Ousmane Dembélé ei sitten hetkeen pelaa. Barcelona tiedotti aiemmin tänään, että nuorukainen on sivussa kolmesta neljään kuukautta (lue uutinen).

Ei puhuta tässä sen enempää siitä, kuinka Barcan siirtomarkkinakesä näyttäytyy nyt vieläkin hassummassa valossa. Puhutaan sen sijaan siitä, mitä Dembélén poissaolo tarkoittaa pelaajapoliittisesti.

Barcelona on pelannut Ernesto Valverden alaisuudessa enemmän tai vähemmän 4-3-3:lla. Toki voidaan vääntää peistä siitä, onko Luis Suárez keskellä vai laidassa ja onko Lionel Messi keskikentällä vai hyökkäyksessä. Tämän artikkelin kannalta oleellista on se, että oikea laitahyökkääjä pelaa leveällä – ja on selkeä laitahyökkääjä.

Tähän asti vastuuta ovat oikealla kantaneet Dembélé, Gerard Deulofeu ja Aleix Vidal. Nyt yksi on joukosta pois arviolta vuodenvaihteeseen saakka, joten peli on auki. Mitä todennäköisimmin Deulofeu jatkossa ykkösvaihtoehto.

Kovassa seurassa

Deulofeu on Barcelonan oma kasvatti. Aikoinaan – kun Deulofeu oli vielä La Masiassa – puhuttiin kaikkien aikojen Barca-lahjakkuudesta sitten Messin. Ongelma: Barcassa hyökkäystrio on pitkään ollut melko kovaa tasoa. Niin kovaa, ettei Deulofeun taso riittänyt avauksen paikkaan.

Ensin oikealla oli Pedro, sitten Alexis Sánchez ja sitten Messi. Koita nyt tuossa seurassa saada peliaikaa. Eikä se murtautuminen sen helpompaa ollut vasemmalla. Ensin oli David Villa, sitten Pedro ja tähän kesään asti Neymar.

No mitä tapahtui? Deulofeu lainattiin ja sittemmin myytiin. Viimeiset neljä kautta Deulofeu on hakenut vauhtia Evertonissa, Sevillassa ja AC Milanissa. Ja nyt mies on palannut Barcelonaan. Onko hän valmiimpi kuin neljä vuotta sitten?

Ehdottomasti. Deulofeu on erinomainen ohittaja, mutta sitä seuraava ratkaisu on edelleen kovin usein heikko. Potentiaalia kuitenkin riittää. Ja nyt tarjoutuu sauma tuon potentiaalin lunastamiseen.

Ei ikinä ennen tällaista saumaa

Koskaan – siis koskaan – ennen ei Deulofeu ole saanut tällaista mahdollisuutta Barcelonan edustusjoukkueessa. Nyt espanjalaislaiturilla on neljä kuukautta aikaa. Siinä ajassa on tultava tulosta.

Tyydyttävä taso ei riitä. Deulofeun on kehityttävä neljässä kuukaudessa selvästi Dembéléä paremmaksi pelaajaksi. Sama taso ei riitä, koska Dembélén kohdalla vaakakupissa painaa hänestä maksettu siirtosumma. Painetta on Dembélén peluuttamiseen, kun taas Deulofeu on lähtökohtaisesti penkkimies. Siitäkin huolimatta, että hän oli aikoinaan ”uusi Messi”.