La Ligan kahdeksas kierros lähtee käyntiin illalla Kanariansaarilla, kun Las Palmas isännöi perjantai-illan koitoksessa Quique Sánchez Floresin Espanyolia. Sarjakautta on pelattu noin viidennes ja paikat sarjataulukossa ovat alkaneet muovautua tutuille paikoilleen.

Luvassa on todella mielenkiintoinen kierros, joka sisältää muutaman huippukamppailun. Sarjakärki Atlético isännöi Calderónilla sarjajumbo Granadaa, joka vaihtoi valmentajaansa toissa viikolla.

Neljäntenä kierrokselle lähtevä Barcelona kohtaa kotonaan Deportivon ja debyyttinsä Valencian penkin päässä tekevä Césare Prandelli ohjastaa joukkonsa Sportingin kimppuun Gijónissa.

Real Betis-Real Madrid

Jopa neljän tasapelin saattelemana Benito Villamarínilla vieraileva Zinédine Zidanen Real Madrid on kärsinyt loukkaantumisongelmista. Madrid matkaa Sevillaan ilman Sergio Ramosia, Luka Modricia ja Casemiroa, mutta myös tervehtyneitä on palannut harjoitusvahvuuteen.

Betisin kotistadion on ollut historian saatossa haastava paikka useille vierailijoille ja huominen kamppailu on haastava myös Real Madridille. Vierailla ei ole varaa ottaa uutta pistemenetystä, joten oikeastaan paineet ovat pitkälti Zidanen miehistöllä. Betisin puolelta päävalmentaja Gus Poyet ja jatkosopimukset tehneet Álex Alegría ja Rubén Castro kertoivat mielipiteensä ottelusta.

Betis on luottavainen mahdollisuuksiinsa, vaikka béticojen alkukausi on ollut hyvinkin kaksijakoinen ja vaihteleva.

Kertoimet (Mr Green): 8.00-5.25-1.36

Athletic Club-Real Sociedad

Pitkään odotettu kauden ensimmäinen baskiderby pelataan sunnuntaina iltapäivällä Bilbaossa, kun Athletic isännöi hegemoniapaikallisottelussa La Realia. Kyseessä on yksi Espanjan hienoimmista derbyistä, kun Baskimaan kaksi suurinta iskevät yhteen.

Tämä derby on sillä tavalla erityinen, koska seurojen kannattajien välit ovat yleisesti otettuna veljellisen hyvät, eikä sen suurempia ylilyöntejä olla nähty ikuisuuksiin. Athleticia pidetään suosikkina kotietunsa takia, mutta Real Sociedad ei ole hävinnyt derbyä kahdeksaan viime otteluun ja haluaa jatkaa samaan malliin ainakin Carlos Velan ja Sergio Canalesin mielestä.

Athleticin pelaajapolitiikka on nykyisessä jalkapallomaailmassa erityinen, koska seura on käyttänyt koko historiansa aikana ainoastaan Baskimaassa syntyneitä pelaajia menestyksekkäällä tavalla – nimittäin seura ei ole koskaan tippunut pääsarjasta. Real Sociedadilla oli käytössään samanlainen politiikka muutaman vuoden ajan 1980-luvun alussa ja se olikin La Realille menestyksekästä aikaa, koska seura voitti silloin La Ligan kahdesti putkeen.

Kuuluisaa tulista ja kuumaa derbytunnetta tähän paikalliskamppailuun tuo sellaiset Real Sociedadin väittämät väitteet, joiden mukaan Baskimaan suurimpana seurana toimiva Athletic yrittää jatkuvasti ryöstää muilta pienimmiltä baskiseuroilta itsehallintoalueen lahjakkaimmat nuoret junioriakatemioihinsa.

Viimeksi tämänkaltainen ryöstöyritys oli tapahtua kesällä, kun Athletic yritti saada parhaansa mukaan Real Sociedadin nuorta tähtipelaajaa Mikel Oyarzabalia riveihinsä. Espanjan maajoukkueeseenkin noussut 19-vuotias nuorukainen kieltäytyi pyynnöstä todeten, ettei ikimaailmassa pukisi Athleticin paitaa päälleen.

Athletic on ennen derbyä sarjassa kuudes kahdellatoista pisteellä, kun taas rakas vihollinen on yhdeksäs kymmenellä pisteellä, joten ottelun lopputulos saattaa vaikuttaa suurestikin Baskimaan herruuteen.

Kertoimet (Mr Green) 1.83-3.40-4.75

Villarreal-Celta

Kaikki, me mukaanlukien, odotimme Villarrealin kauden olevan varsinaista myllerrystä loppukesän ongelmien myötä – mutta mitä vielä! Keltainen sukellusvene on noussut pohjalta pinnalle erittäin positiivisella tavalla, hieman kuten toppari Daniele Bonera ehtikin todeta.

Villarrealin potentiaalinen alkukausi korostuu hieman yllättävässä tilastossa, koska nimittäin Fran Escribán suojatit ovat Atléticon ja Real Madridin kanssa ainoa seura, joka ei ole vielä hävinnyt ottelua sarjassa. Myös puolustus on ollut rautainen, koska vain Atlético on joutunut kaivamaan vähemmän palloja maalistaan.

Celtan ensimmäiset kolme sarjaottelua olivat tuloksellisesti heikkoja, mutta vigolaislauma on saanut pelin juonesta kiinni ja Eduardo Berizzon miehistö onkin voittanut viimeiset kaksi sarjaottelua. Viimeinen tappio tuli kuukausi sitten Atléticoa vastaam, joten on varsin selvää, että Celta saa hyvät lähtökohdat El Madrigalin reissuun. Otetaan vielä huomioon se, että viimeisin päänahka tuli Barcelonaa vastaan loistavan esityksen jälkeen, niin Vigossa saadaan jälleen unelmoida paremmasta tulevaisuudesta – pysyvästikin?

Villarreal on El Madrigalilla tunnetusti todella kova kotijoukkue ja vierailla on muutama loukkaantuminen alla, joten Berizzon joukkue saa antaa kaikkensa edes tasapeliin. Viime kierroksella Keltainen sukellusvene nappasi pinnan alle ansaitusti pisteen Espanyolilta ja voi vain kuvitella, kuinka vahva Villarreal on loppukaudesta, kun Roberto Soldado tervehtyy pelikuntoon tammikuussa – potentiaalia on vaikka muille jakaa. Tuota en olisi uskonut sanovani reilu kuukausi sitten.

Kertoimet (Mr Green) 1.87-3.40-4.50

La Ligan kahdeksas kierros

Perjantai 14.10
21.45 Las Palmas-Espanyol (Viaplay, Viasat Fotboll HD)

Lauantai 15.10
14.00 Leganés-Sevilla (Viaplay, Viasat Urheilu HD)
17.15 Barcelona-Deportivo (Viaplay, Viasat Sport HD)
19.30 Atlético-Granada (Viaplay, Viasat Urheilu HD)
21.45 Real Betis-Real Madrid (Viaplay, Viasat Jalkapallo HD)

Sunnuntai 16.10
13.00 Alavés-Málaga (Viaplay, Viasat Sport HD)
17.00 Athletic-Real Sociedad (Viaplay, Viasat Urheilu HD)
19.30 Sporting Gijón-Valencia (Viaplay, Viasat Fotboll HD)
21.45 Villarreal-Celta (Viaplay, Viasat Sport HD Premium)

Maanantai 17.10
21.45 Eibar-Osasuna (Viaplay, Viasat Sport HD)