Barcelonan ja Espanyolin välit ovat viime päivien tapahtumien myötä entistäkin hyisemmät.

Barcelona kaatoi Espanyolin Copa del Reyssä yhteismaalein 2-1. Barça-pelaajille oli ilmeisesti jäänyt hieman hampaankoloon ensimmäisestä osaottelusta, jonka Espanyol voitti kotikentällään 1-0. Tuossa pelissä Espanyol myös pelasi hyvin fyysisesti, ja Barcelonan maalivahti Jasper Cillessen sai ilmeisesti katsomosta heitetyn golfpallon päähänsä (lue tästä). Barcelona-leirissä ei myöskään pidetty Espanyol-pelaajien juhlinnasta pelin jälkeen.

Toisen, Barcelonan 2-0-voittooon päättyneen, osaottelun jälkeen Gerard Piqué ja Sergio Busquets antoivat medialle melko kitkeriä kommentteja.

– He juhlivat Cornellàlla [Espanyolin stadion, Cornellà-El Prat] kuin olisivat edenneet jatkoon. Kaksiosainen ottelupari kestää kuitenkin 180 minuuttia. Me palautimme heidät omalle paikalleen, Busquets sanoi lehdistölle.

– Ei meillä ollut sen suurempaa hätää, mutta Cornellàn Espanyol tekee aina asiat meille vaikeiksi, Piqué puolestaan sanoi.

Yleensä puhutaan Barcelonan Espanyolista. Espanyolin kotistadion sijaitsee kuitenkin Cornellà de Llobregatissa, joka ei ole varsinaisesti Barcelonaa, vaan yksi Barcelonan kehyskunnista.

Toimittajat kysyivät, miksi Piqué puhui toistuvasti Cornellàn Espanyolista.

– Hehän ovat Cornellàsta, eikö?

Espanyol vaatii tutkintaa

Espanyolin leirissä Busquetsin ja Piquén kommentteja ei katsottu kovin hyvällä. Seura vaatii, että liigan kurinpitoelin tutkii Barcelona-pelaajien lausunnot.

– Busquetsin antama lausunto on ehdottomasti ristiriidassa jalkapalloon liittyvän vastustajan kunnioituksen kanssa. Tällainen voi aiheuttaa väkivaltaa ja suvaitsemattomuutta, Espanyolin tiedotteessa sanottiin.

Piquétä ei päästetty sen vähemmällä.

– Tässä lausunnossa oli halventava sävy kehyskuntia kohtaan. Herra Piqué flirttailee muukalaisvihamielisten asenteiden suuntaan.

Vielä ei tiedetä, tutkitaanko Busquetsin ja Piquén lausuntoja.

”On tärkeää osata voittaa oikein”

Espanyolin päävalmentaja Quique Sánchez Flores on luonnollisesti täysin tietoinen räjähtämäisillään olevasta ruutitynnyristä.

– Yksittäiset ihmiset eivät loukkaa minua, mutta minä puolustan joukkuettani ja ammattikuntaani. Se, että tietää miten voittaa oikein, on yhtä tärkeää kuin hyvä häviäminen, Sánchez Flores muotoili lehdistölle.

[readmore from=Barcelona]

– Jalkapallossa puhumme paljon hyvästä häviämisestä, mutta on myös tärkeää osata voittaa oikein.

– Yllätyin siitä, että he [Piqué ja Busquets] tekivät näin. Me emme voi kontrolloida tällaista. Urheilullisten asioiden kontrolloimisessa on ihan tarpeeksi.

– Me vetoamme maalaisjärkeen. Meillä on upea historia ja tuemme 100-prosenttisesti seuran viestiä.

Miksi Piquén lausunto oli kyseenalainen?

Barcelonan Espanyol tai Cornellàn Espanyol. Onko sillä niin väliä? Sehän on vähän kuin Helsingin HJK tai Töölön HJK. Paitsi että Espanjassa mikään ei ole ihan niin yksinkertaista.

Cornellà de Llobregatin alue nousi otsikoihin viime marraskuussa, kun katalaanilehti El Nacionalissa julkaistiin mielipidekirjoitus. Kirjoituksessa väitettiin, että Cornellàn asukkaat ovat sisäisen maahanmuuton myötä synnyttäneet tietynlaista vastarintaa paikalliselle aluekulttuurille. Cornellàlaiset eivät ole esimerkiksi halunneet kunnolla integroitua katalonialaiseen yhteiskuntaan, eivätkä muilta Espanjan alueilta Cornellàan muuttaneet ole halunneet opetella katalaania.

Vielä kovemman väitteen mukaan Cornellà de Llobregat on tätä nykyä hyvä esimerkki kehyskunnasta, jossa espanjalainen nationalismi nostaa päätään ja jossa katalaaneja painetaan alas.

Piqué tuskin teki tätä vihjausta vahingossa. Barcelona seurana ja Piqué erityisesti ovat tulleet tunnetuiksi vahvoina Katalonian itsenäisyyden puolestapuhujina. Espanyolia taas on perinteisesti pidetty Barcelonan kahdesta suuresta seurasta myönteisempänä Espanjan keskushallintoa kohtaan.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila