© Kuva: Getty Images

Kommentti: Lionel Messi tuo keskikentälle uusia ulottuvuuksia

Uutisoimme perjantaina, että Barcelonan uusi päävalmentaja Ernesto Valverde, 53, haluaa mahdollisesti pudottaa argentiinalaisen Lionel Messin, 29, keskikentälle. Peluutus keskikentän kolmikossa tarkoittaisi sitä, että argentiinalaisen, Neymarin ja Luis Suárezin muodostama hyökkäysketju (MSN) hajotettaisiin. Messi palkittiin viime kauden päätteeksi eurooppalaisten sarjojen Kultaisellä kengällä.

– Mielestäni se on kaikkien aikojen paras hyökkäysketju, Barcelonaa lähes 20 vuoden ajan edustanut Xavi, 37, sanoi tammikuussa 2016.

Mitkä asiat voivat puoltaa MSN-trion hajottamista ja Messin tuomista keskikentälle? Ensimmäisenä herää ainoastaan kysymyksiä. Argentiinan maajoukkuekapteeni on ennätyksellisen vaarallinen hyökkäysalueella, ja hänen suhtautumistaan puolustustyöskentelyyn on kyseenalaistettu.

Manchester City -manageri Pep Guardiolan, 46, mukaan argentiinalainen on ”koko La Ligan laiskin pelaaja juoksukilometreillä mitattuna”.

”Kuin raivo härkä”

Messi voi muodostua elintärkeäksi ankkuriksi koko Barcelonan muodostelmalle. Valverde antaa todennäköisesti suhteellisen vapaan roolin argentiinalaistykilleen.

Messi pystyisi halutessaan omistautumaan registaksi. Osan ajasta hän voi pudottautua muodostelman pohjalle, mitä kautta hän kykenisi ohjaamaan Barcelonan pelinrakentelua, kuten Luka Modrić tai Andrea Pirlo.

Argentiinan maajoukkuekapteeni näkee tilan ja ajan mukana tulevat mahdollisuudet linjojen murtamiseen.

Valverde voi tarjota Messille avaimet pelin rytmitykseen. Hän voi määrätä Barçan pelin temmon.

– Hän [Messi] kaikuluotaa peliä koko ajan. – – Kun hän saa pallon, koko se tutkakuva tilanteesta ja ajasta on kirkkaana hänen mielessään. Hän tietää, missä kaikki ovat ja pam, Guardiola kirjautti omaan elämäkertaansa.

Ei ole mitään estettä sille, etteikö Messi voisi hakea pelivälinettä keskuspuolustajilta ja tuoda sitä ylöspäin kuin raivo härkä. Matala painopiste takaa nopeat suunnanmuutokset, ja täsmällisesti ajoitetut juoksut puhkaisevat puolustuslinjoja tehokkaasti.

Entä eleganttiset syötöt? Messin syöttörepertuaari sopii täydellisesti keskikentälle. Hän oivaltaa oikean hetken puolenvaihdolle ja tappavalle syötölle. Tämä ominaisuus määrittelee erinomaisen arkkitehdin. Argentiinan maajoukkuekapteeni näkee tilan ja ajan mukana tulevat mahdollisuudet linjojen murtamiseen.

Jos Messi saa yläpuolelleen kolme hyökkääjää, tilaisuuksia selustan syvyyteen tunkeutuville läpisyötöille pitäisi löytyä.

Barça-kannattajia odottaa kiimainen kausi.

Tilastojen valossa Messi luo ympärilleen tilaa. Jokainen argentiinalaisen tekemä liike pakottaa vastustajat reagoimaan. Kun tämä yhdistetään puolenvaihtoihin ja oikeanlaisiin syvyyspalloihin, Messi kykenee tuottamaan joukkueelleen ylivoimatilanteita.

Messi poistaa merkityksen käsitteestä ”miesylivoima”. Hän pystyy vetämään puoleensa kaksi tai kolme vastustajaa.

Barcelonan viime kausi

Päättyneellä kaudella Barcelonan keskikenttä ei enää onnistunut tikkaamaan metronomin tahtiin. Barcelonan pelitavan sinikopio perustuu keskikentän hallinnalle.

Pallo viettää eniten aikaa kentän keskiosissa, joten luonnollisesti Barcelona haluaa dominoida kyseistä aluetta. Viime kaudella Barcelonan pallonhallinnan painopiste siirtyi kuitenkin korkeammalle. Kun katalaanit tulivat riippuvaiseksi MSN-ketjun henkilökohtaisesta osaamisesta, sillä oli negatiivinen vaikutus alempiin kerroksiin.

Avainasemassa oli Suárezin osaaminen. Uruguaylaisen kohdepelaaminen salli keskikentän ohittamisen. Aiemmin Barcelona käytti hyökkäyksessä pelaajia, jotka vaativat pelivälineen suoraan jalkaansa. Esimerkkeinä David Villa ja Pedro, jotka halusivat, että palloa siirreltäisiin maata pitkin.

Viime kaudella Gerard Piqué, 30, ja Marc-André ter Stegen, 25, pystyivät leijuttamaan korkeita palloja Suárezille, joka kontrolloi syötöt ja otti muut pelaajat mukaansa.

Keskikentän merkitys kutistui selkeästi.

Luis Enriquen, 47, aikakaudella keskikenttäpelaajien rooli muuttui. Heidän toimenkuvaansa kuului edelleen pelivälineen sulava siirtely, mutta samalla Enrique korosti myös kamppailupelaamisen merkitystä. Tapa toimi päättyneellä kaudella vain osittain.

Blaugrana murskasi pienemmät vastustajansa, mutta ylemmän kastin kanssa syntyi ongelmia. Näin kävi PSG-sarjan ensimmäisessä osaottelussa. Barcelona yritti ohittaa mahdolliset ongelmat ylellisellä pallonhallinnalla. Jokainen siirto yritti viedä espanjalaisten peliä eteenpäin.

Pyristely jäi yksinkertaisesti kesken. Teknisesti taitavat pariisilaiset pystyivät repimään keskikentän sirpaleiksi.

Viime vuosina tehdyt hankinnat eivät ole täyttäneet potentiaaliaan. Andrés Iniestan, 33, jälkeinen aika näyttää synkältä, jos muutoksia ei tapahdu.

Messi keskikentällä

– Sitä tapahtuu kaiken aikaa. Hän pelaa yhä enemmän ja enemmän keskikentällä, sanoi Denis Suárez, 20, viime kauden alussa.

On totta, että Messi on ajoittain pelannut enemmän keskikentän keskustassa kuin hyökkäyksessä. Yhdestä asiasta voidaan silti kiistellä. Onko se pitkän tähtäimen ratkaisu, että oikea laitahyökkääjä putoaa lähes koko ottelun ajaksi tukemaan keskikenttää?

Allekirjoittaneen mielestä ei ole. Etenkin viime kaudella Barcelonalta puuttui leveyttä kentän oikealta puolelta.

Messi oli jokaisen liikkeen takana.

Keskikenttää rytmittävästä Messistä saatiin merkkejä jo 12. syyskuuta 2015. Barcelona pelasi Atlético Madridia vastaan, ja Barçan kultakimpale päästettiin vasta vaihdosta kentälle.

59 minuutin ajan Barcelona yritti kavuta Atletin puolustumuurin ylitse. Tuloksetta. Enrique päätti vaihtaa Ivan Rakitićin, 29, Messiin. Seurasi sarja tuhoisia tapahtumia.

Iniesta palasi takaisin Sergio Busquetsin, 28, rinnalle tukemaan puolustuslinjaa. Rafinha, 24, jäi oikealle laidalle, Neymar pysytteli vasemmalla ja Suárez keskittyi rokottamaan puolustusta keskeltä. Messi siirtyi trion taakse. Hän toimi syöttöpelin kapellimestarina.

Messi oli jokaisen liikkeen takana. Hän päätti, milloin syötetään. Hän päätti, milloin Barcelonan kannatti työntyä madridilaisseuran puolustuksen selustaan. Messi ymmärsi, missä vaiheessa kannatti juosta linjojen lävitse, ja missä vaiheessa kannatti vaihtaa pelipaikkoja. Hän repi puolustusta hajalle.

Atlético vastasi vetäytymällä. Barcelona reagoi. Se sulki Atlétin puolustukselta vapaan tilan ja haki entistä aktiivisemmin maalia. Messin vaikutus oli muuttanut ottelun luonnetta.

Sanomattakin on selvää, että Messi viimeisteli 2-1-voittomaalin 77. minuutilla. Voittajasta ei ollut enää epäselvyyttä. Messin vastuulle oli jäänyt ottelun kulun käsikirjoitus.

Viimeisin mestariteos Messin kymppipaikan pelaamisesta nähtiin Estadio Santiago Bernabéun El Clásicossa. Argentiinalainen haki palloa omalta kenttäpuoliskolta, minkä jälkeen hän yritti ohittaa Realin Toni Kroosin, 27, ja Casemiron. Näin tapahtui lukuisia kertoja. Etenkin Casemiro, 25, jäi täysin Messin jalkoihin, koska hänen tehtäviinsä kuului argentiinalaisen pitäminen aisoissa.

Tämä johti siihen, että Casemiro hakkasi Messin nurmen pintaan. Toistuvasti.

Messi maalasi 3-2-voitossa kaksi maalia, ja Casemiro jouduttiin vaihtamaan sisään kesken ottelun.

Barcelonan tuleva kausi

Jos Barcelona onnistuu hankkimaan Marco Verrattin, 24, Paris Saint-Germainista, katalaaniseuran keskikenttä saa käyttöönsä uuden ulottuvuuden.

Barça-kannattajia odottaa kiimainen kausi, jos sekä Verratti että Messi häärivät Neymarin, Suárezin ja esimerkiksi Ousmane Dembélén, 20, takana.