Sunnuntaina pelattiin Camp Noulla La Liga -kauden tähän asti tärkein yksittäinen ottelu. Miksikään suureksi klassikoksi ottelu ei silti noussut. Pelin ehdoton kohokohta oli Lionel Messin huikea vapaapotkumaali, joka riittikin kukistamaan sarjakakkosen Atlético Madridin (raportti ottelusta).

Pelin henki oli kaikille etukäteen selvä. Trilleri olisi Atlético Madridin oljenkorsi mestaruustaistelussa. Voitolla Diego Simeonen rakkikoiralauma olisi jo puraissut kiinni Barcelonan nilkkaan ja kutistanut eron sarjakärkeen vain kahteen pisteeseen. Vaan näin ei käynyt. Rakkikoiran räksytys on enää pelkkää etäistä ulinaa.

Barcelona nollasi Antoine Griezmannin ja Atléticon, ja repäisi pahimpaan – ja ainoaan – uhkaajaansa jälleen kahdeksan pisteen kaulan. Käytännössä ero on oikeastaan jopa yhdeksän pistettä, sillä Barcelonan maaliero on niin paljon Atléticon vastaavaa parempi.

Jos Barcelona vielä ykköspaikalta putoaisi, olisi se historiallinen tapaus. Vielä koskaan La Ligassa ei ole käynyt niin, että sarjakärjen ote mestaruudesta kirpoaisi, kun se on johtanut liigaa 11 kierrosta ennen maalia vähintään kahdeksalla pisteellä.

OptaJose

@OptaJose
8 - Never in a La Liga season a team lost the title with at least an 8 point advantaje over the second with 11 games left to be played. @FCBarcelona

Voisiko näin sitten käydä nyt? Oma vastaukseni on ei.

Kaikki kunnia Atléticolle, jolle eilinen tappio oli La Ligassa vasta kauden toinen. 27 ottelussaan Atlético on päästänyt vain 12 maalia. Se on suorastaan hämmästyttävän vähän, ja yksi vähemmän kuin Barcelonalla.

Monella muulla kaudella Atléticon saldolla saatettaisiin matkata kohti mestaruutta, mutta tällä sesongilla Barcelonan vauhti on ollut liikaa. 27 peliä ilman tappiota ja näissä huikeat 70 tehtyä maalia. Yritä siinä sitten panna hanttiin.

Romahduksia, sulamisia ja jäätymisiä. Kaikkia niitä on urheilu historian saatossa draaman ystäville tarjonnut, mutta mikään ei viittaa siihen, että Barcelonan kone alkaisi yskiä.

Suurin osa Barcelonan maali-iloitteluista nähtiin toki jo syyskaudella tai viimeistään tammikuussa, mutta nyt – kauden tärkeimmillä hetkillä, Atléticon hönkiessä niskaan – Barca on osoittanut vielä merkittävämmän suuren joukkueen kyvyn: se on osannut kääntää tasaisia ja vaikeita otteluita niukoiksi voitoiksi.

Luis Suárezin maalijyvän löytyminen kauden edetessä on toki ollut eduksi, mutta vielä tärkeämpää on ollut Leo Messin henkinen kantti ja ylivertainen vapariosaaminen. Juuri nyt Messi on ratkaiseva ero tulevan mestarin ja hyvän kakkosen välillä.

Kuva: Getty Images

Totta kai esimerkiksi Gerard Piquén jaksaminen otteluruuhkan keskellä on Barcelonalle erittäin tärkeää. Tietysti myös Andrés Iniestan takareisivamma oli ryhmälle kova kolaus. Silti eilenkin Barcalla oli yhä varaa jättää vaihtopenkille muun muassa Paulinho ja Ousmane Dembélé. Ihan yhteen tai kahteen loukkaantumiseen ei korttitalo vielä kaadu.

Otteluohjelmakin Barcalle mukavan suosiollinen

Jos joku on yhä epäileväinen, niin vielähän voidaan vilkaista myös joukkueiden loppukauden ohjelmia. Sekin puhuu nimittäin Barcelonan pussiin. Atléticon kalenteriin on edes turha ihmeemmin paneutua, sillä takaa-ajajan on käytännössä voitettava kaikki pelinsä, jos se aikoo ihmeidentekijäksi. Mutta löytyykö Barcan otteluohjelmasta sitten sudenkuoppia?

Eipä juuri. Hieman haastava voi olla vierailu Sevillassa maaliskuun viimeisenä päivänä, mutta muuten viidestä vieraspelistä kolmessa on vastassa putoamistaistoa käyvä joukkue.

Kaikkein vaikein vaihe on edessä huhtikuun puolivälin tietämissä. 15. huhtikuuta Barca isännöi Valenciaa ja kolme päivää myöhemmin se matkaa Celta Vigon vieraaksi. Näistä peleistä pitäisi saada hyvä tulos, vaikka jo 21.4. Barca kohtaa Copa del Reyn loppuottelussa Sevillan. Mikäli tuossakaan otteluputkessa ei kompurointeja tule, voidaan samppanjat panna jo jäihin.

On jopa todennäköistä, että sarjakauden toisessa El Clásicossa 6. toukokuuta Barcelona on jo mestaruutensa varmistanut.

Europelirasituksestakaan ei Atlético voi optimismia hakea, sillä Atlético kuuluu Eurooppa-liigan voittajasuosikkien joukkoon siinä missä Barcelona Mestarien liigan. Niin, itse asiassa Barcelonan kohdalla pitäisikin jo alkaa pohtia, voiko Ernesto Valverde toistaa Pep Guardiolan (2008-2009) ja Luis Enriquen tekemän tempun ja (2014-2015) johdattaa Barcan peräti triplamestaruuteen jo debyyttikaudellaan?

Kärkikaksikon loppukauden sarjaohjelma alla:

BARCELONA
10.3. Málaga-Barcelona
18.3. Barcelona-Athletic Bilbao
31.3. Sevilla-Barcelona
8.4. Barcelona-Leganés
15.4. Barcelona-Valencia
18.4. Celta Vigo-Barcelona
29.4. Deportivo-Barcelona
6.5. Barcelona-Real Madrid
9.5. Barcelona-Villarreal
13.5. Levante-Barcelona
20.5. Barcelona-Real Sociedad

ATLÉTICO MADRID
11.3. Atlético-Celta Vigo
18.3. Villarreal-Atlético
1.4. Atlético-Deportivo
8.4. Real Madrid-Atlético
15.4. Atlético-Levante
18.4. Real Sociedad-Atlético
22.4. Atlético-Real Betis
29.4. Alavés-Atlético
6.5. Atlético-Espanyol
13.5. Getafe-Atlético
20.5. Atlético-Eibar