Granada on tekemässä La Liga -kauden loppusuoralla melkoista yllätystä. Vielä vappuna näytti huonolta. Joukkue oli kahdeksan voitottoman ottelun putken myötä valahtanut sarjataulukossa toiseksi viimeiselle sijalle. Sarjapaikan säilyttäminen näytti mahdottomalta. Eroa punaisen viivan paremmalle puolelle oli ennen neljää viimeistä kierrosta kuusi pistettä.

Valmennusjohto teki viimeisen epätoivoisen ratkaisun ja vaihtoi Abel Resinon tilalle päävalmentajaksi José Ramón Sandovalin. Usein kesken kauden tapahtuvista valmentajanvaihdoksista koituu lähinnä kustannuksia. Tällä kertaa Granada on nappaamassa merkittävän palkinnon eli sarjapaikan pääsarjaan ensi kaudeksi.

Sandoval on valmentanut Granadaa kolmessa ottelussa. Jokainen on päättynyt voittoon. Ensin kaatui Getafe, viikko sitten Córdoba ja eilen Real Sociedad. Granada on viimeksi voittanut kolme liigaottelua putkeen vuonna 1974. Sunnuntaina andalusialaisjoukkue haki pisteet San Sebastiánista lukemin 3-0. Temppu on kunnioitettava, kun otetaan huomioon, että La Real on tällä kaudella voittanut kotonaan mm. Barcelonan ja Real Madridin.

Sociedadin ja Granadan välinen ottelu eteni maalittomana aina 74. minuutille asti. Robert Ibáñez teki erinomaisen esityön ja syötti tyhjän maalin Youssef El Arabille, joka viimeisteli kauden kahdeksannen liigamaalinsa. Viisi minuuttia myöhemmin kotijoukkueen puolustus lahjoitti pallon Ibáñezille, joka laukoi puolustajan jalan kautta lukemat 2-0:aan. Pari minuuttia ennen täyttä aikaa Rubén Rochina laukoi puolesta kentästä pallon yli vastassa olleen maalivahti Eñaut Zubikarain.

Samaan aikaan Almería hävisi hyvästä alusta huolimatta Sevillalle lukemin 1-2, Eibar pelasi 1-1-tasapelin Getafea vastaan ja Deportivo La Coruña kaatoi Levanten 2-0. Sunnuntain tulosten myötä säilymistaistelun tilanne kääntyi yhtäkkiä täysin päälaelleen.

Córdoban putoaminen varmistui jo aikoja sitten, mutta kahden muun putoajan kohtalo on edelleen auki. Nyt punaisen viivan alapuolella ovat 32 pistettä keränneet Almería ja Eibar. Deportivo ja Granada puolestaan nousivat 34 pisteeseen. Nelikon yläpuolella majailevat Levante ja Getafe varmistivat sunnuntaina sarjapaikkansa.

Taistelua siis käydään yhä neljän joukkueen kesken. Almerían tilanne ei näytä hyvältä, sillä joukkue kohtaa päätöskierroksella Valencian. Eibar puolestaan voi hyvin päättää kautensa voittoon, sillä se kohtaa nousijajoukkueiden mittelössä umpisurkean Córdoban. Säilymistaistelusta tekee yhä mielenkiintoisemman se, että Almerían tavoin myös Depor ja Granada saavat päätöskierroksella vastaansa top 4 -joukkueet. Granada isännöi Atlético Madridia ja Depor matkaa Barcelonan vieraaksi.

Viimeisellä kierroksella on mahdollista, että jopa kaikki joukkueet päätyvät tasapisteisiin. Tasatilanteessa keskinäiset ottelut ratkaisevat paremmuuden. Nelikosta Granadalla on tällä hetkellä paras tilanne. Kahden pisteen etumatkan (Eibarin ja Almeríaan nähden) lisäksi Granada voittaa keskinäisten otteluiden vertailussa Deporin ja Eibarin. Depor, jolla niin ikään on siis kahden pisteen kaula Eibariin ja Almeríaan, voittaa keskinäisessä vertailussa Eibarin mutta häviää sekä Granadalle että Almeríalle. Eibar, jonka päätöskierroksen vastustaja on paperilla selvästi helpoin, häviää keskinäisessä vertailussa Granadalle ja Deporille mutta voittaa Almerían.

Säilymiskamppailua kannattaa seurata tarkalla silmällä tulevana viikonloppuna. Nelikosta mitkä tahansa kaksi joukkuetta voivat vielä pudota, mutta jo nyt on varmaa, että Granada on tehnyt toukokuussa hämmentävän tempun.

La Liga sunnuntaina

Atlético Madrid – Barcelona 0-1 (0-0)
0-1 Lionel Messi (65.)

Córdoba – Rayo Vallecano 1-2 (0-1)
0-1 Raúl Baena (21.)
1-1 Luso (57.)
1-2 Adrián Embarba (78.)

Elche – Athletic Bilbao 2-3 (2-0)
1-0 Jonathas (32.)
2-0 Jonathas (45.)
2-1 Ager Aketxe (80.)
2-2 Mikel San José (87.)
2-3 Iñaki Williams (90+2.)

Espanyol – Real Madrid 1-4 (0-0)
0-1 Cristiano Ronaldo (59.)
1-1 Christian Stuani (73.)
1-2 Marcelo (79.)
1-3 Cristiano Ronaldo (83.)
1-4 Cristiano Ronaldo (90+1.)

Getafe – Eibar 1-1 (1-1)
1-0 Fredy Hinestroza (33.)
1-1 Borja (36.)

Deportivo La Coruña – Levante 2-0 (1-0)
1-0 Alberto Lopo (21.)
2-0 Juanfran (80.)

Real Sociedad – Granada 0-3 (0-0)
0-1 Youssef El Arabi (74.)
0-2 Robert Ibáñez (79.)
0-3 Rubén Rochina (88.)

Sevilla – Almería 2-1 (0-1)
0-1 Thievy Bifouma (30.)
1-1 Vicente Iborra (65.)
2-1 Vicente Iborra (71.)

Valencia – Celta Vigo 1-1 (0-1)
0-1 Pablo Hernández (8.)
1-1 Nicolás Otamendi (71.)

Villarreal – Málaga 2-1 (0-0)
1-0 Gerard Moreno (82.)
2-0 Gerard Moreno (87.)
2-1 Sergi Darder (90.)