Antoine Griezmannista on riittänyt puhetta Espanjassa ja maailmalla. Jäädäkö Atlético Madridiin vai siirtyäkö Barcelonaan, kas siinä pulma.

Tätä saagaa on jatkunut koko kauden ajan. Barcelona-johdosta lipsautettiin jo aikaa sitten, että Griezmannin perhettä on käyty tapaamassa. Siitäkös Atleti pillastui. Barcelonassa ei Atléticon valituksesta välitetty. Pelaajat ovat vuorollaan puhuneet tapaus Griezmannista. Samuel Umtiti kertoi juttelevansa Griezmannin kanssa aiheesta, ja Luis Suárez ehti jo puhua Griezmannista Barcelonan ensi kauden joukkueen jäsenenä.

Barcelonan puheenjohtaja Josep Maria Bartomeukin myönsi tavanneensa Griezmannin agentin (lue tästä), ja siinä kohtaa Atletin mitta täyttyi. Seuran toimitusjohtaja Miguel Ángel Gil Marín julkaisi Atléticon verkkosivuilla virallisen tiedotteen, jossa hän kaatoi täyslaidallisen Barcelonan niskaan. ”Tällainen peli ei vetele”, oli viestin pääsanoma (lue koko purkaus tästä).

Juuri ennen tiedotetta Cadena Cope oli uutisoinut, että Barcelona olisi ilmoittanut Griezmannille aikeestaan aktivoida pelaajan sopimuksessa oleva ulosostopykälä (lue tästä).

Juuri tuosta ulosostopykälästä tässä on kyse. Jos Barcelonan pitäisi neuvotella siirrosta Atléticon kanssa, Atletilla ei olisi mitään hätää. Griezmannin sopimus kun ulottuu kesään 2022 asti. Ongelma on se, että sopimuksen ulosostopykälä laskee nykyisestä 200 miljoonasta eurosta 100 miljoonaan, kun kesäkuu vaihtuu heinäkuuksi (Sport-lehden mukaan Barcelona aikoo aktivoida pykälän juurikin 1.7.). Nykymarkkinoilla 100 miljoonaa on raha, jonka suurimmat seurat pystyvät eliittitason pelaajista maksamaan.

Asetelman vuoksi tässä käydään kilpakosintaa. Barcelona ja Atlético joutuvat molemmat lyömään all in. Kaikki valtit ovat Griezmannilla itsellään. Hän on vapaa valitsemaan ensi kauden seuransa, sillä vaikka Barcelona iskisi 100 miljoonaa pöytään, Griezmannin itsensä kanssa pitäisi päästä sopimukseen.

Kuten sanottu, Barcelona-johto on jo tavannut Griezmannin edustajia. Todennäköisesti kaikki herkut ja edut on esitelty. Barcelonan pelaajat ja barcelonalaismedia on valjastettu propagandatyöhön. Lehtitietojen mukaan jopa Lionel Messi saatiin soittamaan Griezmannille (lue tästä).

Atléticolta huimaava sopimustarjous

Mutta kosiskelua on nähty myös Atléticon puolelta. Pelaaja toisensa jälkeen on kertonut julkisesti, kuinka toivoo Griezmannin jäävän. Siinä missä barcelonalaismedia on ajanut FC Barcelonan asiaa, madridilaismedia on tehnyt saman Atléticon hyväksi. Atlético-johdostakin on kuultu melkoisia puheita, kuten että ”Atléticossa Griezmann voi nousta historiankirjoihin, mutta Barcelonassa ei ikinä”.

Heinäkuun uhkaavasti lähestyessä hienot sanat eivät ole riittäneet, vaan on tarvittu myös konkreettisia näyttöjä (lue: rahaa). Atlético on madridilaismedian mukaan tarjonnut Griezmannille huimaa jatkosopimusta. Parhaimmillaan puhutaan jopa 25 miljoonan vuosipalkasta – nettona. Samalla ulosostopykälä nousisi 200-250 miljoonaan euroon (lue tästä).

Nyt ollaan siis tilanteessa, jossa kaksi merkittävää seuraa kosiskelee, ja Griezmann voi itse valita mieleisensä. Mutta kumpi olisi Griezmannin kannalta parempi valinta, Barcelona vai Atlético?

High risk, high reward

Juhani Tamminen on tykännyt toistella sanoja ”high risk, high reward”. Sanat pätevät hyvin Griezmannin tilanteeseen.

Atléticossa Griezmann on paikkansa sementoinut. Jos hän jäisi, hänestä tulisi seuran kaikkien aikojen kallispalkkaisin pelaaja. Hänestä tulisi myös mitä todennäköisimmin seuran kaikkien aikojen maalipyssy. Griezmann on jo nyt 112 maalin myötä jaetulla kahdeksannella sijalla. Ykkössijaan on matkaa vain 60 maalia. 27-vuotiaalle pelaajalle tavoitteen saavuttaminen olisi hyvin realistista.

Siinä missä Griezmann olisi Atléticossa ykköspyssy, Barcelonassa tilanne olisi toinen. Griezmann olisi vain osa hyökkäyskoneistoa, johon kuuluisivat Lionel Messi, Luis Suárez, Philippe Coutinho ja Ousmane Dembélé. Barcelonassa ykköspyssy on Messi juuri niin pitkään kuin Messi pelaa.

Eikä Griezmann saisi välttämättä pelata edes keskellä, sillä se on Suárezin tontti. Ajoittain vaihtopenkkikin voisi kutsua. Toisaalta sekään ei olisi mahdoton ajatus, että Griezmann syrjäyttäisi Suárezin parin vuoden sisällä. Barcelonassa Griezmannin palkkakaan ei todennäköisesti olisi niin suuri kuin Atletissa. Marcan tietojen mukaan palkka voisi Barcelonassa olla vain puolet siitä, mitä Atléticossa (lue tästä).

Atlético-johto oli tavallaan oikeassa sanoessaan, että Atléticossa Griezmann voi pelata itsensä historiaan, mutta Barcelonassa ei. Henkilökohtaisella tasolla Griezmannin olisi paljon vaikeampaa – joskaan ei mahdotonta – nousta kaikkien aikojen parhaiden maalipyssyjen joukkoon Barcelonassa kuin Atléticossa. Se ”vain” vaatisi Suárezin syrjäyttämistä.

[readmore from=Griezmann-Antoine]

Kokonaan toinen kysymys on, kumpaa Griezmann haluaa enemmän, henkilökohtaista glooriaa vai mestaruuksia? Ensimmäinen on paremmin saavutettavissa Atletissa, mutta mestaruuksiin on parempi sauma Barcelonassa. Päättyneellä kaudella Atlético voitti kyllä Eurooppa-liigan, mutta se oli lopulta vain lohdutuspalkinto. Mestarien liigassa alkulohkoon jääminen oli suuri pettymys. Barcelona sen sijaan voitti La Ligan ja Copa del Reyn.

Eli kärjistetysti: peliaika, raha ja henkilökohtaiset ennätykset vai pienempi peliaika, pienempi rooli, pienempi palkka, mutta tilalle suurempi todennäköisyys mestaruuksiin? Siinä kysymys, johon Griezmannin päätös antaa vastauksen.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila