Moni on ihmetellyt, miten Argentiinan peli voi olla niin tahmeaa. Onhan joukkueella valittavissa Lionel Messi, Sergio Agüero, Paulo Dybala, Mauro Icardi, Gonzalo Higuaín, Ángel Di María, Nicolás Otamendi, Javier Mascherano ja kumppanit.

Minäkin olen kummastellut, miten Argentiina ei vain saa peliään toimimaan. Katsoin viime yönä Argentiinan MM-paikan ratkaisseen karsintapelin Ecuadoria vastaan. Sen jälkeen en enää ihmetellyt.

Messi – ja vain Messi

Argentiinalla on kyllä nimellisesti huikean kova materiaali. Mutta todellisuudessa – hieman kärjistäen – joukkueella on vain yksi pelaaja. Kaikki näyttävät vain odottavan, mitä Messi tekee. Pelataan alibisyöttöjä, jäädään ihmettelemään, ei tehdä tukiliikkeitä. Odotetaan vain.

Tällä kertaa odottaminen riitti. Messi teki kaiken yksin (taas hieman kärjistäen) ja raahasi koko joukkueen perässään MM-kisoihin. Mutta ei muiden pelaajien odottaminen kovin pitkälle kanna MM-turnauksessa.

Hirveää sähläämistä

Jos nyt mennään ihan yksilötasolle. Viime yön ottelussa Di María oli todella aktiivinen, englanninkielisen selostajan mukaan erinomainen. No ei ihan. Typeriä haastoja ja pallonmenetyksiä, kolmen metrin syöttöjä kaksi metriä ohi kohteesta, heikkoja laukauksia ja keskityksiä.

Entä mitä Darío Benedetto edes tekee avauksessa? Ihan oikeasti. Ehkä valmentaja Jorge Sampaoli hakee jotain Luis Suárez -tyyppistä tilan tekijää Messille. Mutta ei se oikein auta, jos kaveri seisoo koko ajan väärässä paikassa, eikä pysty edes auttavasti toimimaan syöttölautana. Samaan aikaan Icardi ja Dybala istuivat penkillä, eikä Higuaín mahdu koko joukkueeseen.

Siirrytään kentällä alaspäin. 3-4-3-ryhmityksessä Marcos Acuña ja Eduardo Salvio pelasivat wingbackeina. Pelin avausvaiheessa molemmat sijoittuivat aivan liian ylös, mikä jätti topparilinjan jatkuvasti pulaan. Rakenteluvaiheessa taas Acuña ja Salvio eivät kyenneet a) pelaamaan syöttökombinaatioita eivätkä b) tekemään repiviä pystyjuoksuja. Kukaan ei olisi edes huomannut, vaikka Argentiina olisi pelannut ilman wingbackejaan.

Sekin on hyvä kysymys, miksi Sevillan oikea pakki Gabriel Mercado pelaa topparina. On toisaalta sanottava, ettei kaverin nopeus riittänyt edes topparina, joten ehkä wingbackina olisi ollut vielä vaikeampaa.

Ja maalinsuulla vielä Sergio Romero. Kaveri ei saa yhtään avausta omille. Siinä on hippasen vaikeaa lähteä rakentamaan hyökkäystä, kun oma maalivahti vetää oikein wanhan liiton tyylillä pallon kovaa, kauas ja korkealle – ja suoraan sivurajasta yli. Eikä vain yhtä kertaa, vaan toistuvasti.

Päävalmentajan vastuu

Päävalmentaja ei voi vaikuttaa siihen, miten pelaajat päättävät ratkaista kentällä tilanteita. Mutta päävalmentaja voi antaa ratkaisumalleja, mikä helpottaa pelaajien päätöksentekoa.

Iso ongelma on tällä hetkellä pelaajien väliset etäisyydet. Käytännössä kaikissa pelin vaiheissa Argentiinan pakka on levällään. Se ei vaadi kuin yhden melko vaarattoman näköisen menetyksen tai harhasyötön ja vaaratilanne omaan päähän on valmis.

Vaikuttaa siltä, ettei Sampaoli osaa oikein päättää, pitäisikö Argentiinan pelata korostetusti altavastaajafutista nopeilla tilanteenvaihdoilla (Sampaolille ominaista), vai olisiko hitaampi pallonhallintapelaaminen parempi tapa (materiaalille kenties sopivampaa). Tämän hetken sotku on sekoitus nopeaa ja hidasta pelaamista. Toki nopeita ja hitaita hyökkäyksiä pitääkin yhdistellä pelin virtauksen mukaisesti, mutta juuri nyt Argentiina tekee kovin usein vääriä ratkaisuja pelinopeuden suhteen.

Kahdeksan kuukautta aikaa

Argentiina on nyt välttänyt täydellisen katastrofin, kiitos Messin. Tässä on sellaiset kahdeksan kuukautta aikaa ennen MM-turnauksen alkamista. Paljon pitää tapahtua.

Argentiinan tasoinen maa ei voi täysin nojata Messin suorituksiin. Tottakai Messi on joukkueensa paras ja tärkein pelaaja, mutta ei Argentiina pääse mihinkään, jos kukaan muu ei pysty pelaamaan voittavaa jalkapalloa.

Tällä hetkellä Messi raahaa perässään kivirekeä, jossa istuu 44 miljoonaa argentiinalaista. Kaikki odottavat jotain myyttistä vapahtajaa, koska Diego Maradonakin pystyi siihen. Odotukset ovat ihan epärealistisia. Tavallaan se on ymmärrettävää, että tavalliset kansalaiset odottavat urotekoja. Mutta kun koko joukkuekin odottaa, tulos voi olla vain ihan totaalinen pannukakku.