La Liga palaa maaottelutauolta – ja millä tavalla!

Sarjan 12. kierroksen kruunaa lauantai-iltana pelattava Madridin paikallisottelu, El Derbi madrileño. Nyt derby on vielä tavallistakin kuumempi. Voidaan hyvällä syyllä puhua elämän ja kuoleman ottelusta.

Lähtötilanne on tämä: 11 kierroksen jälkeen FC Barcelona johtaa La Ligaa 31 pisteen potilla. Real Madrid ja Atlético Madrid ovat kolmantena ja neljäntenä, molemmat peräti kahdeksan pistettä Barçaa perässä. Barcelonan ohittaminen on jo tältä takamatkalta vaikeaa. Mutta sitten se vasta hankalaa onkin, jos ero kasvaa tämän kierroksen myötä 11 pisteeseen. 11 pistettä olisi jo sellainen takamatka, että sitä ei todennäköisesti kurota umpeen.

Molemmilta uupuvat maalintekijät

Kauden ensimmäiseen Madridin derbyyn lähdetään sikälikin erikoisesta asetelmasta, että kukaan ei tunnu osaavan maalintekoa juuri nyt.

Real Madridin parhaat maalintekijät tämän kauden La Ligassa ovat neljä kertaa osuneet Marco Asensio ja Isco. Esimerkiksi Cristiano Ronaldo ja Karim Benzema ovat osuneet vasta kerran.

Eikä se sen paremmin ole sujunut naapurilla. Antoine Griezmann on tehnyt vasta kaksi liigamaalia, Kévin Gameiro yhden, Fernando Torres ja Luciano Vietto tasan nolla. Ángel Correa on sentään osunut neljästi.

Real on joukkueena tehnyt 22 maalia, mikä tarkoittaa keskimäärin tasan kahta per peli. Atleti on osunut yhteensä vain 16 kertaa. Se tarkoittaa melko pientä marginaalia, jos jokaisen pelin haluaa voittaa. Atlético on kyennyt tekemään yksittäisessä ottelussa kaksi maalia tai enemmän viimeksi 23. syyskuuta. Se kertoo paljon.

Paljon ylimääräistä melua – vaikuttaako?

Espanjassa huhupuheita riittää päivästä toiseen. Mutta juuri nyt molempien joukkueiden ympärillä on tavallista enemmän melua.

Real Madridin ympärillä on puhuttu paljon Neymarista. Pelaajat eivät ole omalta osaltaan ainakaan yrittäneet katkoa huhuilta siipiä, sillä Sergio Ramos ja Casemiro ehtivät jo toivottaa Neymarin tervetulleeksi joukkueeseen (lue tästä ja tästä).

Toinen iso aihe on ollut Cristiano Ronaldon asema. El Chiringuito julkaisi muutama päivä sitten uutisen, jonka mukaan Ronaldo haluaa lähteä Real Madridista ensi kesänä (lue tästä). Marca löi lisää vettä myllyyn väittämällä, että Ronaldo ja Ramos olisivat riidoissa (lue tästä). Ja AS:n mukaan Real haluaa eroon jatkuvasti loukkaantuneena olevasta Gareth Balesta (lue tästä).

Atletissakin riittää turbulenssia. Joukkueen arvokkain pelaaja Griezmann on nimittäin yhdistetty viime päivinä hyvin vahvasti Barcelonaan. Ensin asiasta kertoi Mundo Deportivo (lue tästä). Tuoreimman tiedon tarjosi Espanjan yleisradioyhtiön toimittaja Albert Lesan, jonka mukaan Griezmann on sanonut Barcelonalle ”kyllä” ja neuvottelut ovat ”hyvin, hyvin pitkällä” (lue tästä).

Lähes parhailla peliin

Molemmat joukkueet pääsevät lauantai-illan otteluun lähes parhailla miehistöillään. Real Madridin Daniel Carvajal on kuntoutunut sydänvaivoistaan, ja Isco sekä Luka Modrićkin ovat taas kunnossa. Näillä näkymin sivussa ovat Gareth Bale ja Keylor Navas. Mateo Kovačićin pelaaminen on epävarmaa.

Atléticolta ei näillä näkymin puutu ketään. Viime aikoina kokoonpanoon ovat palanneet Filipe Luís, Koke ja Yannick Carrasco.

Iscon merkitys valtava

Pelillisesti on äärimmäisen mielenkiintoista seurata, miten kumpikin joukkue kykenee hiljentämään vastustajan ykköspelintekijän. Atletilla se on Koke, Realilla nykyisessä 4-1-2-1-2-ryhmityksessä Isco, joka pelaa keskikentän timantin kärjessä hyökkääjien alapuolella.

Tilastojen perusteella Real on laukonut ottelua kohden selvästi eniten La Liga -joukkueista. Vedot ovat vielä lähteneetkin melko hyvistä sektoreista. Mutta nyt vastassa on Atlético, joka taas on pystynyt tehokkaasti sulkemaan vastustajan laukaukset pois parhailta sektoreilta.

Real Madrid on tällä kaudella viettänyt aikaa vastustajan kenttäkolmanneksella enemmän kuin mikään muu La Liga -joukkue. Sormi on kuitenkin mennyt suuhun siinä vaiheessa, kun viimeiselle kolmannekselle on päästy. Realin hitaassa hyökkäämisessä ei ole näkynyt tarpeeksi selkeitä ratkaisumalleja, joita ehdottomasti kaivattaisiin Atléticoa vastaan.

Ratkaisut ovat jääneet yksittäisten pelaajien improvisaation varaan. Tärkein tällainen yksittäinen pelaaja on ollut Isco. Jos Atleti kykene hiljentämään Iscon, Real on isossa pulassa. On oikeastaan, vaikka Isco loistaisi. Yhden miehen improvisaatio ei nimittäin vielä hajota Atléticon puolustusmuotoa.

Mutta sama pätee Atléticoon. Joukkueen hyökkäyspelaaminen on tällä kaudella ollut suorastaan surkuhupaisaa. Realin puolustus on ollut haavoittuva, mutta pystyykö Atleti sitä käyttämään hyväkseen. Tässä suhteessa Koken merkitys korostuu.

La Ligan 12. kierros

Perjantai
Girona-Real Sociedad klo 22 (Viasat Jalkapallo HD, Viaplay)

Lauantai
Getafe-Deportivo Alavés klo 14 (Viasat Urheilu HD, Viaplay)
Leganés-Barcelona klo 17.15 (Viaplay)
Sevilla-Celta Vigo klo 19.30 (Viasat Sport, Viaplay)
Atlético Madrid-Real Madrid klo 21.45 (Viasat Jalkapallo HD, Viaplay)

Sunnuntai
Málaga-Deportivo La Coruña klo 13 (Viasat Jalkapallo HD, Viaplay)
Espanyol-Valencia klo 17.15 (Viasat Urheilu HD, Viaplay)
Las Palmas-Levante klo 19.30 (Viasat Fotboll HD, Viaplay)
Athletic Bilbao-Villarreal klo 21.45 (Viasat Fotboll HD, Viaplay)

Maanantai
Eibar-Real Betis klo 22 (Viasat Urheilu HD, Viaplay)