Spekuloidaan vielä vähän kesän siirtomarkkinoita. Mitkä joukkueet onnistuivat vahvistamaan heikkoja alueitaan, ja mille joukkueille jäi siirtojen suhteen luu käteen? Kaksiosaisen juttusarjan toisessa osassa käsitellään siirtomarkkinoiden häviäjiä.

Barcelona menetti enemmän kuin sai

Barcelonasta lähtivät kesän aikana joukkueen kapteeni ja seuraikoni Xavi, laitahyökkääjät Pedro, Gerard Deulofeu, Adama Traoré ja Ibrahim Afellay sekä hyökkäävä keskikenttäpelaaja Denis Suárez. Lisäksi laitapakki Martín Montoya ja keskikenttäpelaajat Alex Song sekä Alen Halilovic lainattiin muualle. Barca toteutti melko mittavan siivouksen, sillä seuraan siirtyivät vain Arda Turan ja Aleix Vidal. Molemmat saavat pelata siirtokiellon takia vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Etenkin syksyn ajan Barcan kokoonpano on hyvin kapea hyökkäys-, keskikenttä- ja jopa laitapuolustajaosaston suhteen. Viimeksi mainittu paljastui jo, kun keskikenttäpelaaja Sergi Roberto jouduttiin asettamaan oikeaksi pakiksi. Barca otti kesällä ehkä vähän tarpeettoman riskin. Vuodenvaihteen tienoilla tiedetään, kannattiko.

Celta Vigo – kuka korvaa Krohn-Dehlin?

Celta Vigon hyökkäysosastolla kävi suuri kato kesän aikana. Keskushyökkääjät Joaquín Larrivey ja Charles myytiin, samoin 19-vuotias lupaava laitahyökkääjä Santi Mina. Pahin menetys oli Michael Krohn-Dehli, joka livahti ilmaiseksi Sevillaan.

Keskushyökkäysosastolle Celta hankki hieman hankalan pelaajan maineessa olevan Iago Aspasin sekä ruotsalaisen John Guidettin, joka ei missään vaiheessa onnistunut lyömään itseään läpi Manchester Cityssä. Erittäin hyvän viime kauden pelannut Krohn-Dehli paikattiin toisella tanskalaisella, Daniel Wassilla. Kahdessa ensimmäisessä pelissä Wassista ei ole ollut Krohn-Dehlin paikkaajaksi. Onko loppukauden aikana? Vastauksesta riippuu Celtan menestys.

Kuka Deporin kymppipaikalle?

Deportivo La Coruña kuuluu niihin joukkueisiin, joiden sijoittaminen joko siirtomarkkinoiden voittajiin tai häviäjiin on makuasia. Sijoitimme Deporin häviäjiin, koska joukkue on muutamalla osa-alueella hieman heikentynyt.

Aloitetaan siitä, että Deporin viime kauden joukkueesta lähti kesän aikana noin 15 pelaajaa. Pelkästään suuri vaihtuvuus aiheuttaa omat ongelmansa. Pelipaikoittain ajateltuna haasteita on luvassa ainakin oikealla laidalla. Laitapakki Juanfran on kauden ensimmäisissä peleissä nostettu laitahyökkääjän paikalle. Juanfran on syöttänyt Deporin toistaiseksi ainoan maalin, mutta hänelle paras paikka olisi todennäköisesti puolustuslinjassa. 4-2-3-1-ryhmityksen kolmen linjassa on muutenkin haasteita. Onko Elchestä tulleesta Faycal Fajrista kymppipaikan pelintekijäksi? Ja jos Fajr pelaa keskikaistalla, kuka pelaa vasempana laiturina? Iäkäs Cani? Newcastlen vapauttama Jonás Gutiérrez?

On Deporilla pari pelipaikkaa hyvälläkin mallilla. Sidnei ja Alberto Lopo muodostavat hyvän toppariparin. Celso Borges, Pedro Mosquera ja Álex Bergantiños tarjoavat kolme hyvää vaihtoehtoa keskikentän pohjan kahdelle pelipaikalle. Piikissä puolestaan Lucas Pérez vaikuttaisi olevan huomattavasti parempi, kuin samalla tontilla viime kaudella sählänneet Toché ja Hélder Postiga.

Espanyol menetti liikaa kokemusta

Väliotsikko kertoo paljon. Espanyolista lähti kesän siirtoikkunassa lukuisia kokeneita runkopelaajia. Sergio Garcían ja Christian Stuanin mukana poistui kaksi viime kauden parasta maalintekijää ja paras maalisyöttäjä. Real Madridiin siirtyneen Lucas Vázquezin mukana lähti myös viime kauden toiseksi paras maalisyöttäjä. Keskuspuolustuksesta lähtivät Diego Colotto ja Héctor Moreno. Ja kaiken lisäksi ykkösvahti Kiko Casilla painui Real Madridiin.

Joukkueen uudelleenrakennus on muistuttanut lähinnä räpiköintiä. Real Madridista lainattiin pari nuorta (Burgui, Marco Asensio), O’Higginsistä toppari Enzo Roco, ja Interistä maalivahti Francesco Bardi. Ainoa pelaaja, josta Espanyol maksoi siirtokorvauksen, oli hyökkääjä Gerard Moreno, joka jäi Villarrealilta yli. Tällaista se on heikossa taloustilanteessa. Pelillisesti Espanyolilta ei voi kovin paljon odottaa näin heikosti menneiden siirtomarkkinoiden jälkeen.

Granadan koko pakka uusiksi

Ei ole ihan helppoa menestyä tai edes yrittää menestyä, jos vuosittain lähes koko joukkue laitetaan uusiksi. Sitä on Granadan arki. Granada käytti viime kauden La Liga -otteluissa peräti 34:ää pelaajaa. Kesän aikana molemmat maalivahdit lähtivät, puolustuslinjasta parhaat laitapakit lähtivät, samoin potentiaalisin toppari. Tähän väliin on tosin sanottava, että kyseisestä toppari Jeison Murillosta Granada sai hyvät rahat, kahdeksan miljoonaa euroa.

Keskikentän ja hyökkäyspään runkopelaajista Granada onnistui pitämään melko hyvin kiinni. Tarkalleen ottaen keskikenttää onnistuttiin jopa vahvistamaan viime kaudella Córdoban riveissä pelanneella Rene Krhinillä. Uudet laitapakit (Miguel Lopes, Cristiano Biraghi) ja maalivahdit (Andrés Fernández, Ivan Kelava) ovat suurimpia kysymysmerkkejä.

Málaga menetti nuoren kaartin

Juanmi, Samu Castillejo, Samuel García, Sergi Darder. Nuoret myytiin yksi kerrallaan muualle. Ehkä se oli tarkoituski. Málaga oli aiemmin tehnyt jatkosopimukset nuorten pelaajiensa kanssa ja näin nostanut pelaajien markkina-arvoja. Silti, nyt tilanne ei näytä kovin hyvältä.

Tilalle Málaga hankki muutaman ilmaisen tai lähes ilmaisen konkarin (Charles, Fábio Espinho, Roque Santa Cruz) ja muutaman kysymysmerkin (Duje Cop, Adnane Tighadouini, Hachim Mastour). Ainoat suht varmat hankinnat ovat hyökkäyspään Nordin Amrabat, joka on Málagalle jo aiemmilta kausilta tuttu, sekä Derbysta lainattu toppari Raúl Albentosa. Málaga jäi siirtomarkkinoilla pelillisesti niin pahasti tappiolle, ettei kovin hyvää menestystä voi tämän kauden La Ligassa ennustaa.

Rayo Vallecanolla taas lainasirkus

Kun ei ole rahaa, ei ole rahaa. Silloin on turvauduttava vuosi toisensa jälkeen isoon kasaan lainapelaajia. Pelkästään suuren vaihtuvuuden takia Rayo on siirtomarkkinoiden häviäjissä.

Isoin menetys oli tietysti Espanjan maajoukkueen porttejakin viime kaudella kolistellut Alberto Bueno, joka lähti vieläpä ilmaisesti Portoon. Mutta oli niitä muitakin. Runkopelaajista Gaël Kakutan, Emiliano Insúan, Licán, Léo Baptistãon, Cristian Àlvarezin, Javier Aquinon ja Abdoulaye Ba’n lainasopimukset päättyivät kesällä. Tilalle on hankittu kysymysmerkkejä – pääosin lainalle tietysti. Mielenkiintoisia ja seuraamisen arvoisia kavereita ovat Benficasta lainattu Luis Fariña, Al-Arabista lainattu Pablo Hernández ja Moskovan Spartakista ilmaiseksi saatu Patrick Ebert.

Real Madridilta jäi isoin kala saamatta

Koko kesä puhuttiin David De Gean siirtymisestä Real Madridiin. Tässä vaiheessa kaikki jalkapallon seuraajat tietävät, että siirto tyrittiin nolosti. Märän rätin tavoin heitelty Keylor Navas jatkaa Realissa ja De Gea Unitedissa.

Mutta kyllä Real myös onnistui siirroissaan. Oikean pakin tontille hankittiin Danilo, joka on pelannut avauksessa kahdessa ensimmäisessä ottelussa. Nyt oikean pakin tontille on kaksi hyvää vaihtoehtoa. Lisäksi joukkueeseen ostettiin nuori Mateo Kovacic, joka varmistanee sen, ettei Real ole pulassa jos Luka Modric loukkaantuu. Hyvä – joskin kallis – hankinta tämäkin.

