Eurooppa-liigan alkulohkot arvottiin hetki sitten Monacossa. La Ligasta mukana on kaksi joukkuetta: Villarreal ja karsintojen kautta lohkovaiheeseen yltänyt Athletic Bilbao. Käydäänpä läpi, miltä La Liga -joukkueiden lohkot näyttävät.

Villarreal selkeä ennakkosuosikki

Keltainen sukellusvene arvottiin lohkoon E yhdessä Viktoria Plzenin, Rapid Wienin ja Dinamo Minskin kanssa.

Plzen on hallitseva Tshekin mestari. Seura on nähty Mestarien liigan lohkovaiheessa kausina 2011-12 ja 2013-14. Eurooppa-liigassa Plzen on puolestaan kolmesti yltänyt pudotuspeleihin. Viime kaudella unelma europeleistä murskautui Eurooppa-liigan kolmannella karsintakierroksella romanialaista Petrolul Ploiestia vastaan.

Villarrealin toinen vastustaja on itävaltalainen Rapid Wien. Seura on voittanut maansa mestaruuden peräti 32 kertaa, mutta viime vuosina Itävallan valtikka on ollut Red Bull Salzburgilla. Viime kaudella Rapid Wien yritti karsintojen kautta Eurooppa-liigaan. Se muistettaneen Suomessa, sillä HJK katkaisi Rapidin tien ja eteni lohkovaiheeseen.

Dinamo Minsk lienee myös tuttu monille suomalaisille. Valko-Venäjän kakkosseuran taival viime kauden europeleihin alkoi Eurooppa-liigan toiselta karsintakierrokselta. MyPa kaatui puhtaasti 3-0, samoin romanialainen Cluj seuraavalla kierroksella. Viimeisessä vaiheessa Dinamo päihitti portugalilaisen Nacionalin ja pääsi lohkovaiheeseen. Kyyti oli suhteellisen kylmää: kuudesta ottelusta yksi voitto ja neljä pistettä maalierolla 3-14.

Villarrealin hyökkäysosasto on mennyt kesän aikana täysin uusiksi, mutta selityksille ei ole sijaa, mikäli joukkue ei jatkoon mene. Lähtökohtaisesti Villarrealin pitäisi olla pelillisesti jopa ylivoimainen tässä lohkossa.

Arvio: 1. Villarreal, 2. Viktoria Plzen, 3. Dinamo Minsk, 4. Rapid Wien

Athletic

Athletic Bilbao pelaa alkulohkossa L. Athletic on paperilla paljon kovemmassa paikassa kuin Villarreal, sillä baskien kanssa samaan lohkoon arvottiin AZ Alkmaar, Augsburg ja Partizan Belgrad.

AZ:n voittamasta Hollannin mestaruudesta (2008-09) on jo aikaa. Viime vuosina ei ole ihan samanlaista menestystä tullut. Toissa kaudella joukkue pelasi sen verran huonon kauden, ettei se päässyt viime kaudeksi lainkaan europeleihin. Päättynyt sesonki sujui paremmin, sillä AZ sijoittui Eredivisiessä kolmanneksi ja sai suoran paikan tämän kauden Eurooppa-liigaan.

AZ on joukkue, joka pelaa melko reaktiivisesti, eli se ei itse pyri pallonhallinnalla määrittelemään pelin virtausta. Laitakaistoja käytetään hyvin paljon – etenkin vasenta laitaa. AZ:n kohdalla on myös mainittava erikoistilanteet, joista se teki viime kaudella toiseksi eniten maaleja Hollannin pääsarjassa.

Harva todennäköisesti osasi viime kauden alla odottaa, että Augsburg sijoittuisi Bundesligassa viidenneksi. Taakse jäivät mm. Schalke ja Borussia Dortmund. Kesän aikana Augsburg on tullut tunnetuksi lähinnä siitä, että se myi vasemman pakkinsa Abdul Rahman Baban Chelseaan 20 miljoonalla eurolla.

Augsburgin pelille tunnusomaista ovat pitkät syötöt ja keskitykset. Joukkue hyökkää paljon etenkin vasemman kaistan kautta. Vaikka sijoitus viime kaudella oli komea viides, maalinteossa joukkueella on haasteita.

Viimeisenä joukkueena Athleticin lohkosta löytyy serbialainen Partizan Belgrad. Viimeisen kahdeksan kauden aikana joukkue on voittanut maansa mestaruuden seitsemän kertaa. Viime kaudella joukkue oli mukana ensin Mestarien liigan karsinnoissa ja myöhemmin Eurooppa-liigan karsinnoissa. Paikka lohkovaiheesta irtosi, mutta paremminkin olisi voinut mennä. Partizan ei voittanut lohkovaiheessa yhtään ottelua, ja kuuden ottelun maalieroksi muodostui 1-9.

Athleticilla on kova lohko, se on selvää. Siitä huolimatta Leijonien pitäisi yltää lohkovoittoon. Partizanille ei saisi hävitä, ja sekä AZ:taa että Augsburgia vastaan pitäisi kaivaa 4-6 pistettä. Tilanne on kuitenkin se, että Athletic on hyvin nopeasti jatkopeleistä ulkona, mikäli se pelaa keskitasoaan heikommin.

Arvio: 1. Athletic Bilbao, 2. AZ Alkmaar, 3. Augsburg, 4. Partizan Belgrad