639 ottelua, 30 pokaalia. La Masian kasvatti. Koko ura FC Barcelonassa. Andrés Iniesta.

Barcelona tiedotti hetki sitten, että Iniestan kanssa on tehty ”elinikäinen” sopimus. Enää ei tarvinnut merkitä sopimukseen vuosilukuja. Iniesta – joukkueen kapteeni – pelaa niin kauan kuin hänestä on hyötyä joukkueelle ja lopettaa sitten uransa. Barcelonassa – seurassa, jossa hän on pelannut käytännössä koko ikänsä.

Iniestan ja Barcelonan suhde on ollut lähes kivuton, mutta pariin kertaan liitto on rakoillut. Ensimmäinen kerta oli, kun Iniesta muutti 12-vuotiaana La Masiaan. Ensimmäiset kuukaudet erossa perheestä olivat Iniestan ”elämän hirveimmät”. Toinen rakoilu pelaajan ja seuran välisessä suhteessa nähtiin melko hiljattain. Iniesta kertoi julkisesti pohtivansa jatkoaan Barcassa ensimmäistä kertaa urallaan. Syitä voidaan vain arvailla.

Orastavien karikoiden yli kuitenkin päästiin ja nyt ollaan siinä pisteessä, että Iniesta on päättänyt edustaa Barcaa koko loppu-uransa ajan. Tällaisia pelaajia ei montaa ole. Ei ole kovin yleistä, että pelaaja tekisi ”ikuisen” sopimuksen. Tai että pelaaja nousisi juniori-ikäluokkien kautta edustukseen ja pelaisi samassa seurassa koko uransa.

Voitaneen puhua katoavasta luonnonvarasta, jalkapalloromantiikan kulmakivestä. Koska sitähän yhden seuran pelaajat ovat. Sellaiset kuin Iniesta, Xavi (toki nyt Qatarissa), Carles Puyol, Ryan Giggs, Paul Scholes, John Terry (nyt Aston Villassa), Steven Gerrard (1,5 vuotta LA Galaxyssa) tai Raúl (muutama kausi muualla).

Iniestan ura jatkuu vielä yhden, kahden tai ehkä maksimissaan kolmen kauden ajan. Varmaa on jo nyt se, että hänet tullaan muistamaan yhtenä kaikkien aikojen suurista – niin Barcelonassa kuin koko maailman jalkapalloyhteisössä.

Nykyään seuraa vaihdetaan tiuhaan, jopa lakkoillaan seurasiirron vuoksi. Sikäli Iniesta on poikkeus, lajinsa viimeinen mohikaani.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila