Viikonlopun jälkeen jalkapallomaailman katseet kääntyvät jälleen maaottelukentille, mutta La Ligan 11. sarjakierroskin tarjoaa kosolti jännitettävää. Se on jo varmaa, että Barcelona lähtee maaottelutauolle sarjakärkenä. Valencian ja Atlético Madridin tappiosarake näyttää Barcelonan tavoin edelleen nollaa, mutta ilman voittoa ei ole enää yksikään joukkue, kun Málagakin juhli viime viikonloppuna ensi kertaa täyttä pistepottia.

Sunnuntaina sarjanousijat Levante ja Girona ottavat mittaa toisistaan ja heikon alkukauden pelannut Eibar haastaa La Realin baskiderbyssä. Real Madrid -juna puolestaan pyrkii takaisin oikeille raiteille Las Palmasia vastaan.

Otamme ennakossa käsittelyyn neljä ennalta mielenkiintoisinta kohtaamista.

Mestallalla alkukauden yllättäjät vastakkain

Lauantain La Liga -kierroksen avaa kahden alkukauden suurimman yllättäjän, Valencian ja Leganésin mittelö. Barcelonan jälkeen liigassa eniten maaleja (27) tehnyt Valencia saa vastaansa Barcelonan jälkeen vähiten maaleja päästäneen (5) Leganésin. Autenttinen hyökkäys vs. puolustus -asetelma siis.

Suosikin asemasta ei kuitenkaan ole mitään epäselvyyttä, sillä niin huikeassa vireessä Valencia on ollut. Yhdeksän maalia tehnyt Simone Zaza ja kuuden maalin Rodrigo uhkuvat peli-iloa, ja Lepakot haluavat takuulla viettää maaottelutaukoa sarjan kakkosina.

Simone Zaza, maalipörssin kakkonen. Kuva: Getty Images

Valencia on tehnyt seitsemässä viime pelissään vähintään kaksi maalia, ja nollille se on jäänyt viimeksi lähes kaksi kuukautta sitten. Leganés on kuitenkin pitänyt nollilla seitsemän kymmenestä vastustajastaan, joten puolustaa vierasjoukkue osaa. Voittoputki meni kuitenkin poikki viime viikonloppuna Sevillan vieraana, kun Sevilla kukisti Leganésin 2-1.

Valencia ja Leganés eivät ennen viime kautta olleet kohdanneet toisiaan kilpailullisissa otteluissa koskaan, mutta viime kaudella kohtaamisia tuli neljä arvan heitettyä ryhmän vastakkain myös cupissa. Vaikka Valencian viime kausi oli yksi seuran lähihistorian surkeimmista, voitti se kuitenkin kaikki neljä Leganés-ottelua, joten Lepakot on tilastojen perusteella Leganésille aito painajainen – ja mikäs sen sopivampaa näin Halloweenina.

Pikkuvaivoista kärsinyt Valencian maalivahti Neto saattaa olla lauantaina lepovuorossa. Myös Geoffrey Kondogbian pelikunto on hieman epävarmaa. Leganésilla sivussa on varmuudella pelikieltoinen Rubén Pérez. Nordin Amrabat lienee katsomossa loukkaantumisen takia.

Jatkuuko Barcan suvereeni meno?

Barcelona on hävinnyt viimeksi elokuussa Espanjan Supercupissa, ja meno on ollut alkukauden aikana odotettuakin rautaisempaa. Mestarien liigan tiistainen maaliton tasapeli Olympiakosta vastaan oli pieni tahra voittokulkuun, mutta lauantaina Barca palannee voittokantaan.

Barcelona on voittanut kaikki aiemmat viisi La Ligan kotipeliään huimalla maalierolla 18-1. Yhteensä sen verkkoon tehtiin sekä syyskuun että lokakuun kaikissa otteluissa kaikkiaan kaksi maalia per kalenterikuukausi. Eikä vierasjoukkue Sevillakaan ole tottunut Camp Noulla juhlimaan, sillä viimeiseltä 14 vierailulta tuloksena on kaksi tasapeliä ja 12 tappiota.

Kaiken lisäksi Sevilla on ollut hurjassa syysvireessä olevan Lionel Messin lempivastustaja. Kirppu on tehnyt 30 pelaamassaan Sevilla-ottelussa 29 maalia, enemmän kuin mitään muuta joukkuetta vastaan.

