Málagan ja Las Palmasin kaudet ovat olleet suoranaisia farsseja. Kaksikko on jo varmistanut putoamisensa ja seurat joutuvat pelaamaan loppukauden ajan suurien vihellyskonserttien alaisena kotistadioneillaan.

Seurahistorian surkeimman kauden pelannut Málaga saa syyttää heikosta vuodesta vain itseään. Seura epäonnistui pahemman kerran kesällä, kun se ei onnistunut korvaamaan kolmea tärkeintä pelaajaa käytännössä ollenkaan. Pablo Fornals, Sandro ja Ignacio Camacho poistuivat seurasta yhteensä vain 33 miljoonalla eurolla.

Tilalle tuli vain pelaajia, jotka nipin napin pystyi laskemaan edes La Liga -tason pelaajiksi. On äärimmäisen vaikea alkaa rakentamaan menestyvää kautta sellaisiin lähtökohtiin. Málagan syyskausi oli historiallisen surkea, mutta päävalmentaja Míchel ei kuitenkaan saanut potkuja. Joka viikko niitä odotettiin, mutta Míchel sai kuin ihmeen kaupalla jatkaa roolissaan.

Málaga antoi viimein luotsilleen potkut tammikuussa. Korvaajaksi saapunut José González ei saanut seuran laivaa käännyttyä, joka ajoi karille viime torstaina Valenciassa, kun Levante varmisti seuran putoamisen.

Paco Jémez ei saanut Las Palmasin kurssia käännettyä kevätkaudella. Kuva: Getty

Jos Málagan kausi on ollut yhtä suurta epäonnistumista, niin samaa voi sanoa Las Palmasista. Las Palmasin kausi on ollut totta puhuen vielä muutamaa astetta heikompi, vaikka putoaminen ratkesi muutamaa päivää myöhemmin.

Las Palmas lähti kauteen suurin odotuksin. Jotkut puhuivat jopa eurosijoista.

Kaikki näytti hyvältä – olihan Las Palmasilla varsin laadukas pelaajamateriaalikin syyskaudelle. Valmentaja oli suurin kysymysmerkki. Hienoa työtä saarelle tehneelle Quique Setiénille korvaajaksi seuran B-joukkueesta saapunut Manolo Márquez erosi roolistaan vain kuuden ottelun jälkeen. Tuloksena oli ollut jopa neljä tappiota ja muutama vihellyskonsertti kotiotteluissa.

Ruoriin astui Pako Ayestarán. Valinnasta huomasi helposti sen, millaisessa hädässä Las Palmasin seurajohto oli. Ayestarán saapui Las Palmasiin saatuaan edellisellä kaudella potkut Valenciasta hävittyään sarjakauden ensimmäiset neljä ottelua ja oltuaan kuuden ottelun tappioputkessa. Ayestarán poistui Las Palmasista melkein yhtä pikaisesti kuin saapuikin – eikä napannut voiton voittoa.

Sitten Las Palmasissa alkoi sellainen show, jota ei oltu hetkeen nähty. Ayestaránia saapui paikkaamaan Paco Jémez – oman kaupungin poika. 48-vuotias valmentaja tunnetaan vähintäänkin kyseenalaisista kommenteistaan ja tekosistaan, eikä Jémez ollut päässyt niistä eroon kevätkauden aikana – odotetusti.

Jonathan Vieran myynti Kiinaan pilasi Las Palmasin kauden. Kuva: Getty

Jémez haukkui jo toisena työpäivänään Loïc Rémyn ja Tannanen heikoista käytöstavoistaan. Kaksikko sai lähteä Las Palmasista, vaikka Rémy oli kipeästi maaleja tarvitsevan joukkueen paras maalintekijä.

Kevätkauden aikana Jémez keskittyi haukkumaan enemmän omaa joukkuettaan mediassa kuin itse työhönsä, eli valmentamiseen. Se näkyi. Las Palmasin pelissä ei ole ollut minkäänlaista järkeä pitkään aikaan. Tosin eihän se voi yllättää, jos seurassa on ollut kolme eri päävalmentajaa tällä kaudella.

Las Palmas joutuu kesällä kovan paikan eteen. Joukkue uusiutuu kovalla kädellä – ehkä parempi niin. Seura tulee kuitenkin menettämään valtavia summia rahaa ja Segundasta on äärimmäisen vaikea nousta takaisin pääsarjaan.

Monet La Ligasta Segundaan pudonneet joukkueet ovat kadonneet täysin jalkapallokartalta. Ikävä kyllä on todettava, että ei olisi minkäänlainen yllätys tämän seurajohdon alaisuudessa, jos Las Palmas todella jäisi ensi kaudella Segundan hännille.

Siihen on kuitenkin vielä valtavan pitkä matka. Muutoksia on kuitenkin tapahduttava – välittömästi.