Atlético palkkasi Diego Simeonen päävalmentajakseen 23. joulukuuta 2011.

Siitä on kulunut tasan kymmenen vuotta.

Simeonesta on kehkeytynyt vuosien saatossa Atléticon seurahistorian paras ja menestynein valmentaja. Monet pitävät Simeonea myös Atléticon seurahistorian tärkeimpänä ihmisenä – ja se ei liene kaukana totuudesta. Atlético on voittanut seurahistoriassaan 33 pokaalia, joista jopa 25 prosenttia on tullut Simeonen alaisuudessa.

Kaiken tarpeellisen kertoo se, että vaikka Atlético häviäisi seuraavat 50 peräkkäistä ottelua, olisi Simeonella silti Atléticon seurahistorian paras voittoprosentti.

Kymmenen vuotta sitten Atlético oli hyvin erilainen seura kuin tällä hetkellä. Atlético tunnettiin seurana, joka oli niin kaukana stabiilista ja rauhallisesta ympäristöstä kuin olla ja voi. Valmentajat vaihtuivat vuosittain ja pelaajat lähtivät jatkuvasti parempiin seuroihin, sillä Atlético ei kyennyt taistelemaan tosissaan minkäänlaisesta menestyksestä. Ikuisen epäonnistujan leima oli kuin liimattu jo nyt edesmenneen Calderónin seinään.

Atléticon pelaajat ovat julkisesti todenneet olleensa silloin henkisessä takalukossa. Epäonnistumisen pelko oli niin suuri, että se paistoi toistuvasti läpi kentällä. Laadukkaat pelaajat eivät muodostaneet laadukasta joukkuetta. Se oli Atléticon tarina käytännössä koko vuosikymmenen ennen Simeonen saapumista.

Simeonen saavuttua asiat muuttuivat. Simeone toi Atléticoon takaisin sellaisen identiteetin, jota seura edusti 90-luvulla. Ärsyttävä vastustaja, joka pelaa sääntöjen rajamailla luottaen tiiviiseen puolustamiseen ja nopeaan vastahyökkäyspelaamiseen. Se toimi paremmin kuin kukaan osasi odottaa ja alle vuodessa Atlético kykeni kilpailemaan tosissaan Cristiano Ronaldon Real Madridia ja Leo Messin Barcelonaa vastaan.

Atlético kruunattiin toukokuussa La Ligan mestariksi. Mestaruus oli Simeonelle toinen valmentajana Atléticon peräsimessä. Kuva: Getty

Kymmenen vuoden aikana Atlético on kruunattu kahdesti La Ligan mestariksi, kahdesti Eurooppa-liigan voittajaksi, kahdesti UEFA Super Cupin voittajaksi ja kertaalleen niin Copa del Reyn kuin Supercopankin mestariksi. Atlético on parhaillaan hallitseva La Ligan mestari. Simeonen saavutukset ovat kiistattomat. Atlético kykenee tänä päivänä kilpailemaan jokaista Euroopan kärkiseuraa vastaan ja on itsekin noussut maanosan parhaimpien joukkueiden joukkoon. Se oli vielä kymmenen vuotta sitten täysin absurdi ajatus.

Atléticon syyskausi on mennyt pahemman kerran penkin alle. Se on fakta, eikä siitä pääse mihinkään. Atlético on tällä hetkellä La Ligassa viidentenä. Yhden ottelun enemmän pelannut sarjakärki Real Madrid on karannut 17 pisteen päähän, eli Atlético saa unohtaa haaveet mestaruuden uusimisesta. Sensaatiomaisesti neljäntenä oleva Rayo on pisteen Atléticoa edellä, joten Simeonen suojateilla on vielä täydet mahdollisuudet edetä ensi kaudeksi Mestarien liigaan, mutta peliesitysten on parannuttava dramaattisesti.

Atlético on hävinnyt ensimmäistä kertaa Simeonen aikakaudella neljä peräkkäistä ottelua. Atlético on hävinnyt joulukuussa La Ligassa niin Mallorcalle, Real Madridille, Sevillalle kuin Granadallekin. Joukkueessa on valtavia loukkaantumisongelmia etenkin puolustuspäässä, jotka luonnollisesti vaikuttavat peliesityksiin, mutta sen ei pitäisi vaikuttaa joukkueen asenteeseen. Simeonen on saatava pelaajistaan enemmän irti myös henkisesti. Nyt pelaajat näyttävät aneemisilta ja virheitä pelkääviltä, eli juuri sellaisilta pelaajilta, jotka edustivat Atléticoa ennen Simeonen saapumista.

