Spekuloidaan vielä vähän kesän siirtomarkkinoita. Mitkä joukkueet onnistuivat vahvistamaan heikkoja alueitaan, ja mille joukkueille jäi siirtojen suhteen luu käteen? Kaksiosaisen juttusarjan ensimmäisessä osassa käsitellään siirtomarkkinoiden voittajia.

Athleticille muutamia täsmähankintoja

Andoni Iraola, Unai Albizua, Gaizka Toquero ja Erik Morán. Siinä lähtijät. Nelikosta kukaan ei ollut viime kaudella avainpelaaja, joten sikäli Athletic saattoi lähteä kesällä markkinoille rauhallisin mielin.

Periaatteellisten syiden takia Athletic ei voi kovin monia kovan luokan pelaajia edes tavoitella, mutta se onnistui hankkimaan yhden tärkeimmistä kohteistaan. Atlético Madridissa pitkään pelannut hyökkäyksen monitoimimies Raúl García saapui Bilbaoon kahdeksalla miljoonalla eurolla. Lisäksi Athletic haali ilmaisilla siirroilla Gorka Elustondon, Javi Erason ja Eneko Bóvedan. Kolmikosta jokainen oli harkittu täsmähankinta, mistä kertoo se, että he kaikki ovat jo päässeet pelaamaan tällä kaudella.

Atlético markkinoiden suurimpia voittajia

Atlético Madrid teki kesän aikana lukuisia hyviä kauppoja. Ensinnäkin se myi viime kaudella hieman alisuorittaneen Arda Turanin kalliilla Barcelonaan. Mario Mandzukic, joka ei oikein istunut pelitapaan, kaupattiin Juventukseen. Tottenhamilta saatiin hyvät rahat Toby Alderweireldista ja Fiorentinalta Mario Suárezista. Molemmat olivat Atletille metritavaraa. Lisäksi seura kauppasi hyökkäysosastolta pois monitoimimies Raúl Garcían ja Raúl Jiménezin.

Siirrytään tulijoihin. Monen Atletia suuremmankin seuran havittelema Jackson Martínez saapui Portosta. Hyökkäystä vahvistettiin myös Luciano Viettolla. Lisäksi hankittiin jälleen muutama nuori ja erittäin kehityskelpoinen pelaaja: 24-vuotias toppari Stefan Savic, 21-vuotias laitahyökkääjä Yannick Ferreira Carrasco, 20-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja Bernard Mensah, 22-vuotias puolustava keskikenttäpelaaja Matías Kranevitter ja 19-vuotias piilokärki Santos Borré.

Nuorten pelaajien sarjaa jatkaa lainalta palannut 20-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja Óliver Torres. Kenties tärkein hankinta on kuitenkin Chelseasta palannut Filipe Luís, joka täyttää viime kaudella ongelmia aiheuttaneen vasemman pakin ruudun. Kaikki tämä, ja taloudellista tappiota tuli kuitenki ”vain” 35,5 miljoonaa euroa.

Riittääkö Eibarin materiaalin leveys?

Eibar ei ole siirtomarkkinoiden voittajien listalla sen takia, että se johtaa kahden kierroksen jälkeen liigaa. Syy on se, että vaikka Eibar menetti viime kauden päätteeksi useita runkopelaajiaan, se pystyi paikkaamaan aukot kiitettävästi.

Uuden toppariparin muodostavat Almeríasta hankittu Mauro dos Santos ja Levantesta saapunut Iván Ramis. Puolustuksen vasemmalla laidalla on tämän kauden molemmissa otteluissa pelannut Aston Villasta tullut Antonio Luna. Viime kaudella oikeana laitahyökkääjänä pelannut Ander Capa on puolestaan pudotettu oikeaksi pakiksi. Ainakin toistaiseksi homma on toiminut. Vastaavasti oikeana hyökkääjänä on pelannut Keko. Keskikentän ytimessä rungon muodostavat tätä nykyä Dani García ja kesän hankinnat Gonzalo Escalante sekä Adrián González. Numanciasta saapunut Sergi Enrich on aloittanut molemmat pelit keskushyökkääjänä.

Kuten sanottu, toistaiseksi homma on toiminut. Kausi on kuitenkin raskas. Riittääkö suhteellisen kapea (22 kenttäpelaajaa) materiaali? Etenkin kun 22 pelaajasta Ander Gayoso on pelikuntoinen vasta maaliskuussa ja Lillo Castellanokin huilaa loka-marraskuun vaihteeseen.

Getafe voiton ja häviön rajalla

Madridin alueelta tulevan Getafen olisi voinut laittaa sekä siirtoikkunan voittajiin että häviäjiin. Aloitetaan huonoista uutisista. Vasen pakki ja joukkueen viime kauden kenties paras pelaaja Sergio Escudero myytiin Sevillaan. Vasen laita otti muutenkin melko pahasti osumaa, sillä saman puolen laitureista Diego Castro poistui vapaana agenttina ja Fredy Hinestrozan laina päättyi. Koko puolustuslinja meni myös monelta osin uusiksi, koska oikeana pakkina pelanneiden Juan Valeran ja Álvaro Arroyon sopimukset purettiin, ja topparina luutineen Naldon laina päättyi.

Sitten niihin hyviin uutisiin. Ensinnäkin, Escuderosta Getafe sai muutaman miljoonan, mikä auttaa talousongelmissa rypevää seuraa. Toiseksi, 21-vuotias Emiliano Velázquez on onnistunut johtamaan keskuspuolustusta. Päävalmentaja Fran Escribá toi vanhasta seurastaan Elchestä oikeaksi pakiksi Damián Suárezin ja vasemmaksi laituriksi Víctor Rodríguezin. Molemmat ovat pelanneet kauden kahdessa ensimmäisessä pelissä täydet minuutit.

Pienet huolet liittyvät vasemman pakin ja kymppipaikan tontteihin. Vasempana pakkina on kauden molemmissa peleissä pelannut vasta 20-vuotias Carlos Vigaray. Nuorukainen on ollut hyvä, mutta pysyykö taso koko kauden ajan korkealla? Kymppipaikalle ovat puolestaan ehdolla 23-vuotias Pablo Sarabia, Atlético Madridista lainattu 20-vuotias Bernard Mensah ja 18-vuotias Emiliano Buendía. Toimiiko homma pelkillä nuorilla?

Las Palmas sai haluamansa

Tietenkään Las Palmasia ei voi siirtomarkkinoilla verrata esimerkiksi Real Madridiin. Pelimerkit ovat sen verran erilaisia, että suora vertailu ei ole kovin mielekästä. Omaan kokoonsa suhteutettuna Las Palmasia voi kuitenkin pitää yhtenä siirtoikkunan voittajista. Ensinnäkin, seura onnistui kiinnittämään viime kaudella lainalla pelanneet Sergio Araujon, Alfredo Ortuñon ja Jonathan Vieran.

Lisäksi Las Palmas teki suhteellisen järkeviä täsmähankintoja vapaiden pelaajien markkinoilta. Seuraan saapuivat muun muassa Antolin Alcaraz ja Pedro Bigas, jotka ovat aloittaneet toppareina kauden molemmissa otteluissa. Levantesta tuli oikea laitahyökkääjä Nabil El Zhar ja aivan siirtoikkunan viime hetkillä Las Palmas lainasi vielä vasemmalla kaistalla viihtyvän Mubarak Wakason Rubin Kazanista. Toiseen suuntaan ei merkittäviä pelaajia lähtenyt, joten Las Palmas vahvistui selkeästi kesän aikana. Kokonaan toinen kysymys on, vahvistuiko joukkue riittävästi.

Levante uusiutui – parempaan suuntaan

Levanten kokoonpanosta suuri osa meni kesän aikana uusiksi. Viime kauden runkopelaajista puolen tusinaa päästettiin ilmaisilla siirroilla pois. Ensin tilanne näytti hiukan huolestuttavalta, mutta siirtoikkunan päätyttyä Levante näyttäisi materiaalinsa puolesta olevan parempi kuin viime kaudella.

Almeríasta Levante sai kolme pätevää pelaajaa: Verzan keskikentän keskustaan, Ángel Trujillon keskuspuolustukseen ja Rubénin maaliin. Lisäksi Levante vahvisti puolustustaan Zouhair Feddalilla ja hyökkäystään sekä Deyversonilla että Nabil Ghilasilla. Feddal on toistaiseksi pelannut yhdessä ja hyökkäyskaksikko molemmissa otteluissa.

Real Betis panosti säilymiseen

Tavoitteen näkee rahankäytöstä. Real Betis todella haluaa säilyttää sarjapaikkansa. Seuran nettokulutus kesän siirtomarkkinoilla oli pieneksi espanjalaisseuraksi merkittävän suuri: 8,15 miljoonaa euroa. Vahvistuksia hankittiin lähes jokaiselle pelipaikalle. Nimekkäimpiä uusia kasvoja ovat seuraan palannut Joaquín, Real Madridissakin pelannut Rafael van der Vaart, Saksan maajoukkueessa 27 peliä tahkonnut Heiko Westermann, Fiorentinassa lähes 200 peliä palloillut Juan Vargas sekä Norwichin ennätyshankinta Ricky van Wolfswinkel.

Isoja nimiä siis riittää. Nyt kysymys kuuluu, kuinka nopeasti ja kuinka tehokkaasti Pepe Mel saa nivottua nimekkäät yksilöt osaksi kollektiivia. Joukkue kyllä vahvistui viime kaudesta, mutta vahvistuiko se oikeanlaisilla pelaajilla? Ja oliko vaihtuvuutta liikaa?

Real Sociedad vahvistui tunteella ja järjellä

La Realin voi heittämällä laskea siirtomarkkinoiden voittajien joukkoon. Viime kaudella flopannut hyökkääjä Alfred Finnbogason lähetettiin lainalle Kreikkaan, ja nelostoppari Gorka Elustondo vaihtoi paikalliskilpailija Athletic Bilbaon riveihin.

Tulopuolella La Real vahvistui, sekä järjellä että tunteella. Asier Illarramendi saatiin takaisin Real Madridista, mutta siirtoa varten piti kuvainnollisesti ryöstää pankki. Illarra on La Realin tasoiseen joukkueeseen hyvä pelaaja, mutta onko hän seuran siirtoennätyksen (15 miljoonaa euroa) arvoinen? San Sebastiánissa maksettiin tänä kesänä myös Jonathasista suhteellisen paljon. Jonathas periaatteessa sopii erittäin hyvin David Moyesin pelitapaan, vaikkakaan vielä maalitili ei ole auennut.

Kaksikon lisäksi La Real lainasi erittäin kehityskelpoisen 20-vuotiaan Bruman Galatasaraysta ja topparina pelaavan Diego Reyesin, 22, Portosta. Molemmat ovat pelanneet kummassakin tämän kauden ottelussa.

Villarrealin hyökkääjät vaihtuivat parempiin

Villarrealin kohdalla kesän siirtomarkkinoilla pyörittiin lähinnä hyökkääjien kimpussa. Paikattava aukko oli suuri, sillä viime kauden päätteeksi seuran jättivät Luciano Vietto, Giovani dos Santos, Ikechukwu Uche, Javier Aquino ja Gerard Moreno. Lisäksi Moi Gómez lainattiin Getafeen.

Yksittäisistä hyökkääjistä Vietton menettäminen oli isoin takaisku, mutta yleisellä tasolla Villarreal onnistui vaihtamaan hyökkääjänsä parempiin. Seuraan ostettiin Roberto Soldado, Samuel García, Samu Castillejo, Cédric Bakambu ja Denis Suárez (hyökkäävä keskikenttäpelaaja). Lisäksi lainattiin Léo Baptistão ja Adrián López. Kysymysmerkkejäkin on. Kannattiko esimerkiksi 30-vuotiaasta Soldadosta maksaa 16:tta miljoonaa euroa? Ehkä ei, mutta toistaiseksi homma on toiminut. Soldado johtaa La Ligan pistepörssiä tehoin 2+2, ja myös Bakambu on tehnyt kaksi maalia.

Villarreal vahvisti myös toppariosastoaan. Se onnistui hankkimaan viime kaudella seurassa lainalla pelanneen Víctor Ruizin Valenciasta ja iäkkään Daniele Boneran vapailta markkinoilta. Ruiz on Villarrealin avainpelaajia, ja Bonera leventää mukavasti keskuspuolustusta. Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että Villarreal hoiti pelaajamarkkinoilla suuren aukon paikkauksen kiitettävästi.