Sergio Ramos teki sergioramosit viikonlopun ottelussa. Lähti siis aikaiseen suihkuun.

Ensin Ramosin kyynärpäät heiluivat lapun arvoisesti 11. minuutilla ja toistamiseen neljä minuuttia ennen täyttä aikaa.

Ulosajon hetkellä oli selvää, että Ramosilta jäisi Daniel Carvajalin ja Casemiron tavoin väliin seuraava liigaottelu – kotipeli Sevillaa vastaan. Kysymys kuuluu: eikö Ramosilta pitäisi jäädä väliin myös Realin seuraava liigaottelu: El Clásico?

Pohjustan kysymystä hieman. Ramosilta jää Sevilla-peli väliin ulosajosta automaattisesti tulevan yhden ottelun pelikiellon vuoksi. Mutta. Athletic-pelissä tullut toinen varoitus oli Ramosin viides tällä kaudella. Samalla kun Ramos ajettiin ulos, hänen korttitilinsä siis täyttyi.

Eikö loogisesti ajatellen Ramosin pitäisi huilata seuraavat kaksi peliä? Yksi ulosajon ja toinen korttitilin täyttymisen vuoksi? Ehkä pitäisi, mutta näin ei kuitenkaan ole käymässä.

Kaksoisrangaistuksesta ei mainintaa

Syynä on La Ligan sääntöjen kurinpitokohdasta löytyvä porsaanreikä. Tai reikä ylipäätään. ”Kaksoisrangaistuksesta” kun ei mainita mitään. Tässä kohtaa on huomautettava, että tuorein saatavilla oleva tieto löytyy kauden 2016-17 sääntökirjasta, koska tämän kauden sääntökirja ei ole julkisesti saatavilla (tyypillistä Espanjaa).

On syytä kuitenkin olettaa, että säännöt ovat tämän kohdan suhteen pysyneet muuttumattomina viime kaudesta, sillä tämänkaltaisesta sääntömuutoksesta ei ole espanjalaismediassa mitään puhuttu.

No vaikka kaksoisrangaistuksesta ei ole mitään mainintaa, niin eikö sitä voida kuitenkin soveltaa?

Lainopillisesti kenties, jos kerran molemmista pelikieltoon johtavista teoista annettaisiin rangaistus erikseen (eli 1+1). Mutta kun katsotaan aiempaa käytäntöä, näin ei ole toimittu.

Ulosajo ei rasita korttitiliä

Kaudella 2015-16 Ramos kärsi ensin viiden varoituksen jäkeen yhden ottelun pelikiellon varoitustilin täytyttyä. Sen jälkeen topparille kirjattiin La Ligassa vielä kuusi varoitusta, joista neljä tuli kahdessa ottelussa (eli Ramos ajettiin kahdesti ulos kahden varoituksen myötä).

Ramos oli kuitenkin yhteensä vain kaksi ottelua pelikiellossa – automaattisten ulosajojen vuoksi. Viidennestä keltaisesta kortista ei seurannut minkäänlaista rangaistusta, vaikka sen periaatteessa olisi pitänyt johtaa korttitilin täyttymisen vuoksi pelikieltoon.

Voidaan siis sanoa, että kahdesta varoituksesta tuleva ulosajo ei kasvata korttitiliä. Siitä voidaan vääntää peistä, pitäisikö sääntöpykälän mennä eri tavalla. Lopputulos on nyt joka tapauksessa se, että Real Madrid saa kapteeninsa El Clásicoon – ellei kabineteissa määrätä lisäpelikieltoa.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila