La Ligan 13. kierroksen ehdoton huippuottelu pelataan sunnuntai-iltana Mestallalla, mutta sähköä riittää muuallakin. Tarkastelemme kierrosennakossa tarkemmin kolmea ottelua.

Joko Cristianon ja Benzeman ketsuppipullo aukeaa?

Real Madridin syksy on ollut kaikkea muuta kuin helppo. Ero sarjakärki Barcelonaan on venähtänyt jo kymmeneen pisteeseen, eikä La Ligan historiassa ole vielä koskaan noustu noin suurelta takamatkalta mestaruuteen.

Erityisen vaikeaa on ollut Realin nimekkäillä hyökkääjillä, sillä Cristiano Ronaldo ja Karim Benzema ovat tehneet alkukauden aikana sarjassa vain maalin mieheen. Tiistaina Mestarien liigassa kaksikko kuitenkin kohenteli itseluottamustaan heppoisen APOEL:in kustannuksella, sillä kumpainenkin viimeisteli kaksi osumaa Realin jatkopaikan varmistaneessa 6-0 -voitossa.

Lauantaina Santiago Bernabéulle saapuu Málaga, joka on päästänyt sarjassa Las Palmasin jälkeen eniten maaleja, yhteensä 25. Kaikki edellytykset henkilökohtaisten maalisaldojen kohentamiseen ovat näin olemassa.

Kumpi herroista tekee ensin kauden toisen maalinsa? Kuva: Getty Images

Málaga on kuitenkin osoittanut heräämisen merkkejä ja se hyvästelikin viime viikonloppuna sarjan jumbosijan. Kun ensimmäisestä yhdeksästä otteluista kertyi pisteitä ainoastaan yksi, on Málaga saanut viimeisestä kolmesta ottelustaan yhteensä kuusi pistettä. Se on kaksi pistettä enemmän kuin Real Madrid viimeisestä kolmesta pelistään.

Real Madridin sairastupa on tyhjenemässä kovaa vauhtia ja viimeisetkin pelaajat ovat alkaneet palailla harjoitusvahvuuteen. Keylor Navas ja Gareth Bale lienevät joka tapauksessa edelleen sivussa, ja uutena loukkantumislistalle lisättiin Marco Asension nimi.

Nenänsä murtaneen Sergio Ramosin pelaaminen voi olla mahdollista kasvosuojuksen kanssa, mutta varmuudella puolustuslinjasta on sivussa pelikieltoa kärsivä Nacho. Jos kapteeni ei pelaa, noussee avaukseen Jesus Vallejo.

Berizzolle pelaava Sevilla rämpinyt pahasti vieraskentällä

Kärkipelin esiotteluna nähdään Villarreal-Sevilla, jossa asettuvat vastakkain La Ligan kutonen ja vitonen. Molemmat seurat on totuttu näkemään viime vuosien aikana europeleissä, ja aika ajoin myös Mestarien liigassa. Nyt Valencia on tunkeutunut neljänneksi suurseurojen sekaan Mestarien liiga -paikoille, mutta Villarreal ja Sevilla eivät varmasti luovuta taistelutta.

Molemmat joukkueet pelasivat viikolla myös europelejä, ja varsin hyvällä menestyksellä. Villarreal nousi tappioasemasta voittoon Astanaa vastaan ja varmisti oman Eurooppa-liigan lohkonsa voiton. Sevilla puolestaan nousi Mestarien liigassa pitkään muistettavassa pelissä 0-3 tappioasemasta Liverpoolia vastaan 3-3 -tasapeliin.

Hyvät tulokset europeleissä nostivat henkeä varmasti molemmissa ryhmissä, mutta Sevillalla on puolellaan lisäksi lepoetu, sillä se pelasi oman europelinsä kaksi päivää aikaisemmin.

Sevillan osalta komeasta noususta puhuttiin lopulta aika vähän, kun ottelun jälkeen selvisi, että joukkueen valmentaja Eduardo Berizzo sairastaa eturauhassyöpää. Joukkueelleen Berizzo tiedotti taudistaan Liverpool-ottelun puoliajalla pukukopissa. Tiistaina joukkue innostui todella pelaamaan koutsille, ja voi olla, että sama intohimo ja näyttämisen halu on voimissaan edelleenkin.

Berizzo käy lähiviikkoina tärkeimpiä taistelujaan kentän ulkopuolella. Kuva: Getty Images

Molemmilla joukkueilla on jokunen loukkaantumisista johtuva poissaolo. Villarrealin osalta merkittävin on Samu Castillejon puuttuminen kokoonpanosta, ja Sevillaa rasittavat etenkin Nico Parejan ja Simon Kjaerin poissaolot.

Tuoreet tilastot lupaavat joka tapauksessa Villarrealin kannalta hyvää. Villarrealin verkkoon ei ole tehty maalin maalia sen neljässä viimeisessä kotiottelussa, ja Sevilla puolestaan on hävinnyt neljä viimeistä vieraspeliään.

Marcelino ja Piqué seuraavat kärkiottelua katsomosta

Sunnuntai-ilta päättyy kierroksen herkkupalaan, kun sarjakakkonen Valencia saa vieraakseen sarjakärki Barcelonan. Valencia on kerännyt 12 ottelusta komeat 30 pistettä ja Barcelona 34, kun seuraavaksi parhaalla pisteitä on vain 24. Kaksikon lisäksi kauttaan ilman tappioita jatkaa vain Atlético Madrid, mutta sen saldoa rasittaa peräti kuusi tasapeliä.

Barcelonan vire alkukauden aikana on ollut hurja, ja sen päästettyjen maalien määrä (4) on muun muassa La Liga -historian vähäisin 12 kierroksen jälkeen. Nyt se joutuu kuitenkin kenties kauden kovimpaan testiinsä – hieman epävireinen Juventuskin mukaan luettuna – sillä niin vakuuttava on ollut myös Valencia.

Valencian kahdeksan sarjaottelun voittoputki on sen oman liigahistorian pisin. Kyytiä ovat saaneet Sevillat ja Real Betisit, mutta jo ennen voittoputkeaan Lepakot hakivat muun muassa tasapelipisteen Santiago Bernabéulta.

Sarjakärki Barcelonan sairaslistalla ovat pitkäaikaispotilas Ousmane Dembélén ohella Sergi Roberto, André Gomes, Rafinha ja Javier Mascherano. Gerard Piqué puolestaan kärsii pelikieltoaan, joten puolustuksen keskustassa sarjakauden ensimmäiset peliminuuttinsa saanee Thomas Vermaelen.

Thomas Vermaelen pääsee samantien kovaan paikkaan. Kuva: Getty Images

Valencian merkittävin poissaolo löytyy valmennuspuolelta, sillä joukkueen käskyttäjä Marcelino määrättiin kahden ottelun toimitsijakieltoon tämän ojennettua neljättä erotuomaria viime viikonlopun Espanyol-ottelussa. Sivussa ovat niin ikään topparit Jeison Murillo ja Javi Jímenez.

Voittoputken viimeisin voitto oli Valencialta näkökulmasta riippuen joko onnekas tai sitten ”suuren joukkueen merkki”. Espanyol oli ottelussa etenkin avausjaksolla selvästi vahvempi, ja vain Neton huipputorjunnat pitivät Valencian mukana pelissä.

Valencian terävin kuntohuippu vaikutti tuolloin jo jääneen hieman taakse, mutta samalla pitää muistaa, että Simone Zazaa, Goncalo Guedesia ja Carlos Soleria lepuutettiin jo Barcelona-ottelua silmällä pitäen. Zazan tutkapari Rodrigo Espanyol-ottelussa pelasi (ja teki maalinkin), mutta tuore Espanjan maajoukkuekärki sai varmasti lisävirtaa torstaina julkistetusta kolmen vuoden jatkosopimuksestaan.

Yksi Valencian tämän kauden vahvuuksista onkin ehdottomasti sen lepoetu päävastustajiin nähden. Kaksi peräkkäistä vaisua kautta pelannut Valencia on sarjan tämänhetkisen kärkiseitsikon ainoa, joka ei pelaa tällä kaudella europelejä, joten kuormitusta pelaajille ei todellakaan tule liikaa.

Barcelonalla puolestaan on alla keskiviikkoinen vierailu Torinoon. Sen yhteydessä nähtiinkin selvä osoitus siitä, kuinka tärkeänä valmentaja Ernesto Valverde Valencia-ottelua pitää, sillä ihan arkipäiväistä ei Lionel Messin aloittaminen vaihtopenkillä ole. Eikä Messikään saanut Juventus-peliä lopulta kokonaisuudessaan huilata.

Kärkiottelulta saa ja pitää odottaa paljon, ja ennakkoon luvassa onkin vauhdikas huippuottelu viikonlopun päätteeksi. Sunnuntai-iltana nähdään, millaista vastinetta Valencia ja Barcelona pystyvät näille odotuksille antamaan.

Perjantai:

22.00 Celta Vigo-Leganés (Viasat, Viaplay)

Lauantai:

14.00 Alavés-Eibar (Viasat, Viaplay)
17.15 Real Madrid-Málaga (Viasat, Viaplay)
19.30 Real Betis-Girona (Viasat, Viaplay)
21.45 Levante-Atlético Madrid (Viasat, Viaplay)

Sunnuntai:

13.00 Deportivo La Coruña-Athletic Bilbao (Viasat, Viaplay)
17.15 Real Sociedad-Las Palmas (Viasat, Viaplay)
19.30 Villarreal-Sevilla (Viaplay)
21.45 Valencia-Barcelona (Viasat, Viaplay)

Maanantai:

22.00 Espanyol-Getafe (Viasat, Viaplay)