Atlético Madrid haastaa sunnuntaina Barcelonan Camp Noulla. Kyseessä on La Ligan kärkikamppailu, joka tulee hyvin pitkälle määrittelemään, taisteleeko Diego Simeonen miehistö realistisesti mestaruudesta vai ei.

Ottelusta voisi poimia kymmenittäin eri nostoja, joita kannattaa seurata, mutta yksi nousee ylitse muiden. Vastakkain on kaksi käsittämättömän hyvää puolustusta. 26 kierroksen jälkeen Atlético on päästänyt vain 11 maalia ja Barcelonan lukema jää vain kaksi osumaa heikommaksi. La Ligan muut joukkueet ovat päästäneet tässä vaiheessa keskimäärin 37,7 maalia.

Entistäkin mielenkiintoisemmaksi asian tekee se, että nämä kaksi erinomaista puolustusta ovat pelanneet tälläkin kaudella täysin eri tyyleillä.

Atlético Madrid puolustaa usein 4-4-2-formaatiolla. Se vetäytyy todella syvälle omaan päähänsä, muodostaa kaksi tiivistä linjaa ja ei hätäile pallonriiston kanssa. Joukkueen pääprioriteettina on se, että vastustaja pyritään pitämään hinnalla millä hyvänsä pois kaikista vaarallisimmilta maalintekoalueilta. Se antaa vastustajansa myllyttää ja on valmis päästämään heidät kokeilemaan kaukaakin, koska se on heille parempi vaihtoehto kuin rynnätä muodosta ja tehdä tila, jonka vastustaja voi käyttää.

Siinä missä Atléticon suurin huolenaihe on se, mitä sen linjojen edessä tai välissä tapahtuu, Barcelonan puolustajilla vastaavanlainen vaiva on se, mitä heidän takanaan tapahtuu, sillä katalonialaisten puolustuslinja pelaa korkealla. Tämä johtuu luonnollisesti siitä, että koko joukkue pyrkii useimmiten riistämään pallon jo ylhäällä. Se paineistaa vastustajaa välittömästi pallonmenetyksen jälkeen ja jos tässä tilanteessa puolustuslinja jäisi makaamaan, olisi joukkueen muoto todella pitkä ja helposti murrettavissa. Ennen Barcelonan prässääminen oli ajoittain jopa liiankin uhkarohkeaa, mutta Ernesto Valverden aikakaudella homma on ollut hyvässä tasapainossa. Joukkue antaa vastustajalleen painetta, mutta ei lähde hurjaan prässiin ennen oikean ”triggerin” tapahtumista.

Barcelonan ja Atléticon puolustustavoissa on valtavasti eriäväisyyksiä, mutta se tärkein asia yhdistää. Kummallakin on selkeä suunnitelma ja pelaajat toteuttavat sitä erinomaisesti.