Real Madrid pudotti tänään uutispommin, jota kukaan ei osannut odottaa. Zinédine Zidanen korvaajaksi uudeksi päävalmentajaksi oli huhuttu eri medioissa Mauricio Pochettinon, Antonio Conten ja Maurizio Sarrin kaltaisia nimiä.

Nyt nimitetyn herran nimi ei komeillut minkään espanjalaislehden otsikoissa. Hän oli Espanjan maajoukkueen päävalmentaja Julen Lopetegui.

51-vuotias Lopetegui liittyy Madridin peräsimeen Espanjan MM-turnauksen päätyttyä. Valmentaja pelasi Realissa myös kolme vuotta peliurallaan.

Lopeteguilta kyseessä oli yllättävä mielenmuutos. Espanjalainen oli nimittäin vasta tehnyt jatkosopimuksen maajoukkueen kanssa (lue lisää tästä). Suunnitelmissa oli, että mies valmentaisi vielä seuraavat EM-kisat.

Vahva pelaajatuntemus Espanjassa

Lopetegui astui Espanjan peräsimeen Vicente Del Bosquen jäätyä Ranskan EM-turnauksen jälkeen eläkkeelle. Valmentaja yhdistettiin samoihin aikoihin myös vahvasti englantilaisseura Wolverhamptoniin.

Päällimmäisenä tulee mieleen vahva pelaajatuntemus. Valmentaja tuntee espanjalaiset pelaajat läpikotaisin luotsattuaan ennen A-maajoukkuetta jokaista nuorten ikäluokkaa.

Nykyisestä uudesta maajoukkueen rungosta Lopetegui on nähnyt monen kehityksen läheltä jo vuosien ajan. Kahden A-maajoukkuevuoden aikana myös edustuspelaajat ovat tulleet tutuiksi.

Realin miehistöstä muun muassa Sergio Ramos, Isco, Marco Asensio, Dani Carvajal, Nacho Fernández ja Lucas Vázquez ovat Lopeteguille valmiiksi tuttuja. Näistä nimistä Isco, Carvajal ja Nacho voittivat valmentajan alaisuudessa vuonna 2013 alle 21-vuotiaiden Euroopan mestaruuden.

Lopeteguilta löytyy valmentajana myös U19-ikäluokan Euroopan mestaruus.

UEFA Champions League

@ChampionsLeague

UEFA Champions League

@ChampionsLeague
🇪🇸 Julen Lopetegui as Spain coach:

2012 #U19EURO 🏆
2013 #U21EURO 🏆
2018 World Cup? 🤔

#UCL
Reunited at the Bernabéu....

🇪🇸 Julen Lopetegui led current Real Madrid stars Isco, Dani Carvajal & Nacho to international glory at youth level. 🏆🏆

#UCL

Onko valmis jättiläisen pyöritykseen?

Vaikka Lopetegui tunteekin ennestään Realin espanjalaisten pelaajien kykyjä, kauden alku tulee MM-kisojen jälkeen hyvinkin nopeasti.

Pahimmassa tapauksessa tuoreen Madrid-luotsin valmistautumisaika jää noin kuukauteen. Mikäli Espanja etenisi Venäjällä finaaliin asti, Lopetegui liittyisi mukaan vasta heinäkuun puolivälissä.

Real aloittaa kautensa jo 15. päivä elokuuta UEFA Super Cupilla Tallinnassa paikallisvastustaja Atlético Madridia vastaan. Myös La Liga alkaa elokuun aikana.

Näin Lopeteguin pitäisi ajaa tajuttoman lyhyessä ajassa ideansa sisään ja samalla tehdä joukkueesta oman näköisensä.

Selvitettävänä on parikin korkean luokan sotkua.

Cristiano Ronaldon ja Gareth Bale ovat hyökkäyksen tähtinimistä molemmat olleet alkukesästä lähtökuopissa. Bale oli tyytymätön pienentyneeseen rooliinsa. Ronaldolla puolestaan on ollut palkkakiistoja seurajohdon kanssa (lue lisää tästä).

Miten maailmantähdet reagoivat seuratasolla kokemattoman Lopeteguin valintaan, on arvoitus. Yksi ratkaisu on siivota sotku myymällä kiukuttelevasta kaksikosta joko toinen tai molemmat. Korvaajat pitäisi siinä tapauksessa vain löytää äärimmäisen nopealla aikavälillä.

Lopeteguin kannukset ovat toistaiseksi vain nuorten maajoukkueturnauksista. Jos MM-kisat epäonnistuvat, espanjalaisella on heti kauden alussa tuli herkästi takapuolen alla.

Edellisestä seurapestistään Portossa Lopetegui sai potkut alle kahdessa vuodessa portugalilaisseuran jäätyä ilman pokaaleita. Meriitit eivät vakuuta, kun puhutaan 2010-luvun menestyneimmän seuran valmentajapallista.

Madrid on tunnetusti ollut tuulinen paikka valmentaa. Puheenjohtaja Florentino Pérezin liipaisinsormi on oli ennen Zidanea hyvin herkkä.

Ennen Zidanea setä Florentino ehti potkia valmentajia varsin pikaiseen tahtiin. Rafael Benítez kesti vain puoli vuotta pestissä. Kuva: Getty Images

Esimerkkejä riittää.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Juande Ramos ja Rafael Benítez kestivät penkin päässä vain puoli vuotta. Manuel Pellegrini pysyi seurassa vuoden ennen potkuja. Carlo Ancelotti kaksi vuotta, vaikka voitti Mestarien liigan.

Lopetegui on Espanjan uuden sukupolven kasvun aitiopaikalta nähtyään nimenomaan vahva valinta rakentamaan uutta Real Madridia. Zidane jätti jälkeensä ikääntyvän joukkueen, joka tarvitsee muutaman vuoden sisällä uusia vastuunkantajia.

Lopeteguin tuntemus tulee kuvaan, kun Asension, Marcos Llorenten, Dani Ceballosin ja Jesús Vallejon kaltaisia nuoria kykyjä aloitetaan kasvattamaan avausroolia varten.

Eri asia on, antaako Real Madrid tarpeeksi aikaa rakentaa uutta Los Blancosia. Seurassa on totuttu vaatimaan jokaiselta kokelaalta välittömästi tulosta. Kausi ilman pokaalia on johtoportaalle aina pettymys.

Onnistuneet MM-kisat helpottaisivat alkutilannetta merkittävästi.

Näytönaikaa ei ole. Tulosta on tultava heti alkuun tai Lopetegui ei näe edes joulua Madridissa.

Joni Ahokas
Twitter: @AhokasJoni