Kello näytti puolta yötä, vahvistusta ei kuulunut. Varttia yli, puoli yksi. Ei vieläkään. Twitterissä alkoi nousta uutisvirtaan viestejä, etteivät Real Madrid ja Man United ehkä ehdi ajoissa. Varttia vaille, 10 vaille, viisi vaille. Ei vieläkään mitään. Alettiin epäillä, että Real haluaa tehdä siirrosta spektaakkelin ja julkistaa sen samalla hetkellä kun siirtoikkuna menee kiinni.

Kaikki oli valmista. Realin tiedote oli valmiina. Sitten tuli tunnetun toimittajan Guillem Balaguen twiitti.

Guillem Balague

@GuillemBalague
The documents did not arrive on time!!!!!! Presentation was ready. All agreed. But as it stands de Gea stays at MUFC!!

Yllä oleva tapahtumien kuvailu ei ole näytelmää, vaikka se siltä kuulostaa. Viime yönä Twitterin jalkapalloväki seurasi silmä kovana David De Gean ja Keylor Navasin välistä vaihtokauppaa. De Gean piti olla Real Madridin kesän ykköshankinta. Hänen tieltään seuraikoni Iker Casillaskin heitettiin laidan yli mädäntyneen ruhon tavoin.

Ja sitten kävi näin. Ei ehditty ajoissa. Real syytti tiettävästi ensin Unitedia viivyttelystä. Unitedista sanottiin, että paperit lähetettiin ajoissa. Sen jälkeen Real otti kohteekseen sarjaa hallinnoivan LFP:n. Paperit kuulemma lähetettiin LFP:lle minuutti ennen ikkunan umpeutumista.

Tänään siirtoa käsitetään Fifan toimistolla. Fifa päättää, hyväksytäänkö siirto. Isossa kuvassa sillä ei ole merkitystä. Real Madrid on jo mokannut koko jalkapalloväen valvovan silmän alla.

Tyly historia maalivahtisirkuksesta

Tuorein saaga ei ole ensimmäinen kerta, kun Real Madrid sekoilee maalivahtiasioiden kanssa. Molarisirkus on pikemminkin ollut sääntö kuin poikkeus 2010-luvulla.

Kaikki oli hyvin niin kauan, kun Casillas oli maailman eliittiä. Tammikuussa 2013 hankittiin Diego López, joka heivattiin 1,5 vuotta myöhemmin AC Milaniin tilanteen rauhoittamiseksi. López sanoi tuolloin osuvasti 5.8.14 kirjoittamassamme uutisessa Marcan mukaan:

– Olen paras, ja te kaikki tiedätte sen. Mutta tehkää, kuten haluatte.

Lópezin siirtoa edelsi Navasin hankinta Levantesta. Navas oli kaudella 2013-14 La Ligan paras maalivahti, mutta Realissa hänkin jäi penkkimiehen rooliin. Avauksen paikka annettiin suhmuroinnin päätteeksi takaisin Casillasille, joka kävelytettiin kevään päätteeksi takaovesta ulos.

Navas nousi Casillasin poistumisen myötä ykköseksi – täysin ansaitusti. Tilanne olisi lopulta ollut hyvä. Ei enää draamaa, ja tolppien välissä olisi ollut maailman eliittiiin lukeutuva maalivahti. Mutta kun piti saada galáctico.

Real Madrid on koko kesän ja oikeastaan vähän pidempäänkin ollut De Gean kintereillä. Casillasin pitkäaikaiseksi seuraajaksi on madridilaismedian mukaan haluttu maalivahti, joka Casillasin tavoin olisi ykkönen sekä Real Madridissa että Espanjan maajoukkueessa. Seuran puheenjohtaja Florentino Pérez ei ehkä huomannut, että samaan aikaan kun seura yritti tavoitella De Geaa, Navas pelasi erinomaisesti. Kaksi peliä, ei yhtään päästettyä maalia. Viime viikonloppuna Navas pelasti Realin kahdelta varmalta takaiskulta ja sai Bernabéun yleisöltä suuret suosinosoitukset. Siltä samalta yleisöltä, joka on on viheltänyt toistuvasti Pérezin galáctico-hankinta Gareth Balelle.

Miten tästä eteenpäin?

Mietitäänpä Navasin Real-uraa. Siirto isoon seuraan, jossa piti saada ykkösvahdin paikka. Ei tullut ensin, mutta vuotta myöhemmin se onnistui. Seuraavaksi hänet haetaan pikaneuvotteluihin, joissa lääkärintarkastus tehdään nopeasti ja papereita tuodaan eteen allekirjoitettavaksi. Hänestä halutaan eroon, koska ”parempi” ja ”halutumpi” on saatavilla.

Mitä jos nyt käy niin, että Fifa ei siirtoa hyväksy? Minkähän verran mahtaa Navasia kiinnostaa pelata Real Madridin puolesta?

Jälleen kerran syyttävä sormi hakeutuu kohti Pérezin johtamaa puuhasteluorganisaatiota. Ensinnäkin, miksi maalivahtiosasto piti taas räjäyttää ilmaan, kun se juuri oli kunnossa? Toiseksi, jos De Geaa haluttiin niin kovasti, miksei neuvotteluja voinut aloittaa kunnolla jo paljon aiemmin? Ei näin iso siirto voi jäädä viimeisen minuutin varaan. Realin siirtopolitiikka on jopa haukuttu yleensä hyvin vahvasti Realin puolta pitävässä AS-lehdessä.

Kuten aiemmin sanoin, sillä ei tavallaan ole mitään merkitystä, mitä Fifa siirron suhteen päättää. Real Madrid on jo mokannut. Suurin kärsijä on valitettavasti neljästä osapuolesta se todennäköisesti kaikkein syyttömin. Navas olisi voinut viedä Realin pitkälle. Mutta onhan se anteeksiantamatonta, että hän on vain harmaa ammattilainen, joka hoitaa hommansa erinomaisesti. Eihän sellainen kaveri sovi galácticojen joukkoon.