Atlético de Madrid

@Atleti
Hace 10 años anunciamos el regreso de Diego Pablo @Simeone. Hoy, más que nunca, nos sentimos orgullosos de lo que estamos consiguiendo juntos.
#AúpaAtleti
Kymmenen vuotta sitten kerroimme Simeonen paluusta. Tänään, enemmän kuin koskaan, olemme ylpeitä siitä, mitä saavutamme yhdessä, Atlético twiittasi torstaina.

Vuodet vierivät ja el Cholo on edelleen paras mahdollinen valmentaja Atléticolle

Muissa seuroissa valmentajan asemaa kyseenalaistettaisiin surkean syyskauden jälkeen, mutta ei Atléticossa – eikä pidäkään. Simeone on vuosien saatossa osoittanut kykenevänsä ratkaisemaan eteen saapuvat ongelmat. Normaalisti valmentaja saa potkut ennen kuin seurajohto alkaa vaihtamaan pelaajistoa, mutta Atléticossa seurajohto luottaa Simeoneen kuin muuriin. Alisuorittaneet pelaajat saavat lähteä ennen Simeonea. Se saattaa kuulostaa oudolta tai poikkeavalta etenkin nykyjalkapallossa, mutta Atléticon seurajohto pitää Simeonen tuomaa stabiiliutta elintärkeänä.

Seurajohto pitää Simeonea Atléticon arvokkaimpana kultakimpaleena monestakin syystä. Ensinnäkin Simeone on Atléticon kannattajien ikuinen suosikki, eikä liene kaukaa haettua, että tulevaisuudessa Wanda Metropolitanon nimeä koristaa Simeonen nimi ja stadionin kupeessa on Simeonen patsas. Simeone on myös käytännössä yksikseen nostanut Atléticon ikuisuudelta tuntuneesta lamasta Euroopan kärkiseurojen joukkoon ja hallitsevaksi Espanjan mestariksi. Meriitit ovat vaikuttavat.

On myös muistettava, että vaikka Simeone on maailman parhaiten palkattu valmentaja noin 20 miljoonan euron nettovuosituloilla, on hän samalla kenties ainoa todellinen huippuvalmentaja, joka suostuu valmentamaan Atléticoa. Väite on kova, mutta yritetään.

Atléticon seurajohto on tunnettu säästeliäisyydestään. Jos Atlético hankkii kovalla rahalla lupaavan pelaajan (João Félixin), ei seurajohto suinkaan ajattele hänen pelaavan vuosikausia Metropolitanolla. Seurajohdolle Atlético on puhdasta bisnestä ja Félixin kaltaiset pelaajat hankittiin, jotta heistä saisi entistä valtavampia siirtosummia tulevaisuudessa. Simeonen kymmenen vuotta kestäneellä aikakaudella Atlético on tehnyt siirtomarkkinoilla yhteensä 101 miljoonaa euroa tappiota, eli seura on käyttänyt noin kymmenen miljoonaa euroa vuodessa. Havainnollistavana esimerkkinä muun muassa kummatkin manchesterilaisseurat ovat yli miljardin euron verran tappiolla. West Brom Albionin, Dynamo Moskovan ja Galatasarayn kaltaiset seurat ovat käyttäneet Atléticoa enemmän rahaa.

Vaikuttaa siltä, että el Cholo Simeone on antanut liikaa painoarvoa hänen pelitapaansa kritisoineille, vaikka hän ei sitä myönnäkään. Kuva: Getty

On vaikea nähdä, että Pep Guardiolan, Jürgen Kloppin tai Antonio Conten kaltaiset huippuvalmentajat suostuisivat työskentelemään seurassa, joka käyttää ainoastaan sen rahan, minkä se saa omista pelaajamyynneistään. Simeone on menettänyt vuosien saatossa lukuisia avainpelaajiaan vasten tahtoaan, eikä ole valittanut siitä sen suuremmin, joten hän on täydellinen valmentaja Atléticon seurajohdolle. Atléticon seurajohdon tuntien Simeonen lähtiessä seura palkkaisi halvan ja tuntemattoman korvaajan, joka ei vaatisi kalliita hankintoja tai muutosta toimintatapoihin.