Miten Sevilla pysäyttäisi Messin? Kuva: Getty Images

Barcelonan kokoonpanosta sivussa ovat Turussa reitensä leikkauttanut pitkäaikaistoipilas Ousmane Dembélé, Andrés Iniesta, Andre Gomes, Rafinha ja Sergi Roberto. Sevilla puolestaan joutuu otteluun ilman Daniel Carricoa, Nico Parejaa ja Joaquin Correaa.

Eduardo Berizzon alaisuudessa hieman takellellut Sevilla taitaa olla lauantai-iltana mahdottoman tehtävän edessä.

Eibar hakee suunnanmuutosta baskiderbystä

Sunnuntaina Baskimaalla asettuvat vastatusten kaksi alavireistä naapurusta. Real Sociedad koki viime viikonloppuna nolon tappion Getafelle, mutta Eibarille kuuluu vielä huonompaa. Eibar on nimittäin voittanut viimeksi 15. syyskuuta (Leganésin kotonaan 1-0).

Eibar sinnittelee kahdeksalla sarjapisteellään niukasti putoamisviivan yläpuolella, mutta sen maaliero 5-22 on koko sarjan huonoin. Jos tekee maalin keskimäärin joka toisessa pelissä, ei pisteitä ropise. Real Sociedadin ottelut ovat puolestaan olleet koko sarjan runsasmaalisimpia, sillä La Realin maaliero on 21-20, keskimäärin yli neljä maalia per peli siis.

Kotijoukkueelta sivussa on pitkäaikaisloukkaantunut Imanol Agirretxe, mutta se saa takaisin Getafe-ottelusta sivussa olleet Asier Illarramendin ja David Zurutuzan. Etenkin ensinmainitun paluu pelikiellosta on La Realille todella hyvä uutinen.

Eibarin poissaolijoiden lista on pidempi. Vamman takia sivussa ovat Yoel, Fran Rico, Perdo León, Gonzalo Escalante ja Iván Ramis. Dani García on pelikiellossa.

Kaikki merkit viittaavat Real Sociedadin kotivoittoon, mutta derbyt ovat aina derbyjä.

Real Madridilla todellisen pakkovoiton paikka

Puolustavan mestarin Real Madridin kohdalla on alettu puhua jo kriisistä. Tilanne on Zinedine Zidanen aikakaudella pahin, ja ero Barcelonaan on kasvanut jo kahdeksaan pisteeseen. Moiselta takamatkalta Real Madrid ei ole vielä koskaan noussut mestariksi.

Jo aiemmin Madrid oli joutunut nöyrtymään La Ligassa yhteen tappioon ja kahteen tasapeliin, mutta viime viikonlopun tappio sarjanousija Gironalle nosti hälytystasoa pykälällä. Kun vielä Mestarien liigassa Tottenham kuritti joukkuetta lukemin 3-1, voidaan jo puhua Real Madridin kohdalla harvinaisesta kahden ottelun ”tappioputkesta”.

Nyt voiton on kuitenkin tultava. ”Los Blancos” saa vieraita Kanariansaarilta, mutta vieraiden vire on kerrassaan surkea. Las Palmasin joukkue lentää pääkaupunkiin kuuden sarjaottelun tappioputkessa, ja sen verkkoon on tehty viimeisissä neljässä pelissä peräti 15 maalia. Real Madridilla on siis jopa maalintekoharjoitusten paikka. Joko nyt, Cristiano Ronaldo ja Karim Benzema?

Real Madridilta sivussa ovat edelleen ainakin Dani Carvajal, Mateo Kovacic ja Gareth Bale, eikä Keylor Navasin ja Raphael Varanenkaan pelikunto ole varmaa. Poissaoloja on vieraillakin: Las Palmas joutuu peliin ilman Jonathan Vieraa ja Alen Halilovicia.

La Ligan 11. sarjakierros

Perjantai:

22.00 Real Betis-Getafe (Viasat)

Lauantai:

14.00 Valencia-Leganés (Viasat)
17.15 Deportivo La Coruña-Atlético Madrid (Viasat)
19.30 Alavés-Espanyol
21.45 Barcelona-Sevilla (Viasat)

Sunnuntai:

13.00 Levante-Girona (Viasat)
17.15 Celta Vigo-Athletic Bilbao
19.30 Real Sociedad-Eibar (Viasat)
19.30 Villarreal-Málaga
21.45 Real Madrid-Las Palmas (Viasat)