyllä 2019 tehneensä yhteistyösopimuksen Saudi-Arabian valtion kanssa, kertoi liiton puheenjohtaja Luis Rubiales sopimuksen vaikuttavan positiivisella tavalla maan kyseenalaiseen ihmisoikeustilanteeseen, mutta todellisuudessa sitä on vaikea todistaa.

Saudi-Arabian uskotaan yrittävän puhdistaa ja parantaa kansainvälistä mainettaan järjestämällä urheiluturnauksia ja hankkimalla urheiluseuroja omistukseensa. Edellisen kerran se nähtiin syksyllä, kun Saudi-Arabian julkinen investointirahasto PIF hankki Newcastlen omistukseensa.