Vaikeilla hetkillä tunnesiteet ovat koetuksella. Atlético osoitti omat tunteensa Simeonea kohtaan kertomalla luottavansa valmentajaansa enemmän kuin mihinkään muuhun. Täysi työrauha on annettu, mutta mitä Atléticon kevätkaudelta voi odottaa tuloksellisesti?

Atléticon realistiset menestymismahdollisuudet tällä kaudella nojaavat pitkälti Supercopaan ja Copaan. Mestarien liigassa Manchester United on luonnollisesti voitettavissa, mutta Englannin kärkiseurojen taso on tällä hetkellä liian kova Atléticolle – ja todennäköisesti muillekin espanjalaisseuroille. La Ligassa Atléticon on päästävä neljän joukkoon ja se on tällä hetkellä täysin realistinen tavoite.

Miten Simeone ja Atlético nousevat urheilullisesta kriisistään?

Simeonen on löydettävä pikaisesti paras mahdollinen avauskokoonpano, kun loukkaantuneena olevat pelaajat palaavat kokoonpanoon.

Luis Suárez on ollut viime viikkoina hyvin heikko ja poissaolevan tuntuinen kentällä. Suárezista saa maaleja irti silloin, kun hänelle pelataan palloa boksiin. Muutoin Suárez on pitkälti käyttökelvoton pelaaja. Atléticolla ja Simeonella ei ole kuitenkaan todennäköisesti varaa penkittää Suárezia, sillä edelleen paikan saadessaan pallo on todennäköisesti maalissa. Atléticolla ei ole liikaa maalintekoon kykeneviä pelaajia. Asenneongelmaisen Suárezin penkittäminen saattaisi olla silti oikea veto tässä kohtaa kautta, vaikka se radikaalilta kuulostaakin.

Antoine Griezmannin paluu on sekoittanut mestaruuden voittaneen joukkueen. Se ei ole tosin suinkaan Griezmannin peliesitysten vika, sillä hän on pelannut laadukkaan loppuvuoden. Simeone on osoittanut laittavansa Griezmannin aina avauskokoonpanoon, mutta siinä vaiheessa viime kaudella tuhoisaa jälkeä tehnyttä hyökkäystä ei saada kasaan. Viime kaudella Suárez, Thomas Lemar, Ángel Correa, Marcos Llorente ja Yannick Carrasco tekivät loistavaa jälkeä, mutta nyt sopassa on liian monta lusikkaa. Simeonen on löydettävä asiaan pikainen ratkaisu.

Atléticon materiaali hyökkäyspäässä on laaja, mutta viime aikaiset loukkaantumiset ovat osoittaneet, että etenkin puolustuspään materiaali kaipaa tammikuussa ainakin yhtä vahvistusta – miksei kahtakin. Atléticon kapteeni ja todellinen seuralegenda Koke on pelannut surkean syyskauden ja tarpeen vaatiessa hänet on uskallettava penkittää, ellei peliesitykset parane. Vaikeat ongelmat ovat joskus ratkaistava vaikeilla päätöksillä.

Simeonen pelifilosofiaa on usein kritisoitu hyvin pragmaattiseksi, riskejä vältteleväksi, rumaksi ja puolustusvoittoiseksi. Simeone on saattanut antaa saamalleen kritiikille liikaa painoarvoa, koska tällä hetkellä yllämainittuja asioita ei voi mitenkään liittää Atléticoon. Atlético rikkoo todella vähän, puolustaa heikosti ja on fyysisesti jopa suoraan sanottuna vastaantulija. Sen ei pitäisi olla mahdollista, vaikka Atléticon pelaajamateriaali on teknisesti taitavampi kuin kenties koskaan aiemmin.

Pelkästään teknisyydellä ei pärjää. Sen on Simeonen Atlético aiemminkin todistanut. Atlético on kärsinyt maalinteko-ongelmista, mutta mahdolliset asenneongelmat on korjattava sitäkin nopeammin. Atléticon on oltava laatupelaajistaan huolimatta hyvin ärsyttävä ja simeonemainen joukkue. Muuten ollaan vaarallisilla vesillä, joista ei välttämättä ole paluuta.