Barcelonan syvästä talousahdinkosta on puhuttu paljon. Seuran velkataakka on paisunut yli miljardiin euroon, ja Lionel Messin jättimäiset palkkatulot – 555 miljoonaa euroa neljässä vuodessa – ovat saaneet monet epäilemään Barcelona taloudenpidon vastuullisuutta, ihan ymmärrettävästikin. Uusiin pelaajiin on kehnonlaisesti varaa ja Camp Noutakin pitäisi luultavasti lähivuosina remontoida.

Barcelonassa järjestetään 7. maaliskuuta puheenjohtajavaalit. Yksi kolmesta ehdokkaasta, liikemies Víctor Font puhui EFE:n haastattelussa siitä, miten hän lähtisi Barcelonan taloutta jälleen tasapainottamaan. Helppo tehtävä ei ole kyseessä. Ensitöikseen Font laatisi pitkäjänteisen suunnitelman.

– Meidän täytyy pystyttää kiireellisesti kolme pilaria: törmäyssuunnitelma, käynnistää kuuden vuoden kasvusuunnitelma sekä täydentää seurassa löytyvää lahjakkuutta muiden erityisosaajien kanssa, Font kuvaili suuria linjojaan, jos valinta osuisi häneen.

Näkemystään kriisin ajan ”törmäyssuunnitelmasta” Font tarkensi näin:

– Hallinnon ensimmäiset sata päivää ovat avainasemassa, koska pelissä on seuran tulevaisuus. Velat täytyy uudelleenrahoittaa ja kuluja pitää leikata. Jollemme tekisi tällä kaudella mitään, häviäisimme 200 miljoonaa euroa edellisellä kaudella hävittyjen 97 miljoonan lisäksi.

– Yksi osa on kulujen vähentäminen pelaajia myymällä. Meidän törmäyssuunnitelmassamme arvioidaan, että tappioita voitaisiin vähentää 100-150 miljoonaan.

Menojen leikkaaminen ei ole yksinkertainen juttu. Fontin mukaan talousluvuissa on joitain bonuspykäliä, jotka on kirjattu budjettiin, mutta joita ei ole vahvistettu. Niistä luopumalla Barca voisi saada ”vähän happea”. Fontin mukaan hänen projektissaan talouskriteereitä ei kuitenkaan koskaan pantaisi urheilullisten päätösten edelle. Urheilujohtoa halutaan kuunnella niiltä osin, miten pelaajapalkkioissa säästetään.

– Urheilujohto saa kertoa meille, ketkä pelaajat eivät ole prioriteetteja ensi kautta ajatellen. Silloin meidän työmme on yrittää panna heidät siirtomarkkinoille.

Tiukan taloustilanteen vuoksi rahakkaita hankintoja tuskin tullaan kesällä näkemään. Nuoren topparin Eric Garcían uskotaan palaavan Manchester Citystä takaisin Barcelonaan ilmaissiirrolla, ja ilmaisia tai edullisia lienevät muutkin tulijat.

– Ajatus seuraaville kuudelle kuukaudelle on, että tekemiemme siirtojen siirtosummat eivät ole merkittäviä, tai ne ovat ilmaisia. Lisäksi joukkueeseen tulevien pelaajien palkkapyyntöjen täytyy olla sovitettavissa seuran palkkabudjettiin, Font korostaa.

Fontin suunnitelmissa Lionel Messin jäämisellä seuraan on keskeinen merkitys.

– Messin jääminen on erittäin tärkeää ja ensiarvoista kolmessa mielessä: urheilullisessa, taloudellisessa ja institutionaalisessa. Barca-Messi-yhteys on strateginen ja sen tulisi kestää ikuisesti.

Font on kertonut tavoitteekseen nostaa Barcelonan vuotuiset tulot haarukaan 1 400 – 1 500 miljoonaa euroa. Tavoitteen haastavuutta lisäisi huomattavasti, jos Messi seuran kirkkaimpana johtotähtenä vaihtaisi maisemaa. Messi on Fontin mukaan ilmaissut halunsa palata töihin Barcelonaan, vaikka kävisikin pelaamassa pari kautta Yhdysvalloissa, mutta sponsorineuvotteluja Messin poissaolo joka tapauksessa vaikeuttaisi.

– Messin kanssa tuo tulotavoite voisi jopa ylittyä. Jos meillä ei olisi Messiä, saattaisimme olla pääsponsorien silmissä vähemmän houkutteleva kohde, joten sitten meidän pitäisi laajentaa markkinoitamme. Sponsorit maksavat meille vuosittain 200 miljoonaa euroa. Ne ovat tärkeitä, mutta eivät pääasiallinen tulonlähde.

[readmore from=Font-Victor]

Barcelonan nykyisten pääsponsorien Rakutenin ja Bekon kanssa tehdyt yhteistyösopimukset umpeutuvat pian. Yhteistyö voi hyvinkin jatkua, mutta lisätuloja haetaan joka tapauksessa Camp Noun nimioikeuksien myymisellä. Neuvottelut ovat Fontin mukaan jo pitkällä.

– Neuvottelut mahdollisen nimisponsorin kanssa ovat jo edistyneessä vaiheessa. Jos ne saadaan maaliin jo ennen puheenjohtajavaaleja, julkaisemme sopimuksen. Emme halua jäsenten äänestävän vaaleissa sokkona.

Nimioikeuksien myynnistä saatavista rahasummista Font ei halunnut vielä puhua julkisesti.

Lähde: AS