Iker Casillas korvattiin Kiko Casillalla, joka on erittäin pätevä kakkosmaalivahdiksi. Lisäksi Real sai takaisin Casemiron ja Denis Tsheryshevin, jotka pelasivat hyvin viime kauden lainaseuroissaan. Kaikkein tärkein siirtomarkkinoihin liittyvä asia oli se, että Sergio Ramos päätti allekirjoittaa pitkän jatkosopimuksen.

Ylijäämäksi ajautuneita pelaajia (muun muassa Asier Illarramendi, Sami Khedira, Lucas Silva ja Fábio Coentrão) Real myi, päästi ilmaiseksi tai lainasi muualle.

Sevillaa ei pitäisi koskaan tuomita

Asetimme riskillä Sevillan siirtomarkkinoiden häviäjiin. Syyt: Sevilla menetti viime kauden ykköshyökkääjänsä Carlos Baccan sekä oikean laiturin Aleix Vidalin. Toisaalta, sitähän on tapahtunut aina. Sevilla hankkii edullisesti tai ilmaiseksi ja myy kalliilla pari vuotta myöhemmin. Baccan ja Vidalin myynneistä kassaan kilahti yhteensä 47 miljoonaa euroa.

Nyt isoin kysymys kuuluu: onko kahta isoa menetystä saatu paikattua? Keskushyökkäystä vahvistettiin Dortmundista lainatulla Ciro Immobilella ja Juventuksesta ilmaiseksi tulleella Fernando Llorentella. Laitureitakin tuli kaksi: Gaël Kakuta ja Evgen Konoplyanka. Etenkin 25-vuotias Konoplyanka oli kovan luokan kaappaus, sillä hänet Sevilla sai ilmaiseksi. Lisäksi Sevilla vahvistui Steven N’Zonzilla, Adil Ramilla ja Michael Krohn-Dehlillä, joka oli viime kaudella Celta Vigon parhaita pelaajia. Kysymys jää silti edelleen auki. Onko Baccan ja Vidalin jättämät aukot saatu paikattua? Järki sanoo, ettei välttämättä, mutta Sevillan tuntien ei pidä yllättyä, jos joukkue on taas parempi kuin viime kaudella.

Sporting Gijónilla Segundan runko

Nousijajoukkue Sporting Gijón tähtää sarjapaikan uusimiseen mielenkiintoisella taktiikalla. Espanjalaisseuroille epätyypillisesti Sportingin kokoonpanon vaihtuvuus oli päättyneenä kesänä hyvin maltillista. Sinänsä se on hyvä asia, mutta riittääkö Segundan runko pääsarjassa?

Kesän aikana Sporting nosti omista junioreistaan kolme pelaajaa ylös ja hankki markkinoilta ainoastaan kolme uutta pelaajaa, kaikki lainalle. Nimet ovat hyvin mielenkiintoisia: Barcelonan Alen Halilovic, Real Madridin Omar Mascarell ja AS Roman Antonio Sanabria, joka on Barcelonan junioreita. Riittävätkö isojen seurojen nuorukaiset tekemään Sportingista pääsarjatason joukkueen?

Valencia menetti parhaan pelaajansa

On makuasia, pitääkö Valenciaa siirtomarkkinoiden voittajana vai häviäjänä. Toki Valencia sai hankittua rutkasti laatua, jos mukaan lasketaan viime kaudella joukkueessa lainalla pelanneet. Jos heitä ei lasketa mukaan (siirtojen tekniset järjestelyt johtuivat omistajavaihdoksesta), Valencia sai hankittua markkinoilta Celta Vigon nuoren laitahyökkääjän Santi Minan, Club Bruggen maalivahdin Mathew Ryanin ja PSV:n nuoren laitahyökkääjän Zakaria Bakkalin.

Joitain ylijäämäpelaajia kaupattiin pois, mutta Nicolás Otamendin menettäminen oli todella iso takaisku. Manchester Cityyn myyty Otamendi oli viime kaudella La Ligan paras toppari. Valencia sai argentiinalaisesta 44,6 miljoonaa euroa, mutta vastaavasti Citystä lopullisesti Lepakoihin siirtyneeseen Álvaro Negredoon paloi 28 miljoonaa. Otamendin Valencia paikkasi Monacosta hankitulla Aymen Abdennourilla ja Bragasta ostetulla Aderlan Santosilla. Lähtökohtaisesti Abdennour on Otamendin korvaaja. Hän on hyvä, mutta onko hän yhtä hyvä kuin Otamendi?