Atléticon historia muuttui lauantai-iltana. Seura muutti historialliselta Calderónilta uudelle Metropolitanolle. Stadionin avausottelussa Atlético kaatoi Málagan Antoine Griezmannin osumalla.

Muutos on valtava. Calderón isännöi Atléticon punavalkoista jalkapallotaidetta 51 vuoden ajan. Ränsistynyt ja hieman vanhanaikainen stadion sijaitsi loistavalla asuinalueella lähellä Madridin keskustaa Manzanares-joen vierustalla. Calderónin alla kulki moottoritie, eikä ollut tietoakaan Metropolitanon kaltaisesta modernista stadionista, joka sisältäisi jopa oman metroaseman.

Atléticon kannattajat ovat tottuneet epätäydellisyyteen ja rosoisuuteen, jota Calderón monien silmissä edusti. Kannattajille se oli täydellinen stadion. Stadion, joka kuvasti Atléticoa seurana vuosikymmenten ajan.

Metropolitano täysi vastakohta Calderóniin

Nyt asiat ovat eri tavalla.

Metropolitano sijaitsee jopa 16 kilometrin päässä Calderónista. Stadionille on rakennettu suora metroyhteys keskustasta, ja matka Madridin pääkadun varrelta Metropolitanolle kestää hieman vajaa puolisen tuntia. Uuden stadionin metroasemasta on tehty atléticomainen. Kuvat seuran vanhoista stadioneista ja logoista täyttävät aseman seinät.

Näkymä Metropolitanon metroasemalta ulos tullessa. Kuvan oikeassa reunassa on muuten Espanjan historian suurin lippu, jonka Atlético teetätti Metropolitanon edustalle.

Ensimmäiset tuntemukset Metropolitanosta olivat oudot. Voiko tämä olla Atléticon koti? Ei kai nyt sentään. Ei tämä edusta Atléticoa ollenkaan. Stadion näytti enemmänkin modernilta taideteokselta kuin jalkapallostadionilta, mutta ilmeisesti se on nykyaikaa. Tosin olihan kyseinen taideteos komea. Ottaa kuitenkin paljon aikaa, että seuran kannattajat osaavat ottaa Metropolitanon kodikseen.

Metropolitano nosti Atléticon julkisivun Real Madridin ja Barcelonan tasolle. Stadionilla voidaan pelata esimerkiksi Mestarien liigan finaali, ja Espanjan jalkapalloliitto haluaa Metropolitanosta Espanjan Wembleyn. Siellä pelattaisiin siten joka vuosi Copan finaali ja La Ligan nousukarsinnat. Samalla Metropolitano toimisi Espanjan maajoukkueen kotikenttänä.

Ensikosketus saataneen vielä syksyn aikana, sillä Espanjan ja Brasilian välinen harjoitusottelu pelataan näillä näkymin Metropolitanolla marraskuussa.

Muistolaatat saivat ristiriitaisen vastaanoton

Atlético on kunnioittanut jokaista seurassa yli sata ottelua pelannutta pelaajaa teetättämällä heille muistolaatat Metropolitanon edustalle.

Sekin herätti vihaa Atléticon kannattajissa, sillä esimerkiksi Hugo Sánchez, Sergio Agüero ja Arda Turan saivat muistolaatat, vaikka heistä jokainen jätti Atléticon kyseenalaisella tavalla. Sánchez siirtyi Real Madridiin, Agüero halusi siirtoa paikallisvastustajan riveihin, mutta pakkasi lopulta matkalaukkunsa ja lensi Manchesteriin Cityä kohti. Arda siirtyi Barcelonaan Mestarien liigan pokaalia tavoittelemaan, koska ei omien sanojensa mukaan halunnut enää juosta niin paljon Diego Simeonen alaisuudessa.

Atléticossa 91 ottelussa jopa 70 maalia ampunut Radamel Falcao ei kuitenkaan saanut omaa muistolaattaa.

Atléticon kannattajat töhrivät Hugo Sánchezin muistolaatan välittömästi Metropolitanon avauspäivänä.

Kaunis, mutta vieras

Sisältä Metropolitano on kaunis. Sitäkään ei ole kieltäminen, vaikka Calderóniin verrattaessa tuntuu vieläkin kuin olisi jonkun itselle vieraan seuran kotistadionilla. Metropolitano on jaettu ala- ja yläkatsomoihin. Kerroksia on yhteensä neljä. Atléticon ultrajärjestö Frente Atlético otti Metropolitanon eteläpäädyn välittömästi omakseen. Noin 15 000 ultraa piti ääntä läpi ottelun, ja yleisö säesti parhaansa mukaan.

Calderón tunnettiin siitä, kuinka hyvin Frenten ääni kuului ympäri stadionia. Metropolitano on sen verran suurempi, etteivät ultrakannattajien laulut kuuluneet samalla tavalla toiseen päätyyn. Se on toki luonnollista, mutta samalla se vei ajatukset takaisin Calderónille. Kannattajat eivät ottaneet stadionin vaihtoa hyvin vastaan, joskin joidenkin mielipiteet ovat sittemmin muuttuneet.

Tuukka

@tuukka_21
Metropolitanon yleisön vastaanotto Atléticolle lauantai-iltana oli komea. Tällä viikolla vastassa Athletic ja Sevilla. #laligafi

Metropolitano ei ollut lauantai-iltana vielä täysin valmis. Kaivinkoneet oli siirretty sivuun kansan silmistä ja stadionin lattiat olivat likaa täynnä. Se kuuluu asiaan, sillä Metropolitano valmistuu täydelliseen kuntoon vasta reilun kuukauden kuluttua. Kiire oli kuitenkin kova, koska avausottelua ei haluttu siirtää mistään hinnasta myöhemmäksi.

Atlético kunnioitti ennen debyyttiottelun alkua entisiä stadioneitaan Metropolitanon nurmella.

Atlético oli Calderónilla todella vaikea vastustaja, koska kotiyleisö oli helvetillinen suurissa otteluissa. Onko Metropolitanolla odotettavissa samanlaista tunnelmaa? Todennäköisesti, mutta se ottaa aikaa. Miljöö on erilainen, stadion on erilainen ja monille kannattajille on ollut kova paikka vaihtaa rakas Calderón uuteen näyttämöön.

Mutta kuten Simeone sanoi ennen Málaga-ottelua, kannattajat pääsevät yli stadionin muutoksesta, koska rakkaus Atléticoa kohtaan ei koskaan muutu.