Uskomatonta. Se on ehkä sana, joka tulee ensimmäisenä mieleen.

Puhutaan tietysti eilisestä Valencia-Barcelona-kamppailusta. Neto räveltää Lionel Messin vedon maaliin. Barcelonan porukka lähtee juhlimaan maalia ja samaan aikaan peli jatkuu. Maalia ei koskaan hyväksytä. Jopa hiljaisena pidetty Messi ilmaisee mielipiteensä tuomariston suuntaan melko raivokkaasti.

Sehän siitä olisi vielä puuttunut, että Valencia olisi tehnyt vastahyökkäyksestä maalin. Ei sentään tehnyt, mutta siirtyi kyllä pelissä johtoon. Lopulta Barcelona onnistui tasoittamaan ja peli päättyi 1-1.

Kukaan ei tiedä, mitä olisi käynyt jos Messin maali olisi hyväksytty. Ehkä Barcelona olisi voittanut, ehkä Valencia olisi noussut. Varmaa on kuitenkin se, että La Ligan kärkikamppailussa ei pitäisi tapahtua tällaista. Eikä missään muussakaan kamppailussa. Jostain syystä La Ligassa näitä hämmentäviä sattumuksia kuitenkin tapahtuu kerta toisensa jälkeen.

Moni Barcelonan kannattaja alkoi eilisen virheen jälkeen muistella viime tammikuun tapahtumia. Silloin Aleix Vidalin laukaus painui Real Betisin maaliin. Lehdistö laskeskeli, että pallo kävi peräti 57 senttiä – yli puoli metriä – Betisin maalissa. Osumaa ei kuitenkaan hyväksytty.

Moni Barcelonan vastustaja (ja Barcelonan päävalmentaja Ernesto Valverde) puolestaan muistaa, mitä tapahtui aiemmin tällä kaudella Barcelonan ja Málagan välisessä ottelussa. Pallo kävi selvästi päätyrajan väärällä puolella, ei vihellystä ja Barça teki maalin.

Miettikääpä, tuossa on vain yhden joukkueen räikeimmät tuomarivirheet viimeisen kymmenen kuukauden ajalta. Ei noin voi olla! Tämähän on ihan kestämätöntä.

Kitinä tuomareista on eri asia

Joku kuittaa haamumaalit perus kitinänä. Sitähän tuomarit aina saavat osakseen. Ei peliä ilman valitusta tuomariston päätöksistä.

On se toki niinkin, mutta haamumaalit (ja miksikä Málagaa-osumaa kutsuisi) eivät ole ihan tavallisia tuomarivirheitä. Rankkaripäätöksissä on usein tulkinnanvaraa. Oliko kontakti? Kuinka voimakas kontakti? Näyttelikö vastapelaaja? Ne ovat vaikeita tilanteita. Samoin marginaaliset paitsiotilanteet. Puolustaja ja hyökkääjä ovat molemmat liikkeellä ja pallo tulee vielä kolmannesta suunnasta. (Samaan hengenvetoon on sanottava, että räikeitä paitsiomokiakin tulee La Ligassa aivan liian usein.)

Mutta että kysymys siitä, ylittikö pallo päätyrajan. Herranen aika, ei se päätyraja liiku mihinkään. Siinä kohtaa tuomarin ainoa tehtävä on nähdä, pyöriikö pallo kokonaan paikallaan olevan viivan yli.

Sen ei pitäisi olla mahdottoman vaikea tehtävä. Jos ja kun se sitä nyt kuitenkin näyttää Espanjassa olevan, ensimmäinen kysymys kuuluu: miksi tuomareiden taso Espanjassa on niin heikko?

Toinen kysymys: jos ja kun tuomareiden taso ei Espanjassa päätä huimaa, miksei asiaa saada korjattua? Nyt onneksi Espanjaankin tulee videotarkistukset (VAR) käyttöön. Sillä pitäisi saada tässä jutussa mainitut pahimmat ongelmakohdat korjattua.

Miksi siinäkin meni niin kauan? Miksi Espanjassa aina menee niin kauan?

Ruskeat kirjekuoret ja lämmitetyt pallot

La Liga haluaa kilpailla Valioliigaa vastaan. Ok, sitten pitäisi tietyissä asioissa nostaa standardit vähintään Valioliigan tasolle.

Valioliigassa eri asiat pyritään esittämään mahdollisimman läpinäkyvästi. Halutaan olla allonharjalla esimerkiksi tuomareiden teknisissä apuvälineissä, koska se parantaa pelin oikeudenmukaisuutta.

Espanjassa oikeudenmukaisuus on liian usein vain kaunis ajatus. Paljon kertoo se, että Espanjassa puhutaan ihan yleisesti ruskeista kirjekuorista ja lämmitetyistä palloista. On hyvin mahdollista, että puheet ovat perättömiä. Ainakaan toistaiseksi todisteita ei ole pystytty esittämään väitteiden tueksi. Mutta jo se, että jopa lehdistössä vihjaillaan ihan avoimesti korruptiosta ja sopupelistä, kertoo sarjan tietystä kehittymättömyydestä.

Kirjoitin aiemmin tällä kaudella Copa del Reyn järjettömyydestä (lue teksti tästä). Se sopii hyvin tähän samaan linjaan. Ohjataan teknisillä päätöksillä ratkaisut tiettyyn suuntaan.

Espanja on edelleen liian monessa asiassa futiksen takapajula. La Ligassa on kyllä huikeita seuroja, faneja ja pelaajia. On ilmiöitä, on tarinoita. Sarja haluaa kilpailla Valioliigan tasoisen instituution kanssa. Siihen olisi aineksia, mutta niin kauan kuin pelin oikeudenmukaisuutta tuhotaan, Valioliiga pysyy kaukana edellä.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

Korjaus klo 12.22: Espanjaan tulee käyttöön videotarkistukset, ei maaliviivateknologia.