Kello lähentelee puolta yötä. Tunnettu Cadena Cope-radiokanava on saanut vieraakseen Javier Tebasin. Kyseinen hieman kaljuuntunut 54-vuotias herrasmies on vannoutunut Real Madridin kannattaja. Hänen mielipiteet, tekemiset ja päätökset ovat ajaneet espanjalaiset jalkapallokannattajat hulluuden partaalle. Niin, mitkä päätökset? Unohtui mainita sellainen pikkuseikka, että Tebas tosiaan toimii La Ligan presidenttinä.

Tebasin valtakausi alkoi keväällä 2013, kun kahdeksan vuotta sarjan presidenttinä ollut José Luis Astiazarán päätti olla uusimatta työsopimustaan. Tebas nousi välittömästi suureksi puheenaiheeksi Espanjassa – ei kuitenkaan positiivisessä mielessä. Suuruudenhullulta vaikuttaneet ajatukset eivät olleet kannattajien mieleen, koska Tebas esimerkiksi ehdotti, että sarjapelejä pelattaisiin muissa maissa.

Ottelun alkamisaikataulut ovat olleet myös tapetilla. Rahan perässä vaikka maapallon ympäri löntystelevä Tebas on vaatinut, että pelejä pelataan silloin, kun Aasian markkina on hereillä. Se käytännössä tarkoittaa sitä, että pelit alkavat pahimmillaan aamupäivällä. Tebas on myös sanonut ääneen toivovansa, että Real Madrid voittaa sarjan. Olisiko missään muussa maassa mahdollista? Epäilen.

Cadena Cope sai Tebasin avaamaan jälleen sanaisen arkkunsa.

– Tälle sarjalle on taloudellisesti erittäin tärkeää, että Real Madrid ja Barcelona ovat sarjataulukon kärjessä. Minä tykkäisin ja toivon, että Real Madrid voittaisi sarjan, mutta en kuitenkaan suosi heitä. Sporting-Villarrealista kommentoin sen verran, että en väitä ottelun olleen sopupeli, mutta mielestäni Marcelino ei tehnyt kaikkea voittaakseen. Olen muuten varma, että Kiinassa katsotaan enemmän Celta-Atléticoa, kun Manchesterin derbyä, koska Kiinassa otteluitamme näkyy myös vapailta kanavilta.

Siitäkin Tebas on saanut valtavasti kritiikkiä, koska Kiinassa on huomattavasti halvempaa katsoa La Ligaa, kuin Espanjassa. Monet kannattajat ovat sanoneet, että Tebasia kiinnostaa kiinalaiset paljon enemmän, kuin itse paikalliset. Ennen tämän kauden alkua Tebas kirjasi sarjan sääntöihin uuden kohdan. Nimittäin nykyään seura saa sakkoa, jos heillä ei ole kotipelissään peliä kuvaavan kameran vastaisesta katsomosta yli 75 prosenttia täynnä katsojia.

Javier Tebas on viemässä espanjalaisesta jalkapallosta inhimillisyyden, tunteen ja paikallisuuden pois. Samalla tosin Tebas on onnistunut suurentamaan televisiosopimuksia sille tasolle, että Valioliigan haastaminen taloudellisesti on tosiasia muutaman vuoden sisällä. Se ei kuitenkaan riitä espanjalaisille kannattajille, jotka haluavat jatkossakin mennä stadionille lauantai-iltana katsomaan joukkueensa edesottamuksia.

Málaga toimi viime kaudella ikävänä esimerkkinä. Melkein kaikki pelit perjantaina ja maanantaina, joten seuran kannattajayhteisön protestit Tebasia vastaan ovat ymmärrettäviä.