La Liga -kausi potkaistiin päätökseensä viime viikonloppuna.

Olemme sen kunniaksi tehneet TOP-listoja niin kauden tähdistöavauksesta, läpimurtopelaajista, maalivahdeista, toppareista kuin laitapuolustajistakin. Nyt vuorossa ovat keskikenttäpelaajat.

Päättynyt La Liga -kausi oli keskikenttäpelaajien kannalta erikoinen. Nimittäin niin moni nimi nousi esiin puskista aivan keskikenttäpelaajien eliittiin. Valitsimme listalle nuorta potentiaalia kuin myös kokemusta.

5. Thomas, Atlético

Thomasin kausi oli huima. Rotaatioroolissa kauteen lähtenyt ghanalaiskeskikenttäpelaaja nappasi välittömästi kauden alussa itselleen avauksen paikan. Se oli jo itsessään huima temppu, mutta vielä mielettömämpää oli se, ettei Thomas luopunut siitä koko kauden aikana.

Thomasista kehkeytyi kauden aikana Atléticon luotettavin keskikenttäpelaaja. Thomas oli kuin parhaiden aikojensa Tiago. Vahva pallonriistäjä, joka ei pelännyt mennä tilanteisiin kovaa. Pallollinen peli oli kuitenkin vielä parempaa. Thomasilla oli kevätkaudella Atléticon suurin syöttöprosentti.

Thomas on ensi kaudella varmasti Atléticon avauksen mies, vaikka kilpailu onkin suurta.

4. Dani Parejo, Valencia

Valencian kapteenin kausi oli komea. Viimeisten kahden vuoden aikana valtavaa kritiikkiä otteistaan kentällä ja sen ulkopuolella saanut Parejo löysi Marcelinosta itselleen ideaalisen valmentajan.

Valencia oli ollut kahdella edellisellä kaudella niin epätasapainoinen joukkue, että Parejo näytti todellisuudessa huonommalta kuin olikaan. Marcelinon alaisuudessa Parejo on jälleen löytänyt peli-ilonsa. Sevillaan viime kaudella haikaillut Parejo haluaa jäädä Valenciaan nimenomaan Marcelinon vuoksi.

Maajoukkuedebyyttinsä maaliskuussa tehnyt keskikenttäpelaaja pelasi kenties uransa parhaan kauden. Se on paljon sanottu pelaajasta, jota Valencian kannattajat haukkuivat julkisesti kadulla vielä vuosi sitten.

3. Geoffrey Kondogbia, Valencia

Ranskalainen saapui lainalle Valenciaan Interistä viime elokuussa. Monet miettivät, riittääkö Kondogbian taso Marcelinon kaltaisessa pelitavassa- ja tyylissä. Riittääkö Kondogbian pallolliset avut nopeassa ja aktiivisessa pallonhallintajalkapallossa?

Helposti. Kondogbia oli läpi kauden Valencian keskikentän tärkeimpiä yksilöitä. Kondogbia sopeutui hyvin nopeasti Valenciaan ja Marcelinon pelitapaan. Siihen eivät monet uskoneet, mutta Kondogbia hiljensi epäilijänsä jo alkukaudella loisto-otteidensa ansiosta.

Juuri Valencian kanssa viiden vuoden sopimuksen tehnyt Kondogbia on seuran keskikentän tuki ja turva. Kondogbia on hyvin fyysinen pelaaja, joka osaa suojata palloa ja katkoa nopeita vastaiskuja. Ennen kaikkea ranskalainen osaa antaa ja tehdä tilaa muun muassa hyökkäyksiä rakentavalle Parejolle.

Äärimmäisen tärkeä pelaaja Valencialle niin päättyneellä kuin ensi kaudellakin.

2. Rodri, Villarreal

Espanjan maajoukkueen keskikentän pohjan ehdoton tulevaisuus. 21-vuotias Rodri oli päättyneellä La Liga -kaudella kenties parhain pelipaikallaan.

Uudeksi Sergio Busquetsiksi kutsuttu Rodri säväytti kokeneilla otteillaan läpi kauden Villarrealin paidassa.

Rodri on käytännössä ainoa espanjalainen pelaaja, jota voidaan tosissaan verrata Busquetsiin. Toki Rodri on myös äärimmäisen nopea Busquetsiin verrattuna, mutta toki Barcelonan keskikenttäpelaaja onkin varsin kaksijakoisesta kaudestaan huolimatta vielä muutaman pykälän Rodria ylempänä.

Pallovarma Rodri on kerrassaan loistava pallonriistäjä. Kuvaavaa onkin se, ettei kukaan ryöstänyt yhtä paljon palloja päättyneellä La Liga -kaudella kuin Rodri. Kuvaavaa on myös se, että Rodri yritti eniten syöttöjä koko TOP 5 -sarjoista. Tilastot ovat loistavia, mutta ne kertovat tällaisella pelipaikalla todellisuudessa varsin vähän.

Espanjan A-maajoukkueessa maaliskuussa debytoinut Rodri on pallon kanssa hyvin rauhallinen, eikä madridilaisella ole koskaan kiire pelivälineen kanssa. Se on yksi monista syistä, miksi Atlético päätti hankkia oman kasvattinsa takaisin seuraan 25 miljoonalla eurolla. Rodri allekirjoitti Atléticon kanssa viiden vuoden mittaisen sopimuksen.

1. Fabían, Real Betis

Kauden tuhkimotarina.

Nuorukainen oli vielä viime kesänä Betisin B-joukkueen mukana. Alkukaudella Quique Setién ei edes ottanut Fabiánia kokoonpanoon mukaan, mutta yksi onnenkantamoinen käänsi Fabiánin kauden suunnan täysin.

[readmore from=kauden-parhaat-2018]

Nimittäin Betisiin viime kesänä saapunut Víctor Camarasa loukkaantui kesken Real Madrid -ottelun ja Fabián nousi korvaamaan kuukauden ajaksi nimimiestä. Kyseisen kuukauden aikana Fabiánista tuli Betisin keskikentän johtohahmo, eikä oma kasvatti enää luopunut avauksen paikastaan loppukauden aikana.

Fabiánin kausi oli suurmenestys, eikä se ole jäänyt huomaamatta muun muassa Barcelonalta. Fabián haluaa kuitenkin jäädä kasvattajaseuraansa kasvamaan niin pelaajana kuin persoonana. Se on järkevä päätös, sillä Fabián voi ottaa esimerkkiä Dani Ceballosista. Ceballos lähti viime kesänä Betisistä Real Madridiin, ei saanut koko kauden aikana juurikaan peliaikaa ja neuvottelee parhaillaan paluusta Betisiin.

Ceballosilla olisi kuitenkin täysi työ napata avauksen paikka Fabiánilta.

Alla jo julkaistut TOP-listaukset sekä tähdistökentällinen:

Tähdistökentällinen

TOP 5: La Liga -kauden parhaat maalivahdit

TOP 5: La Liga -kauden parhaat topparit

TOP 5: La Liga -kauden parhaat laitapakit