Real Madrid voitti keskiviikkoiltana tuskaisen esityksen jälkeen Leganésin Copa del Reyn puolivälierän ensimmäisessä osaottelussa. Vaikka se onnistuikin Marco Asension 88. minuutin maalilla ottamaan ison harppauksen kohti jatkopaikkaa, ei peliesitys ollut kaksinen.

Tällä kertaa heikko peliesitys riitti voittoon, mutta useasti tällä kaudella myös tulos on jäänyt heikoksi. La Ligassa näin on käynyt useammin kuin kertaakaan aiemmin tässä vaiheessa kautta 2010-luvulla.

Mistä johtuu, että La Ligan ja Mestarien liigan hallitseva mestari on näin pahasti vaikeuksissa? Syitä on useita, mutta kun tilannetta lähdetään purkamaan, on hyvä aloittaa isoista asioista.

Siirtyminen vahvemmin pallonhallintapeliin

Isossa kuvassa yksi suurimmista muutoksista aiempaan on se, että Real Madrid on pyrkinyt pitämään palloa enemmän itsellään. Tästä saatiin viitteitä jo kauden alussa, kun joukkue piti Espanjan Supercupin toisessa osaottelussa pelivälinettä enemmän itsellään kuin pallonhallintapelin pioneereihin kuuluva FC Barcelona. Tämä ei ehkä kuulosta kovin erikoiselta asialta, mutta edellisen kerran Los Blancos piti El Clásicossa vastustajaansa enemmän palloa vuonna 2003.

Joukkue siis haluaa kontrolloida peliä pitämällä pelivälinettä itsellään ja tämä käy selvästi ilmi myös tilastoista – pallonhallintaprosentti, syöttöjen onnistumisprosentti ja lyhyiden syöttöjen määrät ovat kasvaneet verrattuna aiempiin kausiin.

Tässä on kuitenkin yksi valtava ongelma, jota Zinédine Zidane ei ole vaikuttanut tajuavan: pallonhallinta itsessään ei takaa vielä yhtään mitään.

Mihin pallonhallinnalla pyritään?

Pelivälinettä ei pitäisi pyrkiä pitämään omalla joukkueella pelkästään sen takia, että se on omalla tavallaan todella hienoa, vaan siinä tulisi aina olla hyvin selkeät tavoitteet, päämäärät ja tavat, joilla ne saavutetaan. Nyt vaikuttaa siltä, että ranskalaisvalmentaja olettaa pallonhallinnan tuottavan automaattisesti tulosta.

Pallonhallintapelaaminen ei ole helpoin tapa pelata jalkapalloa – päinvastoin. Se on todella vaikeaa, mutta oikein toteutettuna yksi todennäköisimmin voiton tuovista tavoista.

Väärin toteutettuna pelaaminen ja tulokset näyttävät siltä, miltä madridilaisseuran pelit ovat tällä kaudella usein näyttäneet eli selvästi huonommilta, mihin kyseinen joukkue parhaimmillaan pystyisi.

Real Madrid pitää siis tällä hetkellä keskimäärin enemmän pelivälinettä hallussaan kuin sen vastustajat. Ongelmana on se, ettei hallintajaksot usein johda mihinkään – ainakaan niin hyvin kuin olisi mahdollista. Voimme verrata esimerkiksi Pep Guardiolan Manchester Cityyn, joka on tehnyt tämän kauden Valioliigassa keskimäärin 2,13 pelitilannemaalia ottelua kohden. Sama lukema Los Blancosilla on 1,05 eli yli puolet vähemmän.

Maalintekopaikoilla ja laadukkailla maalintekopaikoilla on iso ero

Real Madridin pitää palloa vain sen pitämisen vuoksi. Sen pelaajille ei tunnu olevan selvää, kuinka tuo tulee jalostaa laadukkaiksi maalintekopaikoiksi parhailta mahdollisilta sektoreilta.

Vaikka peliväline pysyy Real Madridilla melko hyvin, tulevat sen murtautumiset edelleen hyvin paljon keskitysten kautta ja kyseinen murtautumistapa on jalkapallossa tilastollisesti heikoin.

Tulee myös huomioida, että mitä kauemmin joukkue pitää palloa hyökkäyskolmanneksella, sitä enemmän aikaa vastustajan puolustajilla on ryhmittäytyä vastaanottamaan tuota keskitystä. Sen seurauksena rangaistusalueella on usein selkeä puolustavan joukkueen ylivoima ja osittain tämän takia keskityksetkään eivät ole tuottaneet tulosta viime kauden tavoin.

OptaJose

@OptaJose
13 - Marcelo has attempted 16 crosses, 13 of them not succesfull, his worst record ever in a single league game for Real Madrid. Pump

Vaikka keskitys tulisikin omalle pelaajalle, on siitä onnistuminen epätodennäköisempää kuin normaalista laukauksesta samalta sektorilta.

Joukkueelle tulisi siis olla selvää, mihin pallonhallinnalla pyritään, kuinka sen edut pystytään maksimoimaan ja miten se jalostetaan laadukkaiksi maalintekopaikoiksi. Tällä hetkellä näin ei ole ja töitä kyseisten tavoitteiden saavuttamiseksi riittää.

Jeremias Fisk
Twitter: @MonsieurFisk