Barcelonassa kaiken mahdollisen voittanut Pep Guardiola muistelee uutuuskirjassa The Artist: Being Iniesta keskikentän taiturin Andrés Iniestan merkitystä joukkueelleen. Erityisen lähtemättömän vaikutuksen Guardiolaan teki tämän Iniestalta saamansa tuki heti Barca-pestinsä alkumetreillä.

Kun Guardiola aloitti Barcelonan peräsimessä loppukesästä 2008, alku oli kaikkea muuta kuin ruusuinen. Avauspelissä tuli 0-1 -tappio Numancialle ja ensimmäinen kotiottelu päättyi 1-1 -tasapeliin Racing Santanderia vastaan. Guardiolaa epäilivät niin yleisö, media ja varmaan mies itsekin, mutta elintärkeää tukea hän sai paitsi kolumnistinakin kaikkien arvostamalta Johan Cruyffilta myös tuolloin 24-vuotiaalta Iniestalta.

Guardiola murehti tilannetta Camp Noun kellarissa sijaitsevassa toimistossaan, kun oveen koputti Iniesta. Valmentaja sanoo muistavansa Iniestan sanat ikuisesti:

-Älä huolehdi, señor. Me voitamme kaiken. Olemme oikealla tiellä. Jatka vain samaan malliin. Me pelaamme loistavasti ja nautimme treeneistä. Älä vain muuta mitään, Guardiola kehui.

”Valmentaja on heikoin lenkki”

Guardiola oli kuin puulla päähän lyöty hiljaisen miehen avatessa suunsa, ja kuin pisteeksi iin päälle Iniesta lopetti sanoihin: ”Vamos de puta madre!”. Vapaasti suomennettuna ”me pelaamme helvetin hyvin.”

Iniesta olikin oikeassa, sillä Barcelona voitti kauden aikana kaikki tarjolla olleet kuusi titteliä. Guardiola jakaa tästä suuren kiitoksen Iniestalle.

-Yleensä ajatellaan, että valmentajan tehtävä on kohentaa pelaajiensa mielialoja. Mutta aina se ei mene niin. Valmentajaa pidetään aina seuran vahvimpana henkilönä ja pomona, mutta tosiasiassa hän on heikoin lenkki. Me olemme haavoittuvia, ja jalkojemme alta kaivavat maata peliajan puutteesta kärsivät pelaajat, media ja fanit.

-Ja sitten yhtäkkiä paikalle saapuu Andrés ja käskee minua lopettamaan murehtimisen. Puhumme Iniestasta, miehestä, joka ei osaa kuvailla omia tunteitaan. Ja sitten valmentajia käsketään pitämään päänsä kylmänä päätöksiä tehdessään. Minulle asia oli selvä: Andrés pelaisi aina kanssani. Koska hän on paras. Ja koska tuollaiset asiat eivät unohdu, Guardiola ylistää.

-Emme koskaan arvosta Andrésia riittävästi. Hän on täydellinen pelaaja. Hän ei koskaan puhu itsestään eikä vaadi mitään. Mutta jos hän haluaisi voittaa jonain vuonna Kultaisen Pallon, hän voittaisi sen. Koska hän päättäisi olla paras.

Jutun lainaukset ovat The Guardianista.