FC Barcelonan ja Las Palmasin välinen ottelu pelattiin lopulta suunnitellusti. Ainakin melkein. Peli kyllä pelattiin, mutta yhtään fania ei katsomoon päästetty.

Jo lähtökohta oli täysin idioottimainen. Viikkoja sitten oli selvää, että Kataloniassa järjestettäisiin äänestys itsenäisyydestä sunnuntaina 1. lokakuuta. Sen oikeutuksesta voidaan olla mitä mieltä tahansa, mutta ei sitä silti tarvitse realiteeteiltä silmiään ummistaa. Näin nyt La Ligan johto päätti kuitenkin tehdä, kun Barcan ja Las Palmasin välistä ottelua ei siirretty vaikkapa lauantaille.

Keskustelua ottelun pelaamisesta

Barcan puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu ja joukkueen johtaviin pelaajiin kuuluva Gerard Piqué vahvistivat, että seuran sisällä keskusteltiin vielä aivan pelin alla siitä, pitäisikö joukkueen pelata. Se oli ennen kaikkea eettistä pohdintaa. Pelatako samaan aikaan Espanjan sarjaa, kun Espanjan keskushallinnon määräysvallan alaiset mellakkapoliisit hakkasivat pampuilla ja ampuivat kumiluodeilla ilmeisesti yli 800 aseetonta katalaania sairaalakuntoon.

Kaikki eivät olisi halunneet pelata, mutta lopulta urheilullinen menestys voitti. Bartomeun lausunnon mukaan La Liga nimittäin uhkasi Barcaa kuuden sarjapisteen menetyksellä, jos joukkue ei olisi suostunut pelaamaan. FC Barcelonan protesti oli olla päästämättä yleisöä peliin.

Ottelu pelattiin lopulta tyhjille katsomoille. Kuva: Getty Images.

Ottelun järjestäminen on aiheuttanut kritiikkiä sekä seuran faneissa että henkilöstössä. Vahvistetusti kaksi Barcan johtokunnan jäsentä (Carles Villarubí ja Jordi Monés) erosi pian pelaamispäätöksen jälkeen ja lisää eroja voi olla luvassa lähiaikoina (lue tästä). Pitkään Barcassa toiminut Pep Guardiola sanoi, että jos hän olisi vielä Barcassa, hän ei olisi pelannut ottelua (lue tästä). Piqué puolestaan sanoi ottelun jälkeen ymmärtävänsä kriitikoita (lue tästä).

Olisiko pistemenetystä ymmärretty Suomessa?

FC Barcelonan tunnettu motto kuuluu: més que un club – enemmän kuin seura. Monen mielestä Barca ei toiminut mottonsa mukaan, kun se taipui La Ligan tahtoon.

Kysynpä kuitenkin nyt, mitä sidosryhmää FC Barcelonan pitäisi kuunnella?

Més que un club on kovin ylevä lausahdus, mutta sitä katsellaan eri tavoin eri maailmankolkista. Joskus muinoin Barcan oli helpompaa olla protestiseura Espanjan keskushallintoa vastaan, kun suuri osa faneista oli paikallisia – katalaaneja. Jos niin olisi nytkin, Barca olisi voinut olla pelaamatta ja ottaa rangaistuksen vastaan – koska paikalliset ihmiset olisivat päätöksen ymmärtäneet.

Més que un club – enemmän kuin seura. Mitä se tarkoittaa katalaanille, mitä suomalaiselle? Kuva: Getty Images.

Mutta näissä yhteyksissä unohtuu, että Barca ja maailman muut suurseurat eivät ole enää vain paikallisia seuroja. Tätä nykyä suurin osa suurseurojen faneista elää ympäri maailmaa. Tietysti Katalonian tapahtumia seurattiin esimerkiksi täällä Suomessakin, mutta kuinka moni suomalainen Barca-fani olisi ymmärtänyt päätöksen olla pelaamatta politiikkaan vedoten?

Ihan lonkalta heittäisin, että ylivoimainen enemmistö Barca-faneista (siis kaikkialla maailmassa elävistä) otti mieluummin 3-0-voiton Las Palmasista, kuin perutun pelin ja kuuden pisteen menetyksen. Suuri osa faneista ottaa todennäköisesti mieluummin seitsemän kuin yhden pisteen kaulan Real Madridiin.

Valju kompromissi

Eli vaikka Barca-johdon päätöstä on kritisoitu, on syytä ymmärtää, että FC Barcelona ei ole vuonna 2017 vain Katalonian FC Barcelona. Se on maailman FC Barcelona. Eilinen päätös oli mahdoton. Kumarrus yhteen suuntaan olisi joka tapauksessa ollut pyllistys toiseen suuntaan.

Itse ehkä enemmän ihmettelen sitä, miksei faneja päästetty katsomoon, kun ottelu joka tapauksessa päätettiin pelata. Suljettujen ovien protesti antoi vaikutelman valjusta kompromissista. Ajatus varmaan oli hyvä, mutta nyt Barca-johto tuli pyllistäneeksi sekä paikallisille faneille että peliin kaukaakin matkustaneille turisteille.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila