Espanjan maajoukkue oli vielä hetki sitten yksi tänään alkavan MM-turnauksen suurimmista voittajasuosikeista. Enää Espanja ei sitä välttämättä ole.

Espanjalaismediassa on puhuttu skandaalista, maajoukkueen historian pahimmasta kriisistä. Eikä siihen edes tarvittu ketään ulkopuolista. Espanja ja espanjalaiset sotkivat asiansa ihan oma-aloitteisesti.

Soppa alkoi, kun Real Madrid tiedotti toissapäivänä kello 17 aikaan, että maajoukkuevalmentaja Julen Lopeteguin kanssa on tehty kolmivuotinen sopimus (lue tästä). Tiedotteen mukaan Lopeteguin piti aloittaa työt Real Madridissa MM-kisojen jälkeen.

Lopetegui on kuitenkin jo nyt Madridissa, ja Espanjan maajoukkuetta valmentaa väliaikaisesti Fernando Hierro (lue tästä). Miten tässä näin pääsi käymään?

Tiettävästi eniten Espanjan jalkapalloliiton johtoa – ja erityisesti liiton johtajaa Luis Rubialesia – kismitti tapa, jolla Lopeteguin uusi sopimus tuli esiin. Rubialesin mukaan häntä informoitiin asiasta vain viisi minuuttia ennen Real Madridin tiedotetta. Neuvottelut pidettiin siis liiton tietämättä, vaikka Lopetegui oli vain muutama viikko sitten tehnyt kahden vuoden pituisen jatkosopimuksen Espanjan maajoukkueen kanssa.

Espanjassa on pohdittu nyt vuorokauden verran etenkin kahta kysymystä: oliko Lopetegui pakko erottaa? Ja kuka on syypää tähän koko soppaan?

Julen Lopetegui on petturi ja syypää!

Julen Lopetegui ajatteli vain itseään. Hän hioi Espanjan pelitavan niin hyväksi, että joukkue pelasi 20 ottelua putkeen ilman tappiota. Hän sitoutui maajoukkueprojektiin vielä kahdeksi seuraavaksi vuodeksi. Ja sitten hän meni tekemään näin. Ettäs kehtaa.

Miten ihmeessä Lopetegui saattoi tehdä työnajantajalleen, maajoukkuepelaajille ja koko Espanjan kansalle tällaisen tempun? Monelle pelaajalle tämä on viimeinen tilaisuus voittaa MM-turnaus.

Vai onko sittenkään?

Onko Lopetegui sittenkään petturi ja syypää tähän farssien farssiin? Lopetegui on Real Madridin entinen pelaaja ja juniorivalmentaja. On totta, että hän oli jo isossa pestissä, mutta mitä jos Real Madrid oli hänen suurin unelmansa? Voidaanko keneltäkään kieltää suurimman unelman tavoittelu? Olisiko Lopetegui enää koskaan saanut tällaista tilaisuutta, jos hän nyt olisi kieltäytynyt?

Lopetegui vielä tiettävästi vannoi ja vakuutti juuri ennen potkujaan, että hän on sitoutunut tekemään kaikkensa Espanjan maailmanmestaruuden eteen. Real Madrid -pestihän olisi alkanut vasta kisojen jälkeen.

Florentino Pérez on egoisti ja syypää!

Real Madrid ajatteli vain omaa etuaan ja heitti siinä samalla Espanjan maajoukkueen bussin alle. Millään muulla kuin rahalla ei ole väliä. Vapaillakin markkinoilla olisi ollut valmentajia, mutta ei, Florentino-sedän oli pakko napata varattu mies. Vain siksi, että hän voi. Vain siksi, että Lopeteguin ulosostosumma oli vain kaksi miljoonaa euroa. Real Madridhan nauraa tuollaisille summille.

Ja miksi ihmeessä Real Madridin oli vielä pakko mennä julkistamaan sopimus kaksi päivää ennen MM-kisoja. Eikö sitä nyt olisi voinut edes lykätä heinäkuun puoliväliin, kun kisat ovat ohi.

Vai onko sittenkään?

Florentino Pérez olisi todella huono puheenjohtaja, jos hänen ajattelussaan Espanjan maajoukkue – tai mikä tahansa muukaan instituutio – ajaisi Real Madridin edelle. Pérez on Real Madridin puheenjohtaja. Pérezin tehtävä on varjella Real Madridin etuja.

Real Madridilla oli ongelma. Zinédine Zidane oli eronnut, ja hänen tilalleen oli palkattava uusi päävalmentaja. Zidanen eroilmoitus tuli niin myöhään, että aikaa ei ollut hukattavaksi. Moni huippuvalmentaja oli jo tehnyt sopimuksen jonkin suurseuran kanssa.

[readmore from=Real-Madrid]

Jos kerran Real Madridissa päädyttiin siihen, että Lopetegui on saatavana ja että hän on saatavilla olevista vaihtoehdoista paras, niin totta ihmeessä Lopetegui oli silloin napattava. Ja napattava heti. Jos Real Madrid olisi odottanut kisojen jälkeiseen aikaan, kuka tietää olisiko Lopetegui enää lähtenyt Realin matkaan. Tiedotteen ajankohtakin on tietyllä tapaa ymmärrettävä, sillä Espanjassa mikään jalkapalloon liittyvä salaisuus ei tahdo pysyä salassa.

Zinédine Zidane on syypää!

Zinédine Zidane ajoi ranskalaisena Espanjan ansaan. Zidane usutti espanjalaiset toisiaan vastaan ja pilasi Espanjan MM-mahdollisuudet. Zidane olisi voinut kertoa jo kauden aikana, että tämä jää hänen viimeiseksi kaudekseen Real Madridissa.

Mutta ei, Zidanen oli aivan pakko venyttää päätöstään touko-kesäkuun vaihteeseen, vaikka hän tiesi että sillä tavalla Real Madrid joutuisi pulaan.

Vai onko sittenkään?

Ehkei Zidane vielä kauden aikana tiennyt, mitä hän haluaa. Ehkä päätös riippui Mestarien liigan finaalin tuloksesta. Tai ehkä Zidane oli jo aiemmin kertonut Pérezille, mitä hän aikoo tehdä.

Sitä paitsi, onko se Zidanen vika jos Real Madrid joutuu ahtaaseen rakoon? Eikö ilmoitus kuitenkin tullut suhteellisen ajoissa, alle viikko kauden viimeisen pelin jälkeen. Ja onko se Zidanen vika, että juuri tähän kesään osui MM-turnaus, joka kaventaa seurojen liikkumatilaa siirtomarkkinoilla? Se nyt ei ainakaan ole Zidanen vika, että Pérez päätti lähestyä Lopeteguia.

Luis Rubiales on machoilija ja syypää!

Mitä ihmettä Luis Rubiales – Espanjan jalkapalloliiton puheenjohtaja – oikein ajatteli? Kuka hullu potkii päävalmentajan pihalle MM-kisojen aattona? Oliko tämä nyt ihan välttämätöntä?

Eikö Lopeteguin olisi voinut antaa jatkaa MM-kisojen ajan? Tiettävästi pelaajisto oli Lopeteguin takana ja aneli Rubialesia säästämään miehen. Miksei pelaajia kuunneltu? Miksi Rubialesin oli pakko näyttää kaapin paikka tällaisessa paikassa? Miksi ylpeyden piti ajaa yhteisen hyvän edelle?

Vai onko sittenkään?

Luis Rubiales teki ison ja kovan päätöksen. Kuten espanjalaismedian lähteet väittivät, Rubiales ja muu jalkapalloliiton johto kokivat tulleensa petetyiksi ja loukatuiksi. Rubiales kiisti väitteet, mutta olihan tilanne aika selvä: neuvottelut selän takana vaikka vain muutamaa viikkoa aiemmin on tehty jatkosopimus, ilmoitus viisi minuuttia ennen asian julkistamista. Ei hyvä.

Xavi sanoi ymmärtävänsä Rubialesin päätöstä. Eikä ihme, koska päätös todella on ymmärrettävä. Miten päävalmentaja voisi toimia pestissään, jos luottamus on täysin mennyt? Sitä paitsi miten joukkue olisi pystynyt keskittymään, jos Lopetegui olisi alkanut veljeillä MM-leirityksen aikana Real Madrid -pelaajien kanssa? Miten joukkue olisi suhtautunut, jos Lopetegui olisi suosinut pelaajavalinnoissaan Real Madridin miehiä?

Kuten sanottu, Rubiales teki ison ja epäilemättä aika vaikeankin päätöksen. Mutta ainakin hän osoitti, ettei kukaan yksittäinen henkilö ole maajoukkuetta suurempi.

Kenen syy – vai onko kenenkään?

Faktat tiedetään. Julen Lopetegui teki Real Madridin kanssa sopimuksen, joka julkistettiin toissapäivänä. Luis Rubiales erotti Lopeteguin eilen maajoukkueen päävalmentajan pallilta. Tilalle nostettiin Fernando Hierro. Espanja aloittaa MM-urakkansa huomenna Portugalia vastaan.

[readmore from=jalkapallon-mm2018]

Kaaos, kriisi, farssi. Kaikki ovat perusteltuja sanoja kuvaamaan Espanjan maajoukkueen tämänhetkistä tilaa. Kuka on syypää? Lopetegui? Pérez? Zidane? Rubiales? Ehkä kaikki? Ehkä ei kukaan?

Kuten teksti tietyllä tapaa osoittaa, asiat eivät aina ole kovin mustavalkoisia. Tässä tapauksessa harmaan sävyjä on vielä normaaliakin enemmän. Valitettavasti lopputulema on se, että ainakaan tässä vaiheessa voittajia ei ole. On vain häviäjiä. Suurimpia häviäjiä ovat tietysti ne maajoukkuepelaajat, joilla ei ollut asian kanssa mitään tekemistä, ja Espanjan maajoukkueen kannattajat. Heidän vuokseen sitä toivoisi, että Espanja pärjää